DOLAR 32,5098 0.18%
EURO 34,8774 0.41%
ALTIN 2.483,540,88
BIST 9.530,47-0,18%
BITCOIN 1983605-4,71%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“İlaç sıkıntısının sebebi Bulgarlar değil”

“İlaç sıkıntısının sebebi Bulgarlar değil”

ABONE OL
23 Aralık 2021 10:03
“İlaç sıkıntısının sebebi Bulgarlar değil”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son dönemde Bulgarların eczanelerdeki ilaçları tüketerek stokları etkilediği söylemlerine yanıt veren Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Bugün itibariyle önemli miktarda ilaç çeşidinde piyasada yokluk var. İlaç fiyat güncellemesinin gecikmesi nedeniyle. Bu bir gerçek. Ama bunun Bulgarlarla ilgisi yok. Onlar basit ilaçları alıyorlar” dedi.

Bulgar Levası’nın Türk Lirası karşısında değer kazanmasıyla gıda, kıyafet haricinde komşu ülke vatandaşları eczanelerdeki ilaçlara da yönelmiş, kamuoyunda ilaç stoklarını tükettikleri iddialarına sebep olmuştu. Bu yaşanılan süreçte Bulgar vatandaşların ağrı kesici, mide hapı, vitamin gibi ürünlere rağbet gösterdiği, diğer ilaç yokluğunun ise ilaç fiyat güncellemesinde gecikme işlemiyle alakalı olduğu da ortaya çıktı.

“BULGARLAR BASİT İLAÇLARI ALIYORLAR”

Komşu ülke Bulgaristan vatandaşlarının Leva’nın değer kazanmasıyla basit ilaçlar için Edirne’deki eczanelere rağbet gösterdiğini dile getiren Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Bulgarların alışveriş rotası sadece Edirne değil İstanbul ve Bursa’ya kadar uzanan bir süreç. Bütün temel ihtiyaçlarını temin ettikleri gibi akla gelen her çeşit ihtiyacını temin ettikleri gibi, bir bölümü de rutin kullandıkları basit ilaçları da eczanelerden temin ediyorlar. Buradaki neden Türk Lirası ile Bulgar Levası arasında büyük bir kur farkı oluşması. Yaklaşık 7-8 katı değere ulaştı Leva. Dolayısıyla oradaki insanlara fiyatlar ucuz geliyor. Pazar alışverişi dahil her türlü gereksinimini Türkiye’den karşılar duruma geldiler. Eczanelerden basit ilaçlar alıyorlar. Soğuk algınlığı, ağrı kesici, vitamin, bitkisel destekler, kozmetik ürünler gibi ağırlığı bunlara veriyorlar” dedi.

“İLAÇ YOKLUĞU BİR GERÇEK ANCAK BULGARLARLA ALAKASI YOK”

Piyasadaki ilaç yokluğunun Bulgarlarla alakalı olmadığını ve ilaç fiyatındaki güncellemenin gecikmesi ile ilgili olduğunu belirten Ciravoğlu,  “Bugün itibariyle önemli miktarda ilaç çeşidinde piyasada yokluk var. Bu bir gerçek. Ama bunu Bulgarlarla ilgisi yok. Onların aldıkları ilaçlar bizim yok sattığımız ilaçlar değil. Daha basit ilaçlar. Diğer ilaç yokluğunun nedeni başka. İlaç fiyat kararnamesinin her yıl Şubat Ayı’nda güncellemesi nedeniyle şubat ayına yaklaştıkça maalesef son yıllarda her zaman yaşanan bir olay. Birçoğu da ithalata bağlı olduğu için ham madde girdileri dolaysıyla firmalar sıkıntı yaşıyor güncellemenin gecikmesiyle ilgili. Bazı ilaçların temininde, üretimin, dağıtımında sorun yaşanıyor. Bunun çözümü var, başka yerlerde aramak lazım çözümü. Bunun yabancılarla alakası yok” dedi.

“GÜNLÜK İHTİYACINI AŞACAK İLAÇ ALMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Eczanelerde ilaçlar tükendiğine dair spekülasyonların aslında Bulgar vatandaşlarının kalabalık gelmesi ile çok sayıda ilaç satıldığı ve bunun ticaret şeklinde olmadığını dile getiren Ciravoğlu, “Edirne’deki eczanelerden kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar alıyor Bulgarlar. Bunun haricinde ticarete dönüşecek boyutta değil. Bu nedenle böyle mağduriyet yok. Günlük ihtiyacını aşacak ilaç alması da yasal olarak mümkün değil eczanelerden. Toptan ilaç satışı ecza depolarından yapılır yönetmelik gereği. Ama insan sayısı artıyor, dolayısıyla çok kişi alınca çok ilaç satılıyor. Dediğimiz gibi basit ilaçları alıyorlar, stokları etkilemeyecek düzeyde” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.