DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2046385-0,55%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kira anlaşmazlıklarında ‘e-kontrat’ dönemi

Kira anlaşmazlıklarında ‘e-kontrat’ dönemi

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçmek için yeni bir uygulama ‘e- kontrat’ dönemi başlıyor.

ABONE OL
22 Ocak 2024 11:48
Kira anlaşmazlıklarında ‘e-kontrat’ dönemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçmek için yeni bir uygulama ‘e- kontrat’ dönemi başlıyor.

E-kontrat sistemiyle eski nesil kira kontratları rafa kaldırılırken, tarafların anlaşması e-devlet üzerinden yapılabilecek.  E-kontrat sayesinde bölgedeki kiralık evlerin haritası çıkarılacak hem ev sahibi hem kiracı bir evin ne kadar olduğunu resmi kaynaklardan öğrenmiş olacak. E-kontrat’ın anlaşmazlıkları rahat çözeceğini söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “E-kontrat e-devlet üzerinden uygulanacak. Kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklardan dolayı daha garantili bir ortam olacak. Kontrat kayboldu diye bir şey olmayacak. Devlet bunun takibini daha kolay yapmış olacak. Bu sistem güzel, bu yıl zor ama 2025’te olur, tamamen oturması 2-3 yılı bulur” diye dile getirdi.

“E-DEVLET İLE E-KONTRAT SİSTEMİ HERKESİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK”

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “E-Kontrat dediği olay, her mal sahibinin veya kiracının e-devlet üzerinden sisteme girişinin olması. Tabii bu daha önceden bizler nasıl yapıyorduk? Ondan bir örnekleme vereyim. Çok öncesinden kira kontratları noter tasdik olarak kabul görüyordu. Noter tasdiki olarak kabul gördüğü zamanlarda, mesela diyelim bir kiracımız veya bir anlaşma yapıyoruz. İşte bunu notere götürüyorduk. Noterde bunu tasdik ettiriyorduk, kayda geçiriyorduk ve resmîleşiyordu bu. Resmîleştiği zamanlar kayıt altındaydı, takibi de kolaydı. Bir örneği noterde var. Şimdi artık sistem daha kolay. Çünkü notere gittiğiniz zamanlarda değer tespitini koyduğunuzda üzerine burada bir masraf çıkartıyor. Bu da karşı tarafa bir masraf oluyordu” şeklinde ifade etti.

“KİRA KONULARI RESMİYETE GİRMİŞ OLACAK”

Resmi kurumların sistemde kişinin kirayla alakalı her şeyini görebileceğiniz altını çizen Serhat Çeker “Şimdi bunun ciddi bir şekilde olabilmesi için de devlet e-kontrat sistemini getirmeye çalışıyor. Burada en büyük kazanç yine devletin olmuş olacak. Resmiyetin altına girmiş olacak bütün kira konuları. Bütün hepsini bir vergi dairesi veya resmi kurumlar bir sisteme girdiğinde kişinin orada kirayla ilgili gelirini giderini her şeyini görmüş olacak. Ama öbür türlü olduğu zaman hiçbirini göremiyor.  Sen elden aldın desen bile kiranı, senin böyle bir resmiyette belgen var. Buradan bir kira belli yazıyor” dedi.

“KONTRAT HER SENE YENİLENECEK, UYUŞMAZLIKTA MAHKEMEDE DELİL OLACAK”

Dijital sistemde yapılacak kontratın sayesinde kiracıların kontratsız oturamayacağını anlatan Çeker ” Her sene de yenilenmesi gerekecek. Şimdi biz kira kontratlarımızı yaptığımızda ne oluyordu? Bir defa yapıyoruz, beş sene mi oturuyor? Her sene tazelemiyoruz. Artış oranını sabitliyoruz, gidiyor bankaya veya yatırıyor. Yatırdığında da, yaptığım hesaba artışı oranı gerçekleşmiş oluyordu. Kontrat yapmamıza gerek olmuyordu ama bu sisteme girdiğinde tekrardan, her yıl boyunca, sistem üzerinde tekrardan kontratlarımızı yenilememiz gerekecek. Sisteme girişlerinin yapılması gerekecek. Kontratsız devam edememiş olacak, gözükecek her şey. Yarın öbür gün bir uyuşmazlık olduğu zaman mahkemede de bu bir delil gibi bir şey olacak. Yani mahkeme diyecektir, sizin aranızda resmiyette bir şeyiniz yok. Yarın öbür gün bir uyuşmazlıkları oldu veya bir şey oldu, hakim de bakacak, nereden bakacak? E-devlet üzerinden görecek. Resmiyetini görmüş olacak. Şimdi resmiyetini göremediği zaman ona da karar veremez. Çünkü resmiyetin yok senin. İnşallah kısa sürede devreye girer, çünkü mantıklı bir sistem” dedi.

“E-KONTRAT SAYESİNDE HER BÖLGEDE KİRA HARİTASI ÇIKACAK”

Bu sistem sayesinde kira haritasının daha rahat oluşturulacağını söyleyen Çeker, sistemin 2025 yılında devreye gireceğini belirterek “Bir de ne olmuş olacak? Her bölgenin kira haritasını çıkaracaklar. Mahkemeler çok zor bir karar veriyor tespitlerle ilgili. Bu sefer ne olmuş olacak? Genelde ortalama nedir o mahallelerde? Bunun hepsinin ortalamasını açıp bakıp da görecek. Mesela örnek vereyim Edirne için Şükrüpaşa Mahallesi de ortalama bakacak, görecek. Fatih Mahallesi’ne bakacak. Yani mahalle mahalle kiraların tespitleri daha kolay olmuş olacak. Bunu belediyelerde emlak beyanlarını, emlak vergisi veriyoruz, bunları verirken, belediyeler için bile bu tür olaylar daha çok kolaylık olacak. Onlar da daha kolay tespitlerini yapmış olacak. Sistem inşallah oturulur.  Yani alt yapı daha zayıf, kurulması 2025 diye söyleniyor, oturması yine bunun da herhalde 2-3 yıl falan sürer gibi geliyor” diye dile getirdi

“E-DEVLET ÜZERİNDE YAPILAN E KONTRAT RESMİLİK AÇISINDAN DAHA GARANTİ”

Bu sistemle beraber kontratları üzerinde oynanamayacağını, anlaşmazlıklar mahkemede yalan beyan verilemeyeceğini, devletin vergilerini daha rahat takip edeceğini belirten Serhat Çeker” E-kontrat e-devlet üzerinden uygulanacak. Kiracı ve ev sahibi aralarındaki uyuşmazlıklardan dolayı daha garantili bir ortam olacak. Kontrat kayboldu diye bir şey olmayacak. Devlet bunun takibini daha kolay yapmış olacak. Mahkemelerde bile rahat bir şekilde karar verilecek. Çünkü kimse yalan beyan veremeyecek. Ben tekrar şu kontrat üzerinde oynayayım diyemeyecek taraflar. Çünkü dijital sisteme girdiğinde sistemde görecek orada duracak. Eski yaptığımız sistemle bu sistem mi daha iyi dersek, tabii ki bakarsanız bu E-Devlet üzerinden yapılacak olan bu kontrat bizim için aslında daha garantili, daha iyi. Yani resmi olmuş oluyor. Devlet de burada alacağını daha rahat takip etmiş olur. Biz her zaman için söylüyoruz en büyük belgede kaçak emlakta, gayrimenkulde” şeklinde sonlandırdı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.