DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2067658-2,83%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kahvehane esnafı zamları yansıtamıyor

Kahvehane esnafı zamları yansıtamıyor

ABONE OL
18 Mayıs 2022 10:56
Kahvehane esnafı zamları yansıtamıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çay, kahve ve şekere gelen zamları değerlendiren Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay, esnafın 3 liralık tarifeyi bile uygulamadığını, kar marjından kıstığını söyleyerek sıkıntılı sürecin yıl sonunda biteceğinden umutlu olduklarını belirtti.

Geçtiğimiz gün çaya yüzde 43,7, şeker ve kahveye yüzde 20 oranında gelen zamla birlikte, artık 60 lira altında çay paketi kalmadığını, sargılı şekerin 200 lira olarak açık şekere dönüleceği öğrenildi. Esnafın verilen tarifeyi de uygulayamadığını söyleyerek bu sürecin yıl sonunda geçeceğini umduklarını dile getiren Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay, “Fiyat artışlarını uygulamakta çok büyük zorluk çekiyoruz. Çünkü esnafın kendine öz güvenini kaybetti.  Ben yıl sonunda bu sürecin atlatılacağını düşünüyorum” dedi.

“TARİFEYİ TÜKETİCİYE YANSITAMIYORKEN YÜZDE 43 ZAM GELDİ”

Çaya gelen zamla birlikte çay paketinde 60 liradan aşağı fiyat olmadığı, normal tarifeyi uygulayamayan esnafın zamlı tarifeyi de uygulayamayacağını söyleyen Gönay “Yani şimdi bakıyorsun çay fiyatlarına 60 lira altında çay kalmadı. Şimdi en son gelen yüzde 43’de zaten şimdi bunu esnafın tüketiciye yansıtması lazım. Tüketiciye yansıtabiliyor mu? Yansıtamıyor. Niçin? karşı tarafın sabit bir geliri var. Alım güçleri düşük. Yani burada çok büyük uygulamalarda sıkıntı çekiyoruz. Şu anda paketi şu son güncel zamlarla 60 lira, 70 lira arasında. Şu anda uyguladığımız 3 liralık tarife onu uygulayamadık. Şimdi kenar semtlerde 2 lira. Biraz daha hareketli semtlerde 2 buçuk. Normal merkezlerde 3 lira. Bu daha yeni. Yani o çıkardığımız tarifeyi uygulayamıyoruz. Uygulamakta zorluk çekiyoruz. Dediğim gibi bizim müşterinin geliri artmadığı için şimdi Edirne’de bir hareketlilik var.  Yunan’ı Bulgar’ı çok geliyor. Ama bizim hizmet sektörüne gelmiyor. Kahveci, çay ocağı esnafına gelmiyor. Bu şey bize yansımadı. Bizi etkilemiyor. Bizim 30 yaşın altında çok az müşterimiz var. 30 yaşın altındaki müşteriyi biz tutamıyoruz zaten. Yani sınırsız internette olsa kahve makinesi de olsa kahvelerde, kahvehanelerde olmuyor. Yani müşteri yenileme gibi bir durumumuz yok. Bizim müşterilerimiz genelde sabit müşteri” dedi.

“ŞEKER 200 LİRAYI GEÇER”

Şekere gelen yüzde 20 zam sonrası açık şekere döneceklerini kaydeden Gönay, ”Son zamanda gelen işte enerji artışlarıyla şekere son gelen yüzde 20 bu rakam şekerin zammı,  yaklaşık şeker 200 lira civarında olacak. Şu anda 200 de geçer. Yani sargılı şeker 200 lirayı geçer. Şeker de zaman zaman sargılı şeker de bulmakta zorluk yaşıyoruz. Onun için ne yapıyoruz? Açık şekere doğru yönelmeye başladık” dedi.

“TÜRK KAHVESİ İTHAL DEĞİL, AMA ASTORNOMİK ŞEKİLDE FİYATI ARTTI”

Kahvenin ithal olmamasına rağmen zamlanmasını değerlendiren Gönay, “Şimdi Türk kahvesi ya. Bizim anlamadığımız olay, Türk kahvesi normal giderken adamın elinde Türk kahvesi var. Var mı? Var. Bunu ithal etmemişsin. Hiçbir şey yapmamışsın. Çuvalından alıp çekip tüketiciye sunuyorsun. Astronomik fiyatları arttı. Yani öyle bir şey oldu ki fırsatçılık gibi bir durum oldu burada. Yani şimdi biz de haliyle bunu aldığımızda tüketiciye yansıtmak zorundayız. Bizim kahve fiyatımız 7 liraydı. Bunu 10 liraya çektik. Fakat 10 lira da tüketiciye fazla geldiği için normalde gene esnafımız 7 lira alıyor. Yani bizden kaynaklı bir durum değil. Esnaf kar marjından fedakarlık yapıyor. Yeter ki işleri bozulmasın. Esnaf ölümü görmüş, sıtmaya razı şu anda. Yani yeter ki böyle gitsin. Yani esnaf bir çizginin üzerinde gidiyor şu anda” dedi.

YAZ AYI İLE ENERJİ GİDERLERİ AZALDI

Yaz ayı gelmesiyle enerji fiyatlarında bir nebze düşüş yaşayacaklarını söyleyen Gönay, “Yaz ayının gelmesi ile birlikte enerji giderlerimiz azaldı. Bu bize nebze yaşam kaynağı gibi oldu. Yani biraz daha dayanabilir esnaf. Ben bu işin bu yıl sonunda bu sürecin atlatılacağını düşünüyorum. Yani yıl sonuna doğru her şey stabile döner, herkes yapacağı işi bilir” dedi.

TARİFE UYGULANMIYOR

Yaşanılan bu sıkıntılı sürecin yıl sonunda düzeleceğine inandıklarının altını çizen Gönay, “Pandeminin de bitmesiyle birlikte esnaf maliyetlerini düşürmek için bir çaba içinde bir arayış içine girdi. Yanında çalışanları istihdamını yavaşlattı. Kendi işinin başına geçmek zorunda kaldı. Babası işte geldi. Çocuğu yardım ediyor. Neden? Bu süreci atlatmak için daha stabil hale gelse fiyatlar oturmuş olsa zaten her şey normale dönecek ki şu anda henüz daha öyle bir durum yok. Yani esnaf gerçekten zor durumda. Fiyat artışlarını uygulamakta çok büyük zorluk çekiyoruz. Yani bunun için çabamız çok fazla ama gelir düzeyleri sabit olduğu için uygulamakta çok büyük zorluklar yaşadığımız bir durum var şu anda. Uygulayamıyoruz yani. Çünkü esnaf kendine öz güvenini kaybetti.  Cebi boş olunca acaba diyor yani “ben bunu uygularsam bir aşağı daha düşer miyim?” Korkuyor esnaf. Bir tedirginlik var. Yani bu fiyat istikrarının bir an önce kavuşması lazım. Bizimde beklentimiz bu sürecin artık yıl sonuna doğru olağanüstü bir durum olmazsa biteceğini düşünüyoruz. Umudumuzu korumak istiyoruz. İyimseriz. İnşallah düzelecek” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.