DOLAR 32,4388 -0.16%
EURO 34,8344 -0.41%
ALTIN 2.445,760,41
BIST 9.884,821,73%
BITCOIN 20909660,69%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılı

İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılı

ABONE OL
12 Mart 2022 12:09
İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valisi Ekrem Canalp, İstiklal Marşı, Türk Milleti’nin dünyaya bildirisi ve bağımsızlığının tescili olduğunu belirterek, “Mehmet Akif yalnızca bir destan yazmamış, milletimizin acılarını, mazisini, kültürünü, zor günlerini, çilelerini ve bunların çarelerini göstermiştir” dedi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Vali Canalp, “Milli mücadele yıllarının en ateşli olduğu dönemde milletimizi ayağa kaldıracak, birlik ve beraberliğimizi pekiştirecek, bu şanlı destana yakışacak kahramanlık şiirinin hazırlıklarına başlanmış ve tarihler 12 Mart 1921’i gösterdiğinde Mehmet Akif’in Türk Milletine armağan ettiği İstiklâl Marşımız oybirliği ile millî marş olarak kabul edilmiştir” dedi.

Ülkenin her köşesinde dalga dalga yankılanan, milletimizin özgürlük umudunu yeşerterek ilham kaynağımız haline gelen İstiklal Marşı’nın, Türk Milleti’nin dünyaya bildirisi ve bağımsızlığının tescili olduğunu belirterek, şunları söyledi;

“Milletimizin inancını, vatanını, tarihini, kültürünü; kısacası varlığını koruma yolundaki azmini, ümidini ve kararlılığını bütün dünyaya haykıran kahramanca bir şahlanışın söze dökülmüş şeklidir. Tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesini kazandığını anlatan tarihi bir belgedir. Türk milletinin onurlu mücadelesinin, istiklal sevgisi ile dopdolu bir şairin dizelerinde hayat bulmuş halidir.

‘Korkma’ haykırışı, milli dirilişinin sembolü olarak umutlarımızı tazelemiş, azmimizi perçinlemiş, özgüveni ayağa kaldırmıştır. Kurtuluş mücadelemizin tüm hızıyla, tüm ağırlığıyla, tüm zorluğuyla sürdüğü bir ortamda merhum şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Aziz Milletimizin atan nabzı, haykıran iradesi, meydan okuyan nefesi olmuştur. Milletine “Korkma!” diye haykıran Mehmet Akif Türk gencine ufuk çizen bir fikir adamı, halkın bağrına bastığı millî bir şair, “Allah bir daha bu millete istiklal marşları yazdırmasın” diyen bir vatanperverdir.

İstiklal Marşımız, yüreği Vatan ve İstiklal sevgisiyle dolu bir Şairin, dizelerinde Milletin ruhuna işleyen işgal acısını tercüme etmiş olması nedeniyle son derece özel, son derece kıymetlidir. Mehmet Akif yalnızca bir destan yazmamış, milletimizin acılarını, mazisini, kültürünü, zor günlerini, çilelerini ve bunların çarelerini göstermiştir.

Vatanına ve İstiklaline yönelmiş olan hayâsızca saldırılara boyun eğmemiş, ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da hür yaşayacak olan Aziz Milletimiz, inanıyorum ki Mehmet Akif’in İstiklal Marşı ile ortaya koyduğu değerlerimize her zaman sahip çıkacak; ortak sesimiz, ortak vicdanımız olan İstiklal Marşımızı ilelebet muhafaza edecektir.

Bu anlamlı gün vesilesiyle; İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 101. yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.