DOLAR 32,3227 0.21%
EURO 35,1464 0.03%
ALTIN 2.293,490,72
BIST 9.060,312,88%
BITCOIN 22895261,03%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kedi karma aşı sorunu çözülecek

Kedi karma aşı sorunu çözülecek

ABONE OL
20 Aralık 2021 10:28
Kedi karma aşı sorunu çözülecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Bölge Veteriner Hekim Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, kedi karma aşısının dünya genelinde yaşanan pandemi ve evcil hayvan popülasyonu ile sıkıntı yaşadığını ancak sürecin kısa sürede düzeleceğini söyledi.

Covid-19 aşısı için yoğunlaşılması ve pandemide evcil hayvan popülasyonun artışı ile kedi karmada üretim ve tedarik sorunu yaşanması hayvan sahiplerinin tepkisini çekmişti.

Trakya Bölge Veteriner Hekim Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, “Bu önümüzdeki süreçte kedi karmada ciddi sıkıntı yaşandı. Kedi karmanın süreci de atlatılacak daha planlı üretim yapılarak. Bu stok sorunu çözülecek. Rutin aşılama işlemleri devam edecek. Bu stok sorunu çözülecek. Rutin aşılama işlemleri devam edecek” dedi.

“KEDİ KARMADA TEDARİK SIKITNI VAR ANCAK SORUN ÇÖZÜLECEK”

Kedi karma aşısının dünya genelinde yaşanan pandemi ve evcil hayvan popülasyonu ile sıkıntı yaşadığını ancak sürecin kısa sürede düzeleceğini dile getiren Uğur Cengiz Çakır, “Şu an Türkiye’de kedi karma aşılarında ciddi bir sıkıntı var. Bunlar ülkede yerli olarak üretilmeyen yurtdışından ithal edilen aşılar. Çünkü aşı üretim prosedürlerine uyan kedi karma üretecek prosedürümüz yok. Yurtdışındaki firmalardan ithal ediyoruz. Şu andaki dünyada bulunan Corona’dan dolayı tüm Avrupa’da aşı üretim yerleri Corona aşısı üretmeye odaklandı. Diğer aşı ürünlerinde ciddi sekteye uğrandı. Bu önümüzdeki süreçte kedi karmada ciddi sıkıntı yaşandı. Zaten çok az bir firma vardı burada. Köpek karma üreten firma ayısı daha fazlaydı. Köpek popülasyonu daha fazla olduğu için dünya üzerinde daha stoklu gidiyordu, onlarda da yaşandı ama atlatıldı. Kedi karmanın süreci de atlatılacak daha planlı üretim yapılarak. Pandemide evcil hayvan sayısının beklenilenden daha fazla popülasyonun artması firmaları da zor durumda bıraktı. Bu zamanla giderilecek. Şu anda ülkemizde karma aşının sahtesi üretildiği ile ilgili firmadan bize seri numarası paylaşıldı. Bunu bilerek aşı yaptırabilirler. Biz meslektaşlar arasında elimizde karma aşılar sahte mi diye algı oluştu. Kesinlikle sahte değildir. Meslektaşımın bilerek yapacağını inanmıyorum. Bu sıkıntıya düşüleceğini gören bazı meslektaşlarımızın kliniklerinde ciddi anlamda kedi karma aşı stokları olabilir. Bir hayvan sahibi gidip piyasada yok burada nasıl yapabilirler, kesin sahtedir şeklinde algı yaratmamak gerek. Sadece burada odamızın sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. O firmanın haricinde kedi karma aşı yaptırabilirler sıkıntı yok. Ama bu süreçte kedi köpek sahiplerine, öncelikli olarak sokak hayvanları ya da başka şahsın hayvanları ile aynı sosyal ortamda bulunmamaları gerekiyor. Örneği kedisini pet oteline çok mecbur kalmadığı sürece bırakmasın. Mamaları daha düzenli vermeleri gerekiyor. Çok uzun sürmez bu süreç bizde firmalarla irtibat halindeyiz. Bu stok sorunu çözülecek. Rutin aşılama işlemleri devam edecek” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.