DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2041275-1,15%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kan anonsları artık yankılanmıyor

Kan anonsları artık yankılanmıyor

ABONE OL
25 Şubat 2020 12:31
Kan anonsları artık yankılanmıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de geçmiş yıllarda Edirne Belediyesi megafonlarından günde 2-3 defa yankılanan kan talebi anonsları Kızılay Kan bağış merkezlerinin organizasyonları ve bilinçlenen duyarlı vatandaşlar sayesinde artık anonsların ayda bir kere ya da hiç yankılanmıyor.

Her geçen yıl vatandaşların daha da sağduyulu hale geldiklerini belirten Edirne Kızılay Kan Bağış Merkezi doktorlarından Erhan Aksoy “Eskiden Trakya Üniversitesi’nde yatan hastası olan insanlar kan bağışlayacak insanları gidip arayıp bulmak zorunda kalırlardı. Eskiden en az günde 2-3 defa anons duyardık. Ama şu anda birkaç ayda bir duyuluyor hatta duyulmuyorda diyebilirim. Kan acil bir ihtiyaç değil sürekli bir ihtiyaçtır” şeklinde belirtti.

“ESKİDEN 2-3 ANONS DUYARDIK, ŞİMDİ BELKİ AYDA BİR DUYULUYOR, HATTA DUYULMUYOR”

Edirne Kızılay Kan Bağışı Merkezi’nde görevli Dr. Erhan Aksoy “Geçmiş yıllarda Edirne Belediyesi’nin hoparlörlerinde günde en az birkaç defa kan bağışı için anonslar duyardık. Şu anda Edirne Halkı ve çevre ilçelerden aldığımız kan bağışları ile biz Trakya Üniversitesi dahil kan ihtiyacını karşılar durumdayız. Kan anonsu neredeyse hiç duymayacağımız düzeyde olması bizleri çok sevindiriyor ve motive ediyor. Dediğim gibi hiç duymamak içinde halkımızı kan bağışında duyarlı olmaya davet ediyoruz. Şu anda bizlerin aldığı kan bağışı sayısı arttıkça bizde Trakya Üniversitesi gibi hastanenin de ihtiyacını karşılayabilir hale geldik. Dolayısıyla anonslar, insanlar kan aramak zorunda kalmadıkları için bizlerde bağışı arttırdıkça anonslar kesilmiş duruma geliyor. Eskiden Trakya Üniversitesi’nde yatan hastası olan insanlar kan bağışlayacak insanları gidip arayıp bulmak zorunda kalırlardı. Eskiden en az günde 2-3 defa anons duyardık. Ama şu anda birkaç ayda bir duyuluyor hatta duyulmuyorda diyebilirim”dedi.

“KAN ACİL BİR İHTİYAÇ DĞEİL, SÜREKLİ BİR İHTİYAÇTIR”

Edirne Kızılay Kan Bağışı Merkezi’nde görevli Dr. Erhan Aksoy, “Bizler Kızılay kan merkezi çalışanları olarak hastanede yatan hastalarımızın bütün kan ihtiyaçlarlarını karşılamak en büyük hedefimiz. Bunun içinde halka açık, halkın yoğunlukta bulunduğu yerlerde her zaman organizasyonlar yapıyoruz. Özellikle soğuk havalarda kan bağışının nispeten biraz daha azaldığını düşündüğümüzde halkımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Çünkü sağlıklıyken kan bağışlayacağız ki hastayken aramak zorunda kalmayalım. Kan acil bir ihtiyaç değil sürekli bir ihtiyaçtır. Her zaman depolarda full olarak bulunması gerekir”dedi.

“EDİRNE’DE KAN BAĞIŞINDA DUYARLILIK ARTIYOR”

Kan bağışında yeterli olunmasa da yeterli seviyeye çok yaklaştıklarını söyleyen Aksoy “Her geçen yıl kan bağışlarında ki artışı bir nebze daha arttırıyoruz. Halkımızın duyarlılığı ve tüm Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de duyarlılık giderek artıyor. Şu anda yeterli miyiz? Yeterli olmaya çok yaklaştık. Bir tık daha arttırmamız gerekiyor. Cuma, cumartesi günü yine saat 10.30-19.00 arası Saraçlar Caddesi’nde kan bağışı almaya devam edeceğiz. Genelde hafta sonları burada yapıyoruz. Ama diğer ilçelerimizde de yapıyoruz. Keşan, İpsala, Enez gibi bizim bölgemizde olan her yerde kan bağışı organizasyonlarımız devam ediyor” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.