Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) tarafından yapılan açıklamada örgütün, koalisyon hükümetini oluşturan Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) ve Birleşik Vatanseverler İttifakı yöneticilerinin 14 Kasım’da yaptıkları konsey toplantısından sonra açıkladığı 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle hastalık izninin ilk günü için işveren veya devlet tarafından ücret ödenmemesi önerisini kabul etmediği bildirildi.
İktidardakilerin hastalık izninin ilk günü için işveren veya devlet tarafından ücret ödenmemesi önerisi, kamuoyunda büyük bir memnuniyetsizlik yarattı.
Gerek hükümette yer alan gerekse bazı muhalefet partiler ve işveren örgütleri de bu öneriye karşı çıktı.
KNSB’den yapılan açıklamada, “KNSB, işçiler ve işverenlerin katkılarıyla finanse edilen sosyal güvenlik haklarının kısıtlanmasına karşıdır. Tek taraflı ve düşüncesiz kararlarla sahte hastalık raporu sorunu çözülmeyecek. Bu sorunu ortadan kaldırmak için kapsamlı bir uzman değerlendirmesi yapılması ve tüm kontrol ve kolluk kuvvetlerinin müdahalesi gerekmektedir.
Bu önlem, az sayıdaki hastalık iznini kötüye kullananlardan dolayı dürüst çalışan işçileri, profesyonelleri ve görevlilerin çoğunluğunu cezalandıracaktır.
Çalışan vatandaşlarda belirsizlik ve sosyal güvenlik sistemine karşı güvensizlik yaratılmaktadır, çünkü sosyal güvenlik sisteminin geçici çalışamamazlık durumunda bu riske karşı sigortalanıp tazminat hakkı kazananları desteklemesi gerekir.
Bazı işverenlerin, 3 güne kadar istirahat hakkı veren çalışanların hastalık raporlarının üçte birisinin veya üçte ikisinin sahte olduğu, çünkü işçilerin istirahat haklarını tatil günlerinden önce veya sonra kullanarak tatil süresini uzatmak veya kendi işini yapmak ve tarımsal faaliyetlerde bulunmak için kullandıkları iddiaları asılsızdır.
Ulusal Sigorta Enstitüsü’nün (NOİ) verileri, sadece 2018 yılında işverenler tarafından ödenen 3 güne kadar istirahat günlerinin ülke bazında ödeme yapılan toplam 18 milyon istirahat gününden 55 000 güne (% 0.31) eşit olduğunu gösteriyor.
Son 5 yıl içinde işgöremezlik parası ödenen istirahat günlerinin artmasında en büyük payı olan süresi 15-30 gün arasında değişen istirahat raporları yaklaşık yüzde 58,5 oranındadır.
Onları yüzde 19,7 oran ile süresi 8-14 gün arasında değişen istirahat raporları izlemektedir.
İktidardakilerin bu şekilde aldığı karar, tüm sosyal ve ekonomik meselelerin çözülmesi gereken yasal olarak düzenlenmiş üçlü sosyal diyalog ilkesini kaba bir şekilde ihlal etmektedir” denildi.
KNSB, Başbakan Boyko Borisov ile acil bir toplantı yapma ve Ulusal Üçlü İşbirliği Konseyinin derhal toplanması talebini yineledi. KNSB, önümüzdeki günlerde önerinin geri çekilmemesi halinde Podkrepa Emek Konfederasyonu ile birlikte bir dizi ulusal düzeyde protesto eylemleri başlatacak.
(https://www.kircaalihaber.com/?)
GÜNCEL
28 Mart 2025GÜNCEL
28 Mart 2025GÜNCEL
28 Mart 2025GÜNCEL
28 Mart 2025MARMARA BÖLGESİ
28 Mart 2025MARMARA BÖLGESİ
28 Mart 2025GÜNCEL
28 Mart 2025