DOLAR 32,3998 -0.1%
EURO 34,6435 -0.52%
ALTIN 2.390,06-1,83
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1947280-4,66%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İlaca kur zammı

İlaca kur zammı

ABONE OL
16 Şubat 2022 11:21
İlaca kur zammı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, Euro kuru güncellemesi sonrası 21 Şubat’ta geçerli olmak üzere ilaç fiyatlarına yüzde 37,4’lük zam geleceğini söyledi.

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, Cumartesi günün yürürlüğe girecek olan yüzde 37’lik zammın hammaddeleri yurtdışından alan sanayicinin sıkıntısını bir miktar rahatlatacağını söylerken, sıkıntının bir süre sonra yine devam edeceğini belirtti.

İlaçlarda KDV’nin yüzde 8 olarak kalmasının aksine ilaç takviye ürünlerinde yüzde 1’e düşürülmesinin çelişki olduğunu dile getiren Gürkan Kılıçcıgil bu indirimi kamuoyunun vicdanına bıraktığını sözlerine ekledi.

“İLAÇTA YÜZDE 37’LİK ZAM CUMARTESİ GEÇERLİ OLACAK”

Yüzde 37’lik zammın üreticiyi bir süre rahatlatacağını ancak sıkıntının devam edeceğini kaydeden Edirne Eczacı Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil, “Yayınlanan kararnameyle birlikte ilaçta beklenen zam gerçekleşmiş oldu. Oran Euro kuru 4.50’den 6.29’a çıktı. Bu da yaklaşık yüzde 37,4 gibi bir rakama tekabül ediyor. Zam Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek. Beklentiler zaten bu doğrultudaydı ama ciddi bir döviz artışından kaynaklı sanayinin yaşadığı bir sıkıntı vardı. Bununla beraber bir miktar aşılacaktır bu sorun. Ocak ayındaki enflasyon rakamlarının bile aylık yüzde 10’ları bulduğu bir dönemde yüzde 37’lik bir zam ne kadar sanayiyi rahatlatacaktır, ilaç tedarikinde ne kadar bir rahatlama sağlayacaktır, işin gerçeği şüphelerimiz var. Bu kısmi bir rahatlama sağlayacaktır ama sonra sıkıntı devam edecek gibi gözüküyor.  İlaç zammından sonra hem ithalatçı firmalar hem üretici firmalar ilaçları piyasaya sürmeye başlayacaktır. Bunun da yaklaşık 10-15 gün gibi lojistik hizmeti sağlanmış olsa Mart ayıyla beraber kısmi bir düzelme yaşayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

“ÜRETİCİYİDE DEĞERLENDİRMEK LAZIM AMA EN HAKLI KESİM HASTALAR”

Sanayicinin yaşadığı enflasyon sıkıntısının daha ağır olduğunu ama bu süreçte en haklı kesimin ilaca ulaşamayan hastalar olduğunu dile getiren Kılıçcıgil, “Özellikle altını çizmek istiyorum; bu sanayinin enflasyonunu ortaya koymayan bir zam, üreticiyi de değerlendirmek lazım. Burada kullanılan enerjinin maliyeti, sanayicinin oranları çok daha yüksek, ham maddeler yurt dışından geliyor hepsi Dolar’a bağlı. Onların enflasyonu bizim yaşadığımız enflasyonun üzerinde ama bu zam kısmi bir rahatlama sağlayacaktır. Ama önümüzdeki dönem yine benzer sıkıntıları yaşayacağımızı öngörüyorum. Burada en haklı kesim ilaca ulaşamayan hastalar. Üreticilere de sorsak onları da dinlediğimizde eminim onların da şikayetleri yüksek perdeden. Biz zaten defalarca Euro kuru güncellemesinin öne çekilmesi gerektiğini, taraflarla oturup kalıcı çözümler geliştirilmesiyle ilgili olarak çağrıda bulunduk ama maalesef geciken bir zam söz konusu oldu” dedi.

 “İLAÇTA KDV YÜZDE 8, TAKVİYE ÜRÜNLERDE YÜZDE 1’E İNDİRİLMESİ ÇELİŞKİLİ”

İlaç yerine takviye ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini kamuoyunun vicdanına bıraktığını söyleyen Kılıçcıgil, “İlaçta KDV’nin indirilmesiyle ilgili bizim bir talebimiz var ama şu anda onunla ilgili bir karar yok. Bizler de bekliyoruz, inşallah böyle bir şey geçerli olur. 13 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan gıdada yüzde 1’e indirilmişti KDV. Bazı ilaç gıda takviyelerinde yüzde 1’e indirildi. İşin gerçeği burada ciddi bir çelişki söz konusu. İlaç gibi kullanılması zorunlu olan bir üründe KDV yüzde 8 iken gıda takviyeleri adı altında satılan ürünlerde yüzde 1’e indirilmesi çelişkiyi ortaya koyuyor. Bunu da kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Gıda takviyesinde ciddi miktarda artış söz konusu. Özellikle pandemi şartlarında bunu hepimiz ciddi şekilde yaşadık. En azından bir miktar takviye olsun diye vatandaşlarımız çeşitli gıda takviyelerine yöneldiler. Burada esasında haklılar da. Farklılık yarattığını düşünüyorum. Gıda takviyesi kullanımında son zamanlarda bir artış söz konusu” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.