DOLAR 32,4855 -0.04%
EURO 34,7889 -0.55%
ALTIN 2.440,960,21
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2075709-1,33%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Küçük tarım arazilerine talep arttı

Küçük tarım arazilerine talep arttı

ABONE OL
14 Mart 2022 10:55
Küçük tarım arazilerine talep arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği 2. Başkanı Ömer Kutlu, pandeminin ardından Rusya-Ukrayna Savaşı ile Edirne’deki vatandaşların gıda kriz endişesine karşı uygun fiyatlı küçük tarım arazilerine yöneldiğini belirtti. Gıda ürünlerinin ithal geldiğini ve bunun vatandaşa maddi külfet olarak yansıdığını aktaran Ömer Kutlu, Ukrayna’daki savaşla birlikte insanların gıdanın önemini anladığını ve herkesin kendi ürününü üretmek için özellikle küçük tarım arazilerine yöneldiğini söyledi.

“RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI İLE GIDA SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİ TARIM ARAZİLERİNE YANSIDI”

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği 2. Başkanı Ömer Kutlu “Edirne ve Kırklareli’nde yani Trakya Bölgesi’nde tarım arazilerinin bu son zamanlarda çok önem arz ettiğini hissediyoruz. Gelen talepleri değerlendirmek üzere geçen yıllara göre yani pandemiden sonra ve bu Ukrayna ve Rusya savaşı sonrası yoğunluk gıda üzerine olduğu için ve zaman zaman bunu da yaşıyoruz. Ülkemizdeki gıda sektörünün çok önem kazandığını hissediyoruz. Bu nedenle bu da toprağın değerini, önemini arttırdı zaten. Genel olarak insanlar yaşadıkça yemek zorunda. Yaşamak için tarımla daha çok önem arz ediyor. Bu hususta biz emlakçılar olarak gerek İstanbul’dan, Kırklareli, Tekirdağ yani Trakya Bölgesi’ndeki nabız tutuyoruz, yoklamalar yapıyoruz. Zaman zaman talepler bize geliyor. İşte bu talepleri karşılamak için arayışa geçiyoruz ve arayışlar sonunda geçen yıllara göre toprak değeri iki üç kat arttığını hissediyoruz. Bu hususta insanlarımız daha çok köye dönüş, tarıma dönüş gibi bazı bilgiler de alıyoruz. Ülkemizde ve dünyada şu anda yapılan savaş bölgesinde de bunu hissediyoruz. Gıda maddelerinin çoğunu yurt dışından ithal yoluyla temin ettiğimiz için, kendi üretimimize geçersek, üretimimizi artırırsak bu ülkemizin ekonomisine çok büyük bir katkı olacağına inancındayım” dedi.

“FİYATI UYGUN OLDUĞU İÇİN KÜÇÜK TARIM ARAZİLERİNE ÖNEM ARTTI”

İnsanların gıda ürünlerinde yazlık ve kışlık ürünlerini almak için hobi bahçeleri gibi küçük tarım arazilerine yöneldiğini aktaran Kutlu “Yani insanlar araziler alıp kendi bahçelerini kurup hobi bahçesi yapıp yazlığını, kışlığını çıkartmak istiyorlar. Bu o toprağın önem kazanmasıyla gıdanın önem kazanmasıyla birlikte küçük arazilere insanlar daha çok yönelmeye başladı. Gerekçesi şu, yani hobi bahçesi adı altında kendi yazlık kışlıklarını temin etmek ve hazırlanmak üzere bir yönelme var. Büyük arazilere göre bunlar daha çok önem arz ediyor. Vatandaşlarımız bu hususta daha dikkatli davranmaya başladılar ki piyasadan her şey çok daha pahalılandığı için kendileri temin edip üreterek geçimlerini sağlamaya çalışmaktadırlar. Şimdi toprak fiyatlarıyla ilgili şöyle bir değerlendirme yapayım. Yani geçmişte küçük arazide dönümü örneğin 10 lira olan bir arazi bugün 30 liraya çıkmıştır. Yani yaklaşık 3 katına çıkmış.  Büyük arazilerde iki buçuk, üç katına varan oranda arttırıldı. Ancak küçük arazinin satışı, büyük araziye göre daha kolay olabilmektedir. Çünkü büyük arazilerde çok büyük meblağları çıkarmak biraz zor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.