DOLAR 32,5536 0.01%
EURO 34,9405 0.28%
ALTIN 2.423,950,08
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2093207-3,04%
Edirne
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kaba yem açığı için silajlık ekim çağrısı

Kaba yem açığı için silajlık ekim çağrısı

ABONE OL
15 Haziran 2022 10:16
Kaba yem açığı için silajlık ekim çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, kaba yemin hayvancılıkta ana kalem olduğuna dikkat çekerek, yem açığını kapatabileceklerini ve iki ürün almaya müsait alanlarda sulama imkanı olan üreticilerin mutlaka silaj ekimi yapılması gerektiğini söyledi.

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, yaptığı açıklamada, SÜTÜB kayıtlarına göre 2021 yılının Mayıs ayında bin 79 ton süt üretimi yapılırken, 2022 Mayıs Ayı verilerinde 888 ton süt üretimi ile 200 tonluk bir düşüş olduğunun görüldüğünü söyledi.

“GEÇEN YILA GÖRE SÜT ÜRETİMİNDE 200 TONLUK DÜŞÜŞ VAR”

Bu düşüşü sadece süt fiyatlarına bağlamanın doğru olmayacağını belirten Suiçmez, “Bunun çok çeşitli nedenleri var. Sadece fiyata bağlamak bunu çok doğru olmaz. Tabii ana nedenlerinden bir tanesi fiyat. Burada zaman zaman bu parite yem, süt paritesi hep deriz ya, biz bunu kontrol edemiyoruz. Yani doğrusu bunu bizim merkez birliğimizle kontrol edemiyor. Mesela şimdi örnek verirsek geçtiğimiz Mayıs ayında biliyorsunuz ayın 15’ine kadar 5,70 olan süt, bu mayısın 15’inden sonra 7 buçuk lira oldu. O gün için bunu da açıklamamız vardı. Çok iyi bir fiyattı. Yani orada kaliteyi yakalanıyordu. Ama biz süt bedellerini inşallah ayın 22’si gibi yapacağız. Bu o da 15 günlük olan kısmını, bu 7 buçuk liradan ödemesini yapacağız. O günden bugüne yemin çuval başına en az 40 lira geldi. Bazı yerlerde 50 lira geldi. Yani bu ton başına bin lira gibi bir para yapar 50 kiloluk dersek. Pariteyi gene bozdu. Hep şunu söylüyoruz, yeme zam gelmesin süte de zam gelmesin. Şimdi bu sürdürülebilirlik burada sıkıntıya düşüyor. Bu tabii süte üretici bazında zam geldiğinde ister istemez burada işte diğer girdilere zam gelmese de market rafına da zincirleme olarak yansıyor. Yansımaması mümkün değil” dedi

“BU SENE VERİMLERDEN UMUTLUYUM”

Yağışların güzel olması ile verimin iyi olacağını belirten Suiçmez, “Burada şimdi güzel bir mevsim geçiriyoruz. Bu sene bakıyoruz tabii bazı yerlerde doğal afetler de oluyor geçmiş olsun oralardaki üreticilerimize. Yani Allah’a öyle bir şeyler göstermez inşallah. Hiç kimseye. Yağış alıyor ülkemiz de, bölgemiz de ben bu sene verimlerden umutluyum. Yani burada işte arpa üretimi olsun, işte buğday üretimi, işte ayçiçek üretimi ya bunlar hepsi bunların ikinci yan ürünleri yani buğdayın da işte kepeği, ranzmalı nihayetinde hayvan yemine gidiyor. Ayçiçeğinin işte küspesi hayvan yemine gidiyor. Arpa zaten direk yemlik. Bunlar da inşallah verim bol olur. Bizim bu yem sanayindeki dışa bağımlılığımız biraz daha nispeten azalır. Bitmesi mümkün değil şu pozisyonda. Bunu da kabul etmek lazım.  Yem fiyatlarında bir rayına oturur” dedi.

“HAYVANCILIKTA MUTLAKA SİLAJ EKMEMİZ LAZIM”

Kaba yemin hayvancılıkta ana kalem olduğuna değinerek, yem açığını kapatabileceklerini ve iki ürün almaya müsait alanlarda sulama imkanı olan üreticilerin mutlaka silaj ekimi yapılması gerektiğine değinen Suiçmez “Bu işin görünür kısmı. Bir de bir kısmı daha var arkadaşlar burada. Yani şeyi gerçek konuşmak gerekiyorsa azıcık hani derler ya iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır, biraz da öz eleştiri yapmamız gerekiyor burada. Biz de hayvancılar olarak mümkün mertebe kendi özellikle kaba yemi çıkarmamız lazım arkadaşlar. Daha sene geçmedi. Senenin geçtiği falan yok daha. Birinci ürünleri ektik. Özellikle silaj nedir? Burada ana kalemimiz bizim hayvancılıkta. Olmazsa olmazı. Eğer silaj yapmıyorsa, ekmiyorsa bu hayvancılığı yapmaması lazım bana göre. Bu lokantayı işine benzer bu. Lokanta hayvancılığına benzer. Ben öyle diyorum ona. Üç öğün dışarıda yemek yersen, evde tencere kaynatıp kaynatmazsan istediğin kadar maaş da alsan, para da alsan oradan senin maaşından sana bir şey kalmaz. Onun için daha yaz sezonu yeni başladı. Daha Haziran ayındayız. Şimdi arpaları biçiyoruz. Güzel bir hareketler oluyor inşallah. Daha da güzel olur. Bunların yerlerini eğer mümkünse sulama varsa mutlaka silaj ekmemiz lazım. Hayvancılık yapanlar. İki ürün. Bu kaba yemin büyük açığını kapatmamız lazım kendimiz bunu kapatabiliriz. Bakın belki kesif yemde bunu kapatamayabiliriz. Ama kaba yemde eğer biz istersek bunu kapatırız. Çünkü ben biliyorum Edirne arazilerinin büyük bölümü iki ürün almaya özellikle müsait. Bu iki ürün alınabilecek yer alanları biz eğer ikinci ürün bu şeylerde alırsak bu açığı kapatabiliriz diye de ben düşünüyorum. Bu da bizim noksanımız. Bunu da kabul edelim. Bu da üretici olarak da” dedi.

“BU ÜLKEYE, BU MİLLETE KARŞI ÜRETME MCBURİYETİMİZ VAR, ÜRETMEKTEN VAZGEÇMEYELİM”

Kızıp, küserek üretim yapılamayacağını, bir birlikte üretim yaparak zorlukların aşılacağını söyleyen Suiçmez, “Geçen yılın aynı ayına bu yılın aynı ayı arasında aylık bazda 200 ton bir süt düşüşü var. Yem sanayinden üreticisine işte ulusal süt konseyinden işte bakanlığımıza bakanlığımızın taşra teşkilatına herkes elinden geleni gayreti gösteriyor. Bunu görüyoruz ama şu anda maalesef yeterli değil. Tabii dünyada da çeşitli olaylar cereyan ediyor. Bunların da bir etkisi var ama kimse kimseyi suçlama yönüne gitmesin. Buna da ben çok kızıyorum. Ya o hata bu hata. Arkadaş hata yapabiliriz. Noksanımız vardır. Bu ülke hepimizin. Gelin hep beraber bu bir kenarından tutalım. Üretimden vazgeçmeyelim. Zararına zarar ettiğimiz dönemleri yani çok iyi biliyorum. Ama vazgeçmedik” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.