DOLAR 32,5223 -0.11%
EURO 34,9589 0.27%
ALTIN 2.449,291,09
BIST 9.704,36-0,18%
BITCOIN 2064562-2,25%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Kötü muamele değil, işkence”

“Kötü muamele değil, işkence”

ABONE OL
4 Şubat 2022 11:36
“Kötü muamele değil, işkence”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Baro Başkanı Av. Tacettin Sivrikaya, 19 göçmenin Yunanistan tarafından geri itilerek dolarak ölmesine tepki gösterdi. Bunun kötü muamele falan olmadığını bunun açıkça bir işkence olduğunu belirten Sivrikaya, “Bu insanlar işkenceye maruz bırakılarak ölüme terk edildiler” dedi.

İpsala İlçesi’ne bağlı Paşaköy, Mandakoru mevkiinde, Yunanistan’ın geri itmesi sonucu 19 göçmenin donarak ölmesi üzerine Edirne Baro Başkanı Av. Tacettin Sivrikaya, beraberinde Baro Başkan Vekili Av. Gökhan Karakoç ve Edirne Barosu Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Av. Anıl Yaşagör ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

“KÖTÜ MUAMELE DEĞİL, İŞKENCE”

Yunanistan sınırından, Yunan makamları tarafından “geri itme” denilen bir yöntemle Türkiye’ye gönderilen 22 göçmenin 19’un donarak öldüğünü belirten Sivrikaya, “Hiç lafı eğip bükmeye gerek yok, yapılan uygulama bir “ kötü muamele” değildir. Açıkça “ işkence” dir. Bu işkenceye maruz kalanların maalesef hayatını kaybetmiştir” dedi.

“İNSALIK DEĞERLERİ AYAKLAR ALTINDA”

Yaşanan bu olayın, bir kez daha insanlık değerlerinin ayaklar altına alındığını gösterdiğini belikten Sivrikaya, “Ancak, Edirne Barosu olarak bunu görmezden gelmemiz ve sessiz kalmamız beklenemez” dedi.

“İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ HALEN İHLAL EDİLİYOR”

İnsanlık tarihinin savaşlar ve savaşlar sonrası yaşanan göçler sebebiyle büyük acılarla dolu olduğuna dikkat çeken Sivrakaya, “Nitekim, 2. Dünya Savaşı’nda altmış milyon insan,  savaş sonrası göç hareketleri ve hastalıklar sebebiyle de milyonlarca insan hayatını kaybetti. Bu yaşanan acıları bir daha yaşamamak için devletler bir araya gelerek sivillerin haklarını korumaya yönelik “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ”ni hazırlayarak 10 Aralık 1948 de Paris’te yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bunu kabul ettiler. Bu bildirgede kabul edilen insanlık değerleri, maalesef yaşanan tüm acılara rağmen halen ihlal edilmektedir” dedi.

YUNAN MESLEKTAŞLARINA ÇAĞRI YAPTI

Sivrikaya, yaşanan acı olay ile ilgili olarak Yunanistan Devleti’nin idari ve hukuki açıdan etkili bir soruşturma yapmasını talep ettiklerini belirterek, “Edirne Barosu başkanı olarak, Yunan avukatlara da seslenmek istiyorum, biz hukukçular hangi ülkede olursak olalım, yaşanan tüm hukuka aykırı uygulamalara karşı durarak, adaletin tesisi için mücadele eden bir meslek grubuyuz. Hiçbir avukatın, hiçbir baronun bu duruma sessiz kalması beklenemez, ben kendilerinden bu olayın takipçisi olmalarını, sorumluların tespiti ve cezalandırılması için tüm idari ve adli soruşturmaları titizlikle, hukukçu duyarlılığıyla takip etmelerini, yine göç ve göçmen sorunu ile ilgili olarak kendi ülkelerinde ve tüm Avrupa ülkelerinde sorunun çözümü için, hukukçuların, sosyologların, toplum bilimcilerin, hekimlerin, ilahiyatçıların, siyasetçilerin ve ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek çalışma yapmaları ve çözüm üretmeleri konusunda faaliyette bulunmaya, kamuoyu baskısı yaratarak konuyu gündeme almalarını talep ediyorum” dedi.

“AVRUPA KONSEYİ VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NEZDİNDE GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ”

Avrupa Konseyi gerekse Birleşmiş Milletler nezdinde yaşanan bu olayla ilgili girişimlerde bulunacaklarını belirten Sivrikaya, “Yönetim Kurulumuzda alacağımız kararlar çerçevesinde, gerek yaşanan bu olay, gerekse göçmen sorununun çözümüne yönelik, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović’e , Birleşmiş Milletler Göçmenlerin İnsan Hakları Özel Rapörtörü Felipe González Morales’e, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi’ye, Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson’a mektuplar yazarak kendileriyle iletişime geçeceğim, kendilerini Edirne’ye davet ederek yaşanan dramı yerinde görmelerini sağlamaya çalışacağım” dedi.

“SİSTEMATİK OLARAK SINIRDA GERİ İTMELERDE ARTIŞ GÖZLEMLİYORUZ”

Yaşanılan süreçte AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) önünde başvurular olduğunu aktaran Edirne Barosu Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Av. Anıl Yaşagör de “Süreçler Edirne Barosu tarafından takip ediliyor, aynı zamanda AİHM’e başvurular yapılıyor. 2020 Mart Ayı’nda Yunanistan sınırında geri itmeler yapıldı.  O dönemde yaşayan ihlallerle ilgili Edirne Barosu ve İstanbul Barosu avukatlar görevlendirildi ve AİHM başvuruları yapıldı. Sistematik olarak sınırda geri itmelerde yine artış olduğunu gözlemliyoruz. Yine Edirne Barosu’ndan meslektaşlar görevlendiriliyor. Şu anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde çok sayıda başvuru var” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.