DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2038411-2,30%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kira gelirinde son tarih 1 Nisan

Kira gelirinde son tarih 1 Nisan

Edirne Vergi Dairesi Başkanı Güngör Gönültaş, kira geliri elde eden mükelleflerin 2023 yılına ilişkin Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini 1 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini duyurdu.

ABONE OL
26 Mart 2024 15:35
Kira gelirinde son tarih 1 Nisan
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Vergi Dairesi Başkanı Güngör Gönültaş, kira geliri elde eden mükelleflerin 2023 yılına ilişkin Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini 1 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini duyurdu.

Edirne Vergi Dairesi Başkanı Güngör Gönülta, kira geliri elde edenler için önemli açıklamalarda bulundu.

Gönültaş, Gayrimenkul (ev, arsa, iş yeri) kiraya verilmesi karşılığında kira geliri elde eden ve muafiyet sınırını aşan mükelleflerin kira geliri (GMSİ) beyannamesi vermelerinin gerektiğini belirtti. Mükelleflerin beyannamelerini internet üzerinden Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi) veya Hazır Beyan mobil uygulaması aracılığıyla kolaylıkla verebileceklerini aktardı.

Hazır Beyan Sistemi üzerinden beyannamelerin hazırlanacağını vurgulayan Gönültaş, mükelleflerin bu sistemde yer alan bilgileri kontrol ederek gerekli düzeltmeleri yapabileceklerini söyledi. Ayrıca, konut kira geliri elde edenlerin yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında gelir elde etmeleri halinde beyanname vermelerine gerek olmadığını belirtti.

Binaların konut olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21 bin TL’si gelir vergisinden istisna edildiğini belirten Gönültaş, “İşyeri kira geliri elde eden mükelleflerin başka bir geliri olmamak şartıyla 2023 yılında tevkifata tabi tutulmuş işyeri kira geliri tutarı 150 bin TL’yi aşmayanlar da bu gelirleri için beyanname vermeyeceklerdir. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır. Ancak konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2023 yılı için belirlenen 21 bin TL’lik istisnadan yararlanılamayacaktır” dedi.

Gönültaş, beyannamelerin son verilme tarihinin 1 Nisan 2024 olduğunu hatırlatarak kira geliri üzerinden hesaplanacak verginin iki taksitte ödenmesi gerektiğini ve birinci taksitin 1 Nisan 2024, ikinci taksitin ise 31 Temmuz 2024 tarihine kadar ödenmesi gerektiğini ifade etti.

Beyannamenin onaylanmasının ardından hesaplanan vergi, Hazır Beyan Sistemi üzerinden “Anlaşmalı Banka Kartı-Kredi Kartı ile Ödeme” bölümünden anlaşmalı banka kartı veya kredi kartı ile ödenebileceğini belirten Gönültaş, “Ödeme işlemi tamamladıktan sonra ödeme belgesi bilgisayara indirilebilecek, ekranda yer alan “Ödemelerim ve Alındılarım” bölümünden de ödenen vergi görüntülenebilecektir. Dileyen mükelleflerin ise anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet bankacılığı üzerinden, PTT işyerlerinden veya doğrudan vergi dairelerinden ödeme yapabilecek” dedi.

Ayrıca, kira geliri, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratları elde eden mükelleflere yardımcı olmak amacıyla Erasta Alışveriş Merkezi ve Süperpark Alışveriş Merkezi’nde stand kurulduğunu belirten Gönültaş, bu standlarda mükelleflere 16 Mart-1 Nisan 2024 tarihleri ve 12.00-19.00 saatleri arasında hizmet verildiğini ifade etti.

Gönültaş, son olarak, sadece kira geliri elde eden 60 yaşını doldurmuş veya engellilik/hastalık nedeniyle vergi dairesine gidemeyen mükelleflerin randevu alarak adreslerine gidilerek beyannamelerinin doldurulacağını açıkladı. İlgili mükelleflerin 189 Vergi İletişim Merkezini (VİMER) arayarak randevu alabileceklerini belirtti.

Haber: Mehmet Güzey

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.