Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan ve 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşımızın kabulünün 104’üncü yıl dönümü Edirne’de düzenlenen törenle kutlandı.
12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 104’üncü yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü etkinlikleri çerçevesinde, Edirne Valiliği öncülüğünde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde, 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından Halk Eğitim Merkezi’nde program gerçekleşti.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Programa Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Yardımcısı Cenk Ergüden, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Kolcu, 9. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Bülent Barış Sarp, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, kurum müdürleri, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
“BİR MİLLETİN YENİDEN DOĞUŞUNUN ÖYKÜSÜ”
Törende konuşan 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ayşegül Değirmencioğlu, 12 Mart’ın, Milli Mücadele’nin zorlu günlerinde milletimizin birliğini ve inancını temsil eden bir mirasın yıl dönümü olduğunu belirterek, “Aynı zamanda bir milletin yeniden doğuşunun öyküsüdür. Bu öykünün en derin ve en anlamlı ifadesi de İstiklal Marşımızdır. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı, Kurtuluş Savaşı’nın en zor günlerinde halkın ve ordumuzun, manevi desteğe en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda yazmıştır” dedi.
Değirmencioğlu, şunları söyleri; “Milli Mücadele’nin en karanlık günlerinde Genelkurmay Başkanlığı’nca milletimizin istiklal ve hürriyet kararlılığını ortaya koyacak ve bu bilinci gelecek kuşaklara taşıyacak bir İstiklal Marşı’na ihtiyaç duyulur. Sürecin devamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İstiklal Marşı için bir yarışma açılır. Yarışmaya 724 eser katılır. Fakat bunların tamamı Milli Mücadele’nin ruhunu ve milletin duygularını yansıtabilmekten çok uzaktır. Mehmet Akif, Türk Milleti’nin bağımsızlık idealini anlatan bir şiirin para karşılığında yazılamayacağını düşünür ve yarışmaya katılmaz. Akif ancak, yarışma şartının kalkması ve 500 liralık ödülün bir hayır kurumuna verilmesi koşuluyla marşı yazmaya ikna edilir ve bir gece Taceddin Dergahı’nın duvarına kurşun kalemiyle İstiklal Marşı’nı doğuracak şu dizeleri yazar. “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım”.
Tarih Öğretmeni Ayşegül Değirmencioğlu
İlginç olan daha Sakarya Savaşı’nın bile yapılmamış olduğu, ülkenin işgal altında bulunduğu günlerde bu marşın yazılmış olmasıdır. Her türlü olumsuz şarta rağmen Akif’te, kurtuluşa ve bağımsızlığa olan inanç daima vardır. “Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk’ın, Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın”. Mustafa Kemal Paşa, Meclis’teki konuşmasında İstiklal Marşı’nın davamızı anlatış yönünden büyük anlamı olduğunu vurgulamış ve daima hatırlanmasını istediği dizeleri şöyle dile getirmiştir. “Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet, Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal”. Milli Mücadelemizin ve ilim irfan geleneğimizin sembollerinden olan Mehmet Akif, ebedileşen eserleri, mücadeleci kişiliği, derin ilmi ve örnek ahlakı ile aziz milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. Milletimize, İstiklal Marşı gibi bir bağımsızlık beyannamesi kazandırmanın yanında Akif, yaşantısıyla, duruşuyla, Safahat gibi hala aşılamamış eseriyle gerçek bir İslam münevveridir. Edebiyatımızda Mehmet Akif kadar hayatı şiire, şiiri de hayata, tıpkı bir nakkaş gibi işleyen başka bir şaire rastlayamazsınız. Akif, inandığı gibi yaşayan, yaşadığı gibi yazan bir doğruluk timsalidir. İstiklal Marşı’nı her okuduğumuzda o dizelerde saklı olan Milli Mücadeleyi, Mustafa Kemal’in kararlılığını ve Mehmet Akif’in vatan sevgisini yeniden hissediyoruz. Milli Şairimiz Mehmet Akif’in ruhu şad olsun, İstiklal Marşı’mızın 104. Yılı kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışması birincisi Zeynep Sevde Soyak
ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ
12 Mart İstiklal Marşı’nı kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü sebebiyle düzenlenen kompozisyon, şiir ve İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında birinci olan Yüksek Yeşil İlkokulu öğrencisi Zeynep Sevde Soyak, İstiklal Marşı’nı okudu.
Program öğrencilerin “Bir Yıldız Bir Hilal, İlelebet İstiklal” adlı oratoryoyu sunmasıyla sona erdi.
Haber: Mehmet Güzey
GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
11 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025