DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20810192,44%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kırbiç, “276 bin ton ürün geldi”

Kırbiç, “276 bin ton ürün geldi”

ABONE OL
6 Ekim 2021 10:37
Kırbiç, “276 bin ton ürün geldi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçeğinden geçen yıl 264 bin ton, bu yıl ise 276 bin ton ürün geldiğini ve gelmeye devam ettiğini söyledi. Trakya Birlik’in alım modelinin, ilk ürünü dökenle kampanya dönemi bitene kadar süreçte herkesin aynı fiyattan ürününü dökmüş olacağını söyleyen Şafak Kırbiç, üreticinin fiyattan memnun olduğunu ifade etti.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçeği hasadı ve fiyatlara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“İLK ÜRÜNÜ DÖKENLE KAMPANYA SONUNA KADAR DÖKENLER AYNI FİYATTAN ÜRÜN DÖKER”

Hasadın yüzde 95 seviyelerine ulaştığını ve üreticilerin fiyattan memnun olduğunu dile getiren Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Kırbiç, “Trakya Birlik 2021-2022 kampanya döneminde dün itibariyle 276 bin ton civarında ürün mübayası gerçekleşti. Hasat yaklaşık yüzde 95 seviyelerine ulaştı. Hem bölgemizde hem Trakya Birlik’in iştigal alanı olan bölgelerde. Bildiğiniz gibi 14 Eylül 2021 tarihinde 40 yağ çiçeğin fiyatını 5 bin 100 TL olarak birlik yönetim kurulu olarak açıklamıştık. Az sonra 1 Ekim 2021 tarihinde ön alım fiyatımızı 5 bin 100 TL ton olarak açıkladık. Üreticilerimizin de bu fiyattan memnun olduğunu izledik. Çünkü Trakya Birlik’in alım modeli ilk ürünü dökenle, kampanya dönemi bitene kadar o süreçte herkes aynı bedelden ürününü dökmüş oluyor. Yani bu serbest piyasalarda o gün düşük oluşmuştu. Bugün yükselebilir ama Trakya Birlik’in ilk gün dökenle son gün döken fiyatı aynı oluşmakta. Bu bağlamda bizim yağ oranına göre alım yapıldığı için her bir puan için yağda yüzde bir buçuk oranında fark var yağ oranı anlamında. Bu da bugünkü açıklanan rakamla bir puanlık yağda 81 TL tonda bir fark oluşturmakta. Üreticilerimizin bölgemiz anlamında birlik genelinde de yaklaşık yüzde 44 yağ oranına yakın oran var. Oran iyi. Bu da tabi üreticimize artı bir gelir sağlamakta” dedi.

“276 BİN TON ÜRÜN VAR GELMEYE DE DEVAM EDİYOR”

Yüksek miktarda olan stoku yönetmenin kolay olmadığını, ödemeler konusunda da üreticinin memnun olduğunu kaydeden Kırbiç, “Bugün itibariyle ödemelerimizde yaklaşık yüzde 65-70 seviyelerine yaklaşmıştır. 15 gün içerisinde dökülen ürün ödemesi yapılmakta. Bunda gözlemlediğimiz gibi üreticilerimiz memnun. Üreticilerimiz dökmeden önce zaten bilirler bunun kısa sürede parasını alacağını. Bu anlamda bir sıkıntımız yok. Bu operasyonu yönetmek çok kolay değil. 276 bin ton ürün daha da gelmeye devam ediyor. Bunlar büyük miktarlar bu operasyonu yönetmek çok kolay değil. Sanayici, tüccar birkaç günlük ürününü alır işler. Daha sonra piyasa yükselirse yüksek fiyattan alabilir, düşerse düşük fiyattan alabilir ama Trakya Birlik böyle şansı yok. Böyle büyük stokla çalışmak her zaman risk oluşturur. Çok şükür bugüne kadar Trakya Birlik bunun üstesinden geldi. İnşallah yine gelecektir. Ben üreticilerimize bol bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM PRİM MİKTARININ ARTACAĞI YÖNÜNDE”

Üreticinin 50 kuruş olan desteğin 1 lira olması talebine değinen Kırbiç, “Hükümetimizin alacağı karar bağlı. Onun artmasını üreticilerimiz doğal olarak isterler. Geçtiğimiz yıllarda hem bir miktar arttırılmıştır. Ümidimiz inşallah önümüzdeki dönemde de bu prim miktarının arttırılması yönünde hükümetimiz karar alacaktır diye düşünüyorum. Geçen sene 264 bin ton ayçiçeği alınmıştı. Şu an geçen senenin üzerinde. Bunun üzerine bizim ön alım fiyatımız kesinleşti. Ancak karlılığımız oluştuğunda kar payı dönem sonunda ortaklarımıza verilecektir bu fiyatın üzerine” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.