DOLAR 32,3398 0.16%
EURO 35,1932 -0.04%
ALTIN 2.245,380,10
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2129181-2,43%
Edirne
13°

KAPALI

05:42

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kuraklık hakkındaki vahim rapor!

Kuraklık hakkındaki vahim rapor!

ABONE OL
16 Eylül 2020 18:57
Kuraklık hakkındaki vahim rapor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Genel Meclisinde okunan Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerinde görülen kuraklık hakkındaki rapora göre verim kaybı yüzde 60 civarında olduğu bildirildi. Meclis üyeleri, devletin acil olarak çiftçiye destek vermesini istedi. Öte yandan katı atık birlik başkanlarının maaşları konusu mecliste tartışma yaşanmasına neden oldu.

İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı son oturumunda Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıgül, Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerinde görülen kuraklıkla ilgili hazırlanan komisyon raporunu açıkladı. Süloğlu İl Genel Meclisi Üyesi Önder Cin, TARSİM’in hasardan yüzde on civarında kesinti yaptığını belirterek, şöyle konuştu “Bu yıl Süloğlu ve Lalapaşa bölgelerinde kuraklık yaşandı. Nisan ayı sonlarında don olayı vardı bu da verim kaybına neden oldu. Haziran ayının ilk haftalarında dolu olayı yaşadık. Süloğlu bölgesinde bu yıl ortalama buğday verimleri 150-200 kilogram civarında. Ben doludan etkilenen bir yerden 40 kilo buğday biçtim. TARSİM’li yerler var. TARSİM sigortası 500 kiloya yapılan sigortayı 300 kilodan veriyor. Her hasardan yüzde 10 kesinti yapıyor” dedi.

“ÜRETİCİ NE YAPACAĞINI BİLMELİ”

Vatandaşın, üreticinin TARSİM konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Cin, “Sigortayı yapanlar vatandaşı bilgilendirmeli. Üreticiyi aldatmaca olmasın. Süloğlu ve Lalapaşa’ya tarım kredi borçlarının ertelenmesi konusunda şu anda netleşmiş bir durum yok. Bunun bir an önce sonuçlandırılması gerekiyor. Üretici ne yapacağını bilmeli. Bu çiftçi borcunu nasıl ödeyecek. Yapılandırma yapılmayacaksa da çiftçinin yapacağı tek şey var o da hayvanını satmak. Bir an önce çiftçi borçları ne olacaksa sonuçlandırılmalı”

Lalapaşa İl Genel Meclisi Üyesi Halil Akdağ ise “Borçların erteleneceği söyleniyor ama şu anda faizler ertelenecek. Borçların ertelenmesi yetersizdir. İnsanlar gübre mazot tohum desteği bekliyor. Bölgemizde ekilmeyecek yerler çok var. Devletimizin bu işe el atması lazım” şeklinde konuştu.

TANSİYON YÜKSELDİ

Mecliste ayrıca katı atık birlik başkanlarının maaşları konusu tartışma yarattı. AK Partili üye Nedret Akbulut’un “Uzunköprü belediye başkanına 3 bin 500 lira maaş bağlandı, çalışmaları konusunda yeterli bilgi sahibi olmadık” sözlerine, CHP’li üyeler karşı çıktı. Uzunköprü İl Genel Meclis Üyesi Yaşar Sasa, Başkan Becan’ın maaş almadığını söyledi.

Akbulut, “Seçim yapıldı, Uzunköprü belediye başkanına 3 bin 500 lira maaş bağlandı, çalışmaları konusunda yeterli bilgi sahibi olmadık. Edirne bu konuda başarılı. Edirne katık birliği bu konuyu başardı. Enerjiye çevirdi çöpü. Bu enerjiden her ay Edirne belediyesine ayda 100 bin lira nakit para akışı oluyor. Keşan yılsonu itibariyle bunu hayata geçirecek. Uzunköprü konusunda maalesef durağan bir noktadayız. Acaba çöpümüzü Keşan’a mı Edirne’ye mi veririz şeklinde konuşuluyor” dedi.

Akbulut’un bu sözleri CHP’li Uzunköprü meclis üyelerinin tepkisine neden oldu. Uzunköprü İl Genel Meclis Üyesi Yaşar Sasa da, “Orta katı atık birliğine seçildikten sonra bugüne kadar yapmış olduğumuz meclislerin hangisine katıldı. Uzunköprü belediye başkanı bu maaşı bugüne kadar almadı” ifadelerini kullandı.

“MAAŞI 71 BİN LİRA”

Konuyla ilgili son olarak konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş ise “Katı birlikleri başkanlarının ücret bedelleri vardır. Bütün Türkiye’de var. Afyon belediyesi katı atık birliğin tek başkanı ve başka da birlik yok. Maaşı 75 bin lira. Ama başka birlik yok. 750 bin nüfusa kayıtlı tek birlik. Önemli olan bölgeye yatırımın hizmetin gelmesi” şeklinde konuştu.

Hüsnü Sarıgül

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.