25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Dayanışma Günü sebebiyle, Edirne Kadın Dayanışması tarafından Atatürk Anıtı’nda çelenk töreni düzenlendi. Edirne Belediyesi önünde toplanan kortej anıta kadar belediye bandosu eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Anıta sunulan çelenk sonrası saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Düzenlenen törene Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Süloğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran, Lalapaşa Belediye Başkanı Zafer Sezgin Geldi ve Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, Edirne İL Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, çok sayıda kadın Dayanışma dernek üyeleri katıldı.
“2024 YILINDA 350’DEN FAZLA KADIN ERKEK ŞİDDETİ NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ”
Edirne Kadın Dayanışması adına Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serpil Koçmer, “Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, ülkemizin dört bir yanında yankılanan çığlığın bir parçası olmak için buradayız. Bu çığlık, susturulmaya çalışılan her kadının sesi, yarıda kesilen her yaşamın isyanıdır. 1960 yılında, Dominik Cumhuriyeti’nde Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı direnen Mirabal Kardeşler (Patria, Minerva ve María Teresa), kadınların haklarını savunarak bir sembol haline geldiler. Onların öldürülmesi, kadınların maruz kaldığı şiddeti dünya gündemine taşıdı. Mirabal Kardeşler, “Kelebekler” lakabıyla tanındı ve kadın hakları mücadelesinin küresel simgelerinden biri oldu. Birleşmiş Milletler, 1999 yılında 25 Kasım’ı resmi olarak Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan etti (UN Women). Bugün burada, bir kez daha toplumun kanayan yarası olan kadına yönelik şiddeti ve onun sonuçlarını konuşmak zorundayız. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, yalnızca bir anma günü değil; sesimizi duyurmak, haklarımızı savunmak ve gelecekte bu acıların yaşanmaması için hep birlikte mücadele etme çağrısıdır. 2024 yılında ne yazık ki 350’den fazla kadın, erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti. Bu isimler yalnızca birer istatistik değil, her biri bir anne, bir evlat, bir kardeş; hayalleri, umutları olan insanlar. Biz bu isimleri unutmayacağız, unutturmayacağız: Ayşe, Elif, Zeynep, Dilan, Nurcan, Özge, Hatice. Ve daha niceleri. Aramızdan koparılan bu kadınlar için susmayacağız!” dedi.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDET İNSANLIK SUÇUDUR”
Koçmer, “Biz kadınlar, bu ülkede şiddetin sıradanlaşmasına, adaletin gecikmesine ve haklarımızın yok sayılmasına asla izin vermeyeceğiz; bugün buradan taleplerimizi bir kez daha dile getiriyoruz: Kadına yönelik şiddetin tüm boyutlarıyla ele alınarak koruma ve önleme mekanizmalarının güçlendirilmesini, şiddet faillerine uygulanan cezasızlık politikalarına son verilmesini, 6284 sayılı Kanun’un ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanmasını, toplumda şiddeti besleyen cinsiyetçi tutum ve kalıp yargıların eğitimle ortadan kaldırılmasını, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanda güçlendirilmesi için kapsamlı politikalar geliştirilmesini istiyoruz; Edirne Kadın Dayanışması olarak haykırıyoruz: Kadına yönelik şiddet insanlık suçudur, kadınların yaşam hakkı pazarlık konusu olamaz, haklarımızdan ve hayatlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz; yaşasın kadın Dayanışması” diye konuştu.
Anıttaki çelenk töreni ve konuşma sonrası protokol ve kadın dernek üyeleri Edirne Belediyesi Modern Dans Topluluğu tarafından sergilenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele adlı dans gösterisini izledi. Gösteri sonrası kadınların el emeği ile oluşturduğu ürünlerin sergilediği stantlarını ezildi.
Erkan Ekşi
GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
11 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
11 Nisan 2025GÜNCEL
11 Nisan 2025