DOLAR 32,5697 0.15%
EURO 34,9066 0.67%
ALTIN 2.440,900,35
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21731630,88%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kan stokları eridi, seferberlik başladı

Kan stokları eridi, seferberlik başladı

ABONE OL
17 Ekim 2020 10:14
Kan stokları eridi, seferberlik başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya’daki hastanelerin kan ihtiyacını karşılayan Kızılay Edirne Şubesi’nin kan stokları koronavirüs salgını nedeniyle erimesinin ardından, kan bağışı seferberliği başlatıldı. Saraçlar Caddesi’nde kurulan kan bağışı çadırına gün boyunca birçok vatandaş çağrıya kulak vererek bağışta bulundu.

Geçtiğimiz yıl kan bağışı oranında Türkiye’de ikinci sırada olan Edirne’de, koronavirüs salgını ve yaz dönemi nedeniyle bağışın azalmasıyla birlikte Kızılay Edirne Şubesi’nin kan stokları ciddi derecede azaldı.  Önceki gün Valilik, Belediye ve STK temsilcilerinin katılımıyla Vali Yardımcısı Ali Uysal Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda kan stoklarının artırılması için 16-17 ve 18 Ekim tarihleri arasında kan bağışı kampanyası düzenleme kararı alınmıştı.

Bu kararın ardından dün kentin en işlek caddelerinden olan Saraçlar Caddesi’ne çadır kuran Kızılay Edirne Şubesi kan alımına başladı. Gün boyunca birçok vatandaşın çağrıya kulak vererek Kızılay görevlileri eşliğinde kan bağışında bulundu.

Kızılay Edirne Şube Başkanı Kadir Çakay da Edirne halkına çağrıda bulunarak, tüm vatandaşları Pazar gününe kadar Saraçlar Caddesi’nde bulunacak olan kan bağışı çadırında kan vermeye davet etti.

“GEÇEN YIL KAN ALIM ARTIŞLARINI EN FAZLA SAĞLAYAN İKİNCİ İL EDİRNE”

Edirne Halkını kan bağış çadırına davet eden Kızılay Edirne Şube Başkanı Kadir Çakay, “Kan biliyorsunuz, tek kaynağı insan. Başka bir alternatifi yok. Dolayısıyla bu pandemi döneminde okulların tatil olması sürecinde kan stoklarımız imdat sürecinde. Dolayısıyla kanın yine insandan başka kaynağı yok. Bugüne kadar Edirne’de önümüzdeki geçmiş olduğumuz yıllarda sıkıntı yaşanmadı. Umuyoruz ki Türkiye’deki vatandaşların bu konuda duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür ederiz ve bundan sonra hiçbir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. Biz 16-17-18 Ekim’de bir kampanya başlattık. Bütün Edirne Halkı’nı bu kampanyaya davet ediyoruz. Geçtiğimiz yıl kan alım artışını en fazla sağlayan illerden ikinci sıradayız” dedi.

“VERDİĞİNİZ KANI YİNE KENDİNİZ İÇİN AİLENİZ İÇİN VERMİŞ OLUYORSUNUZ”

Verilen kanın tüm toplumu teşvik ettiğini söyleyen Kadir Çakay, “İki saat sonra benim kana ihtiyacım olmayacağının garantisini kim verebilir. Dolayısıyla kan öyle bir ihtiyaç ki, inanın her verdiğiniz kanı, aslında kendiniz için veriyorsunuz. Toplumsal olarak, bireysel olarak böyle bir sağlık durumu el veren insanın bu alışkanlığı kazanması gerek. Ben diyorum ki Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşlarımıza gelin dünyaya bir örnek olalım. Dünya standartlarının üzerine taşıyalım bunu. Buna inanın, vermiş olduğunuz her kanı kendi aileniz için vermiş oluyorsunuz. Kendi geleceğiniz için ve kendiniz için veriyorsunuz. Dolayısıyla bugün vermiş olduğun bir kan, bir başkasına örnek teşkil ediyor ve bir başkasını teşvik ediyor. Bu teşviklerle bu örneklerle bunu çoğaltabiliyoruz” dedi.

“2 SAAT SONRA BENİM KANA İHTİYACIM OLMAYACAK DİYEBİLEN VAR MI?”

Şu ana kadar toplanılan kanın 16 bin olduğu ve yıl sonuna kadar 10 bin ünite kan toplamaları gerektiğini söyleyen Kadir Çakay “Diyoruz ki şu an stoklarımız gerçekten sınırlı, ve tüm Edirne Halkı’nın ve sizlerin aracılığıyla 16-17-18 Ekim’de burada ki kampanyamıza destek bekliyoruz. Bizim bu yıl ki hedefimiz 27 bin, yıl sonuna geliyoruz, şu an ki hedefimiz gerçekleştirmiş olduğumuz rakam 16 bin. 9-10 bin eksiğimiz var. Bu süre içerisinde bu eksiğimizi tamamlamamız gerekiyor. Edirne’nin kullandığı ihtiyacının altında kan topluyoruz. Bunu geçmemiz gerekiyor. Dolayısıyla sizlerin aracılığıyla ne kadar teşekkür etsek azdır.bu duyarlı davranışınızdan dolayı, buraya katılımınızdan dolayı, manşetlerinizde gördüm. Beni gururlandırdı, mutlu oldum. Yine bu şekilde sizlerin aracılığıyla tüm Edirne’nin kırsal kesimine kadar tüm vatandaşlara ulaşıp, bu kampanyamıza destek olmalarını sizlerin sayesinde gerçekleştireceğiz. Ben katılımınızdan dolayı tekrar teşekkür ediyorum. Özellikle söylüyorum 2 saat sonraya benim kana ihtiyacım yok diyebilen kimse var mı ? Dolayısıyla her verdiğimiz kanı kendimiz için veriyoruz. Her verdiğimiz kan hayat kurtarıyor. 3 can 1 hayat ve yaşamanın bir anlamı oluyor bence. Tekrar teşekkür ediyorum, kampanyaya destek bekliyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.