DOLAR 32,3912 0.21%
EURO 35,0896 -0.03%
ALTIN 2.325,370,27
BIST 9.090,680,12%
BITCOIN 2283915-0,41%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kaleiçi’ni eski günlerine döndürmek için proje düşünülüyor

Kaleiçi’ni eski günlerine döndürmek için proje düşünülüyor

ABONE OL
3 Aralık 2022 12:49
Kaleiçi’ni eski günlerine döndürmek için proje düşünülüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir zamanlar esnafların yoğun ve ticaretin hareketli olduğu Kaleiçi’nin tekrar hareketlenmesi gerektiğini kaydeden Edirne Kaleiçi Semti Mithatpaşa Mahalle Muhtarı Turgut Sarıbaşak, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’nin bu muhit için bir proje gerçekleştireceğini belirtti.

Eski yıllarda Edirne’de yerli yabancı herkesin gümrükten girdikten sonra alışveriş yaptığı ve esnafların yoğun olduğu Kaleiçi, şimdilerde yokluğu oynuyor. Çevre yolunun yapılmasıyla yabancıların ve gurbetçilerin merkeze girmemesiyle esnafa bir darbe vururken, Kaleiçi’ne zincir marketlerin açılmasıyla orada bulunan esnafların kepenk kapatmak zorunda kaldığı öğrenildi. Esnafların artık mahalleye dükkan açmaya korkar olduğunu da söyleyen Sarıbaşak, Valilik ve Belediye’nin Kaleiçi’ni gezip incelediğini ve oluşturulacak bir proje ile tekrar semtin canlanabileceğini ifade etti

“ÇEVRE YOLU VE ZİNCİR MARKETLER ESNAFA KEPENK KAPATTIRDI”

Kaleiçi Mithatpaşa Mahallesi’nde bulunan geçmiş yıllarda esnaf ve yerli yabancı turistlerle çok hareketli olan caddelerin artık sessizliğe büründüğünü, esnafların kapattığını dile getiren Muhtar Turgut Sarıbaşak “Eski Londra Asfaltı şimdi şu andaki Atatürk Bulvarı orası sağlı, sollu hep dükkanlarla doluydu. O zaman tabi yurt dışında çalışan turistlerimiz, yani Türk işçilerimiz çevre yolu olmadığı için şehir merkezinden geçiyorlardı. Kaleiçi’ne gelince orada bir hareket oluyordu. Ama çevre yolu maalesef esnafları çok etkiledi. Burada bizim Kulekapı Caddemiz de var. İzmir Caddesi de var. Mesela Topkapı Caddesi’nde oralar hep bakkal dükkanları, kasap dükkanları, manav vardı. Kaleiçi Semti’nde 3 tane büyük marketimiz var. Tabi bunlar buraya gelince kasapta kapattı, bakkal dükkanını kapattı manavda kapattı. Küçük. Esnaf kepenk indirdi” dedi.

“KÜÇÜK ESNAF BURADA DÜKKAN AÇMAYA KORKUYOR”

Sarıbaşak, “Edirne’de herkes kiralık işyeri arıyor ama Bulgar’ın ne kadar geleceği de belli değil, garantisi yok yani. Şu anda, şu şartlarla dükkan açmak da bir sıkıntılı. İşlerin ağır olması. AVM’lerin çok olması. Şimdi mesela burada bir büfe açalım, iş yapmaz. Bizim Kaleiçi semtinin yani böyle bir ayak altı da yani böyle gezgini fazla yoktur. Vatandaşın gezelim görelim diye bir şey yok. Ancak hafta sonları bizim İstanbul’dan, Edirne dışından misafirlerimiz geziyor. Kaleiçi semtinde oturan kişi zaten evinin dibinde gelip de bir restoranda yemek yemez. Gidip de bir büfede tostunu yemez. Gider evinde yer. O dükkanların açılması iyi olur, bir hareket olur. En baştan Kaleiçi’nin düzenlenmesi lazım. Konak olsun, eski evler olsun. Tekrar ediyorum zincir marketlerin burada olmasından dolayı küçük esnaf  burada iş yapamaz. Korkar korkarak açar dükkanını” dedi.

“EDİRNE VALİLİĞİ VE EDİRNE BELEDİYESİ SEMTİ HAREKETLENDİRMEK İÇİN İYİ BİR PROJE DÜŞÜNÜYOR”

Kaleiçi’nin hareketlenmesi için birtakım çalışmalar düşünüldüğünü, el atıldığı zaman semte ve mahalleye hareket geleceğini ve bu bölgenin küllerinden doğacağını kaydeden Turgut Sarıbaşak “Ben mahallemizi geziyorum arada. Orhaniye Caddesi, Osmaniye Caddesi’ni ben geziyorum arada hoşuma gidiyor, gençler orada bir kafeteryada oturuyor. Bu nedir mahallemizin bir hareketlenmesidir. Aşağı da böyle yerlerimiz var, konaklarımızın arasında yerler var. El atıldığı zaman hareketi olur. Güzel projeler bunlar. Geçenlerde bir toplantımız vardı. Sayın Valimiz buradaydı, beraber eski yerlere baktık, Belediye Başkanımızla beraber. İyi bir proje düşünülüyor ama ne kadar sürer bilmiyoruz ya bu eski evlerin aslında bu konakların bir mahalle için şehir için nimet. Burada 5-6 tane konak otellerimiz var. Bir de şöyle şanssızlığımız var. Şimdi konak kalmış, 20 tane hissesi var. Bir tanesi ‘satalım’, birisi ‘satmayın’ diyor, gelmiyor. Öteki yani bu sefer de ne oluyor? Eski binalar da çökmeye başladı. Kaleiçi Semti’nin projesi çok mühim bir şey Edirne için.  Bizim burada İtalyan Kilisesi var. Bir Havramız var. Yani Havra Dünyada üçüncü. Kaleiçi güzel bir Semt, devletimizin yapacağı projeyle küllerinden doğacağına inanıyorum” diye ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.