DOLAR 32,3297 0.24%
EURO 35,0672 -0.18%
ALTIN 2.296,120,83
BIST 9.055,812,83%
BITCOIN 22832300,63%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Kamu emekçisi için kırmızı et lüks”

“Kamu emekçisi için kırmızı et lüks”

ABONE OL
5 Ocak 2021 11:21
“Kamu emekçisi için kırmızı et lüks”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim İş Edirne Şubesi Başkanı Nedim Zobar, kırmızı et yemenin kamu emekçisi için artık bir lüks haline geldiğini söyledi.

Eğitim İş Edirne Şubesi Başkanı Nedim Zobar, emekli ve memurlara yapılacak olan zam öncesi açıklamalar bulunuldu.

Son bir yılda gelen zamlara bakarak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in verilerinin gerçekleri örtemediğini dile getiren Zobar, kırmızı et yemenin kamu emekçisi için artık bir lüks haline geldiğini belirtti.

Birden çok hanenin yaşadığı bir evden en azından pandemi bitene kadar vergi alınmaması gerektiğini savunan Başkan Zobar, yüzde 3+3’lük zammı tarifleyen Toplu İş sözleşmesinin artık tamamen hükümsüz kabul edilmesini ve yenilenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“KAMU EMEKÇİSİNİN VE EMEKLİSİNİN GEÇİNEBİLMESİNİN YOLU KALMAMIŞTIR”

TÜİK’in açıklamalarının gerçeği örtemediğini temel gıda ürünlerine gelen zammı işaret ederek kamu emekçisinin kırmızı et yemesinin lüks haline dönüştüğünü söyleyen Başkan Zobar “Beklenen olmuş ve yıllardır bağımsız bir devlet kurumu olma işlevini yitiren Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sokaktaki sefalete rağmen komik bir enflasyon rakamı açıklamıştır. TÜİK’e göre aralık ayında enflasyon yüzde 1,25 iken, yıllık enflasyon ise sadece 14,6 olarak gerçekleşmiştir. Açıklanan bu gerçek olmayan rakam, geçen yıl yandaş konfederasyon ve hükümet eliyle düzenlenen TİS’e göre memurların ve memur emeklilerin alacağı zammı da belirlemiştir. TÜİK’in çizdiği bu tablo ve geçen yılki rezil TİS’e göre kamu emekçisi yüzde 7,36, BAĞKUR ve SGK emeklisi yurttaşlar ise sadece yüzde 8,36 zamla yaşamaya çalışacaktır. Oysa henüz Korona kabusu yokken imzalandığı halde hakaret vari bir zam öngören TİS, pandemi ve tepe taklak giden ekonomiyle birlikte gerçekliğini yitirmiştir. TÜİK’in yalanları, halkın cebini yakan gerçekleri örtememektedir. Son bir yılda elektrik ve doğalgaz yüzde 30’dan fazla, yumurtaya yüzde 80, ayçiçek yağına yüzde 60 zam gelmiştir. Temel gıda maddelerindeki bir yıldaki zamlar incelendiğinde ortalama zam oranının yüzde 50’ye yakın olduğu görülecektir. Kırmızı et yemek, artık kamu emekçisi için bir lüks haline gelirken, emekçinin sırtındaki tek kambur tüketim kalemlerindeki artış da değildir” dedi.

“YÜZDE 3+3’LÜK ZAMMI TARİFLEYEN TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YENİLENMELİDİR”

Yüzde 3+3’lük zammı tarifleyen Toplu İş sözleşmesinin artık tamamen hükümsüz kabul edilmesi ve yenilenmesi gerektiğini belirten Zobar, “Bu yenileme yapılırken kamu emekçisinin alım gücündeki düşüş, ekonomideki daralma, sokaktaki gerçek enflasyon, vergi ve cezalardaki hızlı artış, ezcümle gerçek rakamlar dikkate alınmalıdır. İçinde birden çok insanın yaşadığı milyonlarca haneye sadece tek maaş girdiği gerçeğine göz kapatmadan, bu hanelerden alınan vergiler, en azından pandemi süresince Hazine tarafından karşılanmalıdır. Devlet bu yüzden vardır ve devletin yönetimini emanet alan hükümet, bu yükümlülükleri yerine getirmekle görevlidir. İktidar yandaşlarını semirten, halkı yoksullaştıran ekonomi politikalarını uygulayanlar, “Kuru ekmek yiyorlarsa aç değiller demek ki” diyenlere halkın hak ettiğinin kuru ekmekten fazlası olduğunu göstermenin, emeğin hakkını yüceltip insanca yaşama yakışır ücretler almanın vaktidir” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.