DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20667681,19%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kurban eti nasıl saklanır?

Kurban eti nasıl saklanır?

ABONE OL
10 Ağustos 2019 11:18
Kurban eti nasıl saklanır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Et tüketiminin had safhaya ulaştığı Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala, et ve saklama koşulları konusunda 50 yıllık tecrübe Kasap Erkan Kamberis vatandaşlara önerilerde bulundu.

Kurban Bayramında bir danaya ortak giren ya da bir küçük baş kestiren vatandaşlar, Kurban etinin bir bölümü ihtiyaç sahiplerine dağıtılırken bir bölümü de buzluklarda saklıyor.

Bu süreçte etin tadını kaybetmemesi için vatandaşlara seslenen Kasap Erkan Kamberis, “Kurban etini alan vatandaşımız pirzola, haşlama, kıymalık gibi işlemleri kasabına gidip eti işletmeli, evde yapılırken ziyan olabilir. Buzluğa konulan et sürekli çıkarılmaz, tadı kaçar, sağlıklı görmüyoruz” dedi.

“BUZLUKTAN ETİ YİYECEĞİ KADAR ÇIKARMALI”

60 yaşındaki kasap Erkan Kamberis, vatandaşların kurbanlığını kestirdikten sonra bir kasaba giderek etini nasıl yiyecekse ona göre hazırlatması gerektiğini belirterek, “Kıymalık, kuşbaşılık, haşlamalık ne istiyorsa onu yaptırmalı. Sonra et ne kadar duracaksa 3 ay, 6 ay gibi uzun süreler için buzluğa konulmalı. Hiçbir şey olmaz o ete. Yiyeceği kadar çıkarmalı. Öyle yaptıkları zaman et zarar görmez. Eti hazır pişmiş şekli olan kavurma olarakta buzdolabında saklayabilirler. Kavurmayı, suyunu koyup, tuzunu döküp hazırladıktan sonra buzluğa atıp saklayabilirler 6 ay hiçbir şey olmaz. Çiğ olarakta atabilirsin, çıkardıktan sonra da aynı işlemi yapıp tekrar saklayabilirsin buzlukta” dedi.

“ET, BUZLUKTAN ÇIKARILDIKTAN SONRA TEKRAR GERİ KONUYORSA ÖZELLİĞİ GİDER”

Buzdolabına konulan etin uzun süre saklanabileceğini ancak bütün halde çıkarılıp, bir kısmı pişirilip diğer kalan kısım buzluğa konulduğunda etin ilk konulduğu zaman ki gibi tat vermeyeceğinin altını çizen Kamberis, “Kurban etini buzluktan aldın tekrar buzluğa koydun olmaz. Yiyeceğin kadar olanları parça parça buzluğa ayırırsın, örneğin bir günlük kullanacağın kadarı poşet poşet ayırırsın buzlukta. Hepsini aynı saklama kabı yada poşete koymazsın. Çünkü buzluktan çıkarıp çözülmesini bekleyeceksin hepsinin. Bu sefer eti tekrar geri buzluğa koyduktan sonra olmaz. Etin özelliği gider, suyunu verir. Biz sağlıklı bakmıyoruz eti geri koymaya” dedi.

“KASABIN YAPACAĞI İŞLEMLERİ EVDE YAPAMAZLAR”

Etini en iyi şekilde değerlendirmek isteyen vatandaşların, kasabına giderek eti çeşitlendirmesinin daha doğru olacağını, evde yapmaya çalışıldığı zaman etin ziyan olduğunu kaydeden Kamberis, “Kurban kesenler kasaba etini teslim eder. Çok profesyonel olan etini evde ayırır. Ama bilmeyen vatandaşlar, etini ziyan etmemesi için kasaba teslim eder, kasap ne gerekiyorsa eti işler vatandaşa teslim eder. Bunun çok faydasını görür, daha güzel et olur. Etin but olur, pirzolası olur. Bunları onların evde yapma şansı yok. Mutlaka bir kasapta pirzolasını, şişini, haşlamalık etini yaptırması gerekiyor” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.