DOLAR 38,0172 0.04%
EURO 41,3075 0.59%
ALTIN 3.695,050,19
BIST 9.649,53-0,68%
BITCOIN 3326746-0.06869%
Edirne
18°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Köyün ortasına kömür ocağı!

Köyün ortasına kömür ocağı!

Edirne’nin Keşan İlçesi’ne bağlı Lalacık Köyü’ne kurulması planlanan Açık İşletme Kömür Ocağı tepki çekti.

ABONE OL
17 Şubat 2025 15:00
Köyün ortasına kömür ocağı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Keşan İlçesi’ne bağlı Lalacık Köyü’ne kurulması planlanan Açık İşletme Kömür Ocağı tepki çekti. Keşan Kent Konseyi Çevre ve Ekoloji Meclisi, kömür işletmesinin, köyün samanlığına sadece 200 metre, sulama barajına ise 600-700 metre mesafede kurulacağına dikkat çekerek, maden projesinin, tarım alanlarını, su kaynaklarını ve bölgenin ekosistemini ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi.

Keşan Kent Konseyi Çevre ve Ekoloji Meclisi, Lalacık Köyü’nde açılması planlanan açık işletme kömür ocağına karşı halkın tepkisini yükseltmek ve hukuki mücadeleyi başlatmak için harekete geçti. Bölgedeki köy muhtarının daveti üzerine köye giden Çevre ve Ekoloji Meclisi üyeleri, köylülerle bir araya gelerek yaşanacak çevresel ve sosyal etkileri değerlendirdi.

Keşan Kent Konseyi Çevre ve Ekoloji Meclisi, Lalacık Köyü’nün, verimli tarım arazileri, temiz havası ve doğal güzellikleriyle bilinen bir bölge olduğuna dikkat çekerek, ancak İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün “ÇED Gerekli Değildir” kararı alarak halkın katılımını sağlamadan projeye onay vermesi, köylülerde büyük bir endişe yarattığını ifade etti. Konsey, bu kararın iptali için yalnızca 10 gün içinde dava açılması gerektiğine işaret etti.

“TARIM, SU KAYNAKLARI VE EKOSİSTEME CİDDİ TEHDİT”

Çevre ve Ekoloji Meclisi, projenin sıradan bir madencilik faaliyeti olmadığını, köyün ortasında büyük bir açık işletme kömür ocağı açılmasının planlandığını vurgulayarak, köylülerin yaşadığı alanlarla iç içe olacak bu maden projesi, tarım alanlarını, su kaynaklarını ve bölgenin ekosistemini ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi.

KÖYÜN ORTASINA KÖMÜR OCAĞI KURULACAK!

Çevre ve Ekoloji Meclisi, proje kapsamında belirlenen alanları şu şekilde sıraladı; 10,671 hektarlık açık işletme alanı, 2,628 hektarlık Pasa1 stok alanı, 5,951 hektarlık Pasa2 stok alanı, 0,939 hektarlık bitkisel toprak depolama alanı, 0,128 hektarlık şantiye alanı, 0,619 hektarlık kömür stok alanı”

Kömür işletmesinin, köyün samanlığına sadece 200 metre, sulama barajına ise 600-700 metre mesafede kurulacağına dikkat çeken Çevre ve Ekoloji Meclisi, “Bu durum, köyün tarım alanlarını doğrudan riske atıyor. Madencilik faaliyetleri nedeniyle ağır metaller ve asit yağmurları tarımsal üretimi yok edecek, su kaynaklarını kirletecek ve köylülerin geçim kaynağını tehlikeye sokacak” dedi.

ÇIKARILACAK KÖMÜRÜN EKONOMİK DEĞERİ YOK!

Keşan Kent Konseyi Çevre ve Ekoloji Meclisi, kömür rezervinin kalitesiz ve ekonomik olarak verimsiz olduğunu savunarak, “Proje raporlarına göre: Çıkarılacak malzemenin yüzde 94’ü pasa, curuf ve toprak, sadece yüzde 6’sı kömür olacak. Bu kömür, yüksek kaliteli bir enerji kaynağı bile değil. Bölgedeki eski kömür ocaklarının, kömürün düşük kaliteli olması nedeniyle kapandığına dikkat çeken yetkililer, aynı modelin şimdi köyü tamamen yok edecek şekilde yeniden uygulanmak istendiğini belirtiyor” ifadelerine yer verdi.

MÜCADELE SÜRECİ BAŞLATILDI

Keşan Kent Konseyi Çevre ve Ekoloji Meclisi, köy halkıyla birlikte mücadele sürecini başlattıklarını ve hukuki yollara başvuracaklarını duyurdu. Köy kahvesinde yapılan toplantıda, hukuki sürecin nasıl işleyeceği, kamuoyu oluşturmak için atılacak adımlar ve mücadele stratejileri planlandı.

Çevre ve Ekoloji Meclisi, Lalacık Köyü’nde olup bitenlerin yalnızca bir köyü değil, tüm bölgenin geleceğini ilgilendirdiğini vurgulayarak, “Bugün sesimizi çıkarmazsak, yarın çok geç olabilir. Doğamızı, tarım alanlarımızı ve yaşam alanlarımızı korumak için hep birlikte mücadele edeceğiz!” çağrısı yaptı.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r