DOLAR 32,3945 0.08%
EURO 34,8158 -0.02%
ALTIN 2.395,74-0,03
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19295263,90%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kırsal kesimin tercihi peçka soba

Kırsal kesimin tercihi peçka soba

Soba İşletmeleri döküm sobalarla (peçka) teknolojiye, bağ evlerinde ve hobi bahçelerinde direnmeye devam ediyor. Doğalgazın şehir merkezlerine girmesiyle soba kullanımı adeta yok olma seviyesine düştü.

ABONE OL
2 Ocak 2024 17:31
Kırsal kesimin tercihi peçka soba
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soba İşletmeleri döküm sobalarla (peçka) teknolojiye, bağ evlerinde ve hobi bahçelerinde direnmeye devam ediyor. Doğalgazın şehir merkezlerine girmesiyle soba kullanımı adeta yok olma seviyesine düştü. Merkezde bulunan maddi olarak gücü az olan mahallelerdeki müstakil evlerde kullanılmaya devam ediyor. Ancak pandemi ile beraber rağbet gören bağ evleri ve hobi bahçeleri döküm sobalara da rağbeti artırdı.

Şehir merkezi dışında bulunan bağ evlerinde hem ısınma hem yemek pişirmek için peçka tercih edildiğini belirten soba satışı yapan firma sahibi Emre Nurlu, peçkalarda pişen yemeğin doğalgaz ile pişen yemeğe göre daha lezzetli olmasından ve temizliği kolay olmasından ötürü tercih edildiğini belirtti.

“DOĞALGAZ ASLINDA HEPİMİZ İÇİN NİMET”

Soba satışı yapan firma sahibi Emre Nurlu, “20-25 senedir baba mesleğini yapıyoruz Babam 1960’tan beri bu işi yapıyordu. Babam hala yaşıyor 93 yaşında. Şu anda Edirne’de doğalgazın gelmesiyle eski soba satışları gitti. Ama şimdi bu pandemiden sonra işte bazı insanlar böyle bağ evleri yapıyor, hobi evleri yapıyor. Onlara veriyoruz böyle döküm türü sobaları. Ama tabi doğalgazın gelmesiyle şehir merkezinde soba satışları bayağı bir düştü. Dediğim gibi kırsal kesimde böyle hobi bahçeleri, bağ evleri olanlar alıyor genelde. Şöyle bir şey var. Ben şahsen doğalgazın gelmesinden çok mutluyum. Tamam biz soba satıyoruz ama biz eskiden Kaleiçi’nde otururduk. Bazen bir kömür dumanı olurdu ki nefes alamazdık. Şimdi o kalktı. Doğalgaz bizim için nimet. Eskiden örnek vereyim kömür yakıldığı zaman açıkta olan masaya el sürdüğünüzde masanın üzeri siyah olurdu bildiğin zift. Şimdi doğalgaz çok büyük nimet aslında hepimiz için. Artık baktığınızda müteahhitler yeni binaları bacasız yapıyor. Doğalgaz var artık çünkü” dedi.

“PEÇKALAR BAĞ EVLERİ, HOBİ BAHÇESİ OLANLAR TARAFINDAN TERCİH EDİLİYOR”

Vatandaşların döküm soba olan peçka tercihlerinin normal ev değil merkezden uzakta müstakil, bağ evleri, hobi bahçelerinde kullandığını, odun ateşinde yemek lezzeti ve ısınmak için tercih edildiğini kaydeden Emre Nurlu “Peçkanın özelliği şimdi bunda odun ateşinde piştiği için yemek biraz daha lezzetli oluyor. Yani biz şimdi evlerimizde tüpte pişiriyoruz ya da doğalgazda pişiriyoruz. Bu odun ateşinde yapılan yemeğin lezzeti daha farklı oluyor. İnsanların o konuda bir tercih sebebi oluyor. Mesela adam yemeğini kuru fasulyesini üzerinde yapıyor, odun ateşinde peçkada etini orada yapıyor. Daha lezzetli oluyor farkı o. Döküm olduğu için ağır ancak iki kişi taşıyorlar, üç kişi taşıyorlar. Öyle götürüyorlar. Yani vatandaşın ağırlığından gözü korkmuyor. Bir kere alıyor götürüyor. Şimdi temizliği bunlarda mesela çek dök ızgara olanlar var.  Isınmak için de kullanıyor köyde kırsal kesim, döküm sobalarda onu odun yaktıkları için de şömine tarzı olduğu için onlar normal kürekle temizleniyor.  Odun yaktığı için cürufu külü fazla olmuyor yani. Peletin de diyorlar onunda külü az, odunun da külü az olduğu için daha kolay oluyor.  Aslında odun ateşi daha iyi. Ama bazı kesim köyde kömür de yakanlar var. Yunanistan’da mesela kömür yakılmıyor. Odun yakıyorlar sadece. Aslında odun daha iyi olur. Odun hem çevreyi kirletmez hem odun ateşinde pişen yemeklerin lezzeti farklı olur” dedi.

“DÖKÜM SOBALAR 5 BİN LİRA”

İşlerinin sezonluk olduğunu hatırlatarak soba fiyatlarından bahseden Nurlu “Bizim işimiz sezonluk iş. İki ay süren bir buçuk, iki ay süren bir iş bu. Alan alıyor. Başka zaman borusunu alıyor. Kovasını alıyor. O şekilde. Fiyatlar mesela borular 70 lira civarında. Kovalarda 100 lira civarında. Saç sobası genelde satıyoruz şu anda bin 800 lira.  Döküm olanlar da 5 bin lira civarı” dedi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.