DOLAR 32,3581 0.11%
EURO 34,9833 -0.29%
ALTIN 2.324,160,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22796201,41%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İpsala Ticaret Borsası yeni hizmet binasına kavuştu

İpsala Ticaret Borsası yeni hizmet binasına kavuştu

ABONE OL
15 Ağustos 2022 12:48
İpsala Ticaret Borsası yeni hizmet binasına kavuştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İpsala Ticaret Borsası’nın yeni hizmet binası düzenlenen törenle açıldı. Törene; Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İpsala Kaymakamı Ekrem Güngör, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, oda ve borsa başkanları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“EDİRNE ÇOK CİDDİ BİR TARIMSAL ÜRETİM POTANSİYELİNE SAHİP”

Açılış töreninde konuşan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne çok ciddi bir tarımsal üretim potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de çeltik üretiminde 1. sırada bulunan ilimiz, kanola da 2. sırada, ayçiçeği üretiminde 3. sırada ve buğday üretiminde ise 4. sırada yer almaktadır” dedi.

“ÇELTİKTE DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE VERİM ALINIYOR”

Edirne genelinde 475 bin dekarlık, İpsala ilçesinde ise 210 bin dekarlık çeltik ekimi yapıldığına işaret eden Vali Kırbıyık, “Burada üretilen çeltikte rekolte bakımından dünya ortalamasının üzerinde verim alınıyor. Dünya genelinde ortalamaya bakıldığında 400-500 kg civarında verim alınırken, bölgemizde bu rakamın 800-900 kg’lara çıktığı görülüyor. Bu da buradaki çiftçimizin bu konudaki ciddiyetini gösteriyor, teknolojik yatırımlarına ne kadar önem verdiğini gösteriyor, tecrübesini bu alanda ne kadar yansıttığını gösteriyor” dedi.

SADECE ÜRETMEK YETERLİ DEĞİL, DOĞRU ŞEKİLDE PAZARLANMASININ DA ÖNEMLİ”

Tarımda sadece üretmenin yeterli olmadığını, üretilen ürünlerin doğru fiyattan, doğru şekilde pazarlanmasının da son derece önemli olduğuna vurgu yapan Vali Kırbıyık, “Bu noktada Ticaret Borsalarımızın vazgeçilmez bir rolü var. İpsala Ticaret Borsamızın da bugüne kadar yürüttüğü faaliyetleri yeni binasında çok daha üst seviyelere çıkaracağını ümit ediyor, yeni açacağımız binamızın İpsala’mıza, Edirne’mize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

“TARIMIN MERKEZİNE YAKIŞAN HİZMET BİNASI”

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da bölgede Türkiye’yi doyuran verimli tarım alanlarının bulunduğuna işaret ederek, “Ülkemizdeki çeltik ekiminin üçte biri burada yapılıyor. Sofralarımızın en çok tercih edilen pirinci baldo burada yetiştiriliyor. İşte şimdi, tarımın merkezine yakışan şekilde, İpsala Ticaret Borsamızın yeni hizmet binasını açıyoruz” dedi.

“GURUR DUYDUM VE BORSAMIZLA İFTİHAR ETTİM”

Hizmet binasının, bir vizyon işi olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Üyesine en iyi şekilde hizmet sunmayı ve şehrini zenginleştirmeyi hedefleyen, çağdaş bir yönetim anlayışının eseridir. İpsala Ticaret Borsamızın, buraya yakışan, üyesine en iyi, en kaliteli hizmeti vermeyi amaçlayan, böyle bir hizmet binası yapmış olmasından, gurur duydum ve borsamızla iftihar ettim. Burayı rahmetli Başkanımız ve aziz dostum İbrahim Girgin’li başlatmıştı. Bizlere çok güzel bir ser bıraktı, Allah makamını cennet kılsın. Ondan bayrağı devralan Necmi Sezer kardeşim de aynı azimle çalışarak bu binayı İpsala’nın hizmetine sundu. Kendisini ve yönetimini, yürekten tebrik ediyorum” dedi.

“TARIMSAL PİYASALARIN GELİŞMESİ İÇİN ADIMLAR ATTIK, ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

TOBB olarak ülkede tarımsal piyasaların gelişmesi için de önemli adımlar attıklarını ve atmaya devam edeceklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Tarım ürünlerinin güvenli bir şekilde depolanabilmesi için TMO-TOBB LİDAŞ’ı hayata geçirdik. Böylelikle ülkemizde ilk adımı atarak, özel sektörün lisanslı depo yatırımlarının artmasına öncülük ettik. İpsala’da da 4 lisanslı depo faaliyete başladı. Lisanslı depo sayesinde güvenlik depolamanın yanında üreticilerin finansmana erişimini kolaylaştırdık, sanayicinin de hammaddeye rahatça ulaşmasını sağladık. Lisanslı deponun temelini oluşturan sistemin üzerine, TÜRİB – Ürün İhtisas Borsası’nı kurduk.  Böylelikle tarımsal ürünlerde emtia borsasını hayata geçirdik. Artık ürettiğimiz ürünlerin fiyatlarının, daha sağlıklı şekilde belirlenmesini sağlıyoruz” dedi.

“TARIM VE HAYVANCILIK ÖNEMİNİ ASLA KAYBETMEYECEK”

Tarım ve hayvancılığın önemini asla kaybetmeyeceğini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Yaşamak için tüketmek zorundayız, bunu karşılayacak da tarım ve hayvancılık sektörü. Bakın dünya nüfusu 8 milyar oldu, dünyada orta sınıf her gün daha çok büyüyor. Büyüdükçe de daha çok tüketiyor. Öte yandan Pandemi döneminde kendine yetebilen bir ülke olmanın önemini gördük. İşte bu yüzden burada sizlerin yaptığı iş stratejik önemdedir. Tarımı asla ihmal edemeyiz. Öte yandan son dönemde maliyetlerimiz de ciddi oranda arttı. Bu konularda tedbirlerin alınması için ilgili Bakanlarımızla görüşüyoruz. Yeter ki birbirimizi ötekileştirmeyelim. İstişareden, ortak akıldan, uzaklaşmayalım” dedi.

Konuşmaların ardından Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu beraberindeki protokol üyeleri ile İpsala Ticaret Borsası’nın yeni hizmet binasının açılış kurdelesini kestiler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.