DOLAR 32,4973 -0.01%
EURO 34,8607 -0.38%
ALTIN 2.450,840,62
BIST 9.873,281,61%
BITCOIN 20861750,48%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Komşu Cumartesi Pazarı’na akın etti

Komşu Cumartesi Pazarı’na akın etti

ABONE OL
24 Şubat 2020 10:58
Komşu Cumartesi Pazarı’na akın etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de her Cumartesi günleri kurulan Cumartesi Pazarı en yoğun haftasını yaşadı. Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen turistlerin Edirne’yi terk ettiği söylentilerinin aksine pazarda Edirnelilerden çok Yunan ve Bulgar vatandaşlarının olması dikkatlerden kaçmadı.

Geçtiğimiz aylarda Yunan ve Bulgar turistin Edirne’yi terk ettiği söylentilerinin, Cumartesi Pazarı’nda ki yoğun Yunan ve Bulgar turist alışverişi ile gerçekliği yansıtmadığı ortaya çıktı. Kentteki AVM’ler ve Pazaryeri komşu ülke vatandaşlarının akınına uğradı.

“BULGARİSTAN’DAN GELENLER BAŞKA YERLERE GİTTİĞİ GERÇEK DIŞIDIR”

Pazarı kendisinin de gezdiğini ve Yunan-Bulgar turistlerin başka illere gittiği iddiaların tam tersine Edirne’den alışveriş yaptığını söyleyen MHP Edirne Eski İl Başkanı Hakan Özkan, “Biz uzun yıllar siyasette hizmet ettik. Edirne’nin her sorunu ile ilgileniyoruz. Bundan sonra da ilgilenmeye devam edeceğiz. Biz hatırlarsanız bir ay önce Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelen turistlerin Edirne’yi terk ettiği, Çorlu’ya Burgaz’a başka yerlere gittikleri, Edirne esnafının bunları kazıkladıkları, fiyatların çok yüksek tutulduğu gibi iddialar basında yer aldı. Bizde bunları takip ettik ve birkaç haftadır, cumartesi pazarı civarında Margi, Erasta AVM’de gezilerimizi yapıp, incelemelerimizi yapıyoruz. Gördüğümüz şu, geçmiş yıllarda biliyoruz, ocak ve şubat ayında Bulgaristan’da Türkiye’ye gelip alışveriş yapan çok azalır bu her yıl böyledir. Bu yılda böyle bir azalma söz konusu ama şubat ayını merak ettik sonuna doğru ne olur, mart başında ne olacaktır. Şimdi iki haftadır bakıyorum hafif hafif gelmeler başlamış. Bulgaristan’dan gelenler başka yerlere gitti falan gerçek dışı. Bunu gözlemliyoruz. Bir de bildiğiniz gibi Bulgaristan’ın kuzey kesimlerinde havalar çok ciddi kış yaptı. Ondan dolayı da Edirne’ye alışverişe gelme azaldı. Tabi esnafımızın da dikkatli olması lazım. Her zamanda gelip bizden alışveriş yapmak zorunda değil. Fiyatlarımızı ona göre dikkatli koymamız lazım. Ona göre piyasada neyse bugün Edirne’de fiyat ne ise Burgaz’da da fiyat o olmalı veya Çorlu’da da fiyat o olmalı. Bunlara dikkat etmek lazım. Ben burada ki oda başkanı arkadaşlarımızı sürekli uyarıyorum. Edirne’de ki tüm esnaflar bu kapsamda, bunların uyarılması lazım. Çünkü bir kere kazanacağına sürekli kazanalım, Edirne kazansın. Edirne’miz her şeye değer. Bu tarihi ve kültürel şehri bu insanları Edirne’den kaçırmayalım. Bulgaristan’dan ayda 200-250 bin insanın geldiği şehrimizin kıymetini bilelim. Türkiye’de ciddi bir ekonomik kriz yaşandı, belirtileri devam etmekte. Edirne’miz bundan hiçbir şey almadı. Edirne’mizde böyle bir krize bulaşsın istemiyoruz. Esnafımızda dikkatli olsun. 1 ay önceki o iddiaların bugünkü yaptığımız gezimizde yersiz olduğunu gözlemledik. Buradan tekrar uyarıyorum, hepimiz esnafız, ticaretin geleceği için Edirne’mize sahip çıkalım” dedi.

“HAVA ŞARTLARI İLE GELMEDİLER, ÇORLU’YA GİTME HABERLERİ YALANDIR”

Yunan ve Bulgar vatandaşların son 1 buçuk aydır hava şartlarından dolayı gelmediklerini, Martın 15’inden sonra yoğun şekilde gelmeye tekrar devam edeceklerini belirten Pazarcılar Manavcılar ve Seyyar Satıcılar Odası Başkanı Şeref Hasır, “Yunanistan’dan, Bulgaristan’dan gelen arkadaşlarımız komşularımız kaçmadı. Şu anda yavaş yavaş gelmeye başladı. Hava şartları dolası ile 1-1,5 ay kadar gelmediler ama Çorlu’ya gitme haberleri yalandır, yanlıştır. Hepsi buradadır. Martın 10 ila 15’inden sonra buraya gelen Bulgaristan gelen arkadaşlarımız ile sohbet ediyoruz. Martın 15’inden sonra hepsi daha çok gelmeye başlayacaktır. Devam edecekler eskisi gibi gelemeye en ufacık bir sıkıntı yoktur bu konu ile ilgili. Bizim pazarımızda yerli olsun yabancı olsun hiç kimse ile sıkıntı yaşamamaya çalışıyoruz. Yaşadığımız olayların telafisini ufak tefek olsa da her türlü telafisini ediyoruz. Bizden ne Türk vatandaşlarını nede Bulgaristan vatandaşları şikayetçi değildir. Pazarımızdan hepsi çok memnunlar. Fiyatlarımızdan, kalitemizden hepsi memnunlar. Müşteri başımızın tacının tacıdır. Müşteriye hizmette sınır yok.

“PAZARIN EN YÜKSEK FİYATLISI SALATALIK”

Üretimi bu sene az olan salatanın pazarda diğer ürünlerin fiyatına göre düşük olmadığını kaydeden Başkan Hasır, “Salata hariç hepsi uygundur. Domates 3 ila 5 TL arasında, portakal 3 ila 5 TL arası, muz 7 ila 8 TL arası, elma 3 ila 4 TL arası her şey çok normal. Salata seralarda hava soğuk olunca yetişmesi azalıyor, 1 ton verecekse sera 100 kiloya düşüyor. Ama havalar sıcaklaşmasıyla salatalığın düşüşe geçeceğini biliyoruz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.