DOLAR 32,3929 0.03%
EURO 34,8385 0.05%
ALTIN 2.399,820,14
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19199861,99%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kurtuluşumuzun 101’inci yılı

Kurtuluşumuzun 101’inci yılı

Edirne’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101’inci yıldönümü bugün düzenlenecek olan törenlerle kutlanacak.

ABONE OL
24 Kasım 2023 18:32
Kurtuluşumuzun 101’inci yılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101’inci yıldönümü bugün düzenlenecek olan törenlerle kutlanacak. Edirne Valisi Yunus Sezer ve Belediye Başkanı Recep Gürkan birer kutlama mesajı yayımlayarak Edirne halkının Kurtuluş Bayramı coşkusuna ortak oldular.

Edirne’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101’inci yıldönümü etkinlikleri bugün Atatürk Anıtı’na saat 10.00’da çelenklerin sunulması ile başlayacak. Çeleklerin sunulması, Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından etkinlikler Atatürk Bulvarındaki tören alanında devam edecek.

GEÇİT TÖRENİ YAPILACAK

Atatürk Bulvarında saat 10.30’da başlayacak olan törenlerde şehrin teslim alınmasının canlandırılmasının ardından İstiklal Marşı’mız okunacak. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın konuşmasının ardından halk oyunları gösterisi sunulacak. Kurtuluş Şenlikleri, geçit töreni ile sona erecek.

KIRAÇ KONSER VERECEK

Edirne Belediyesi Edirne’nin kurtuluşunun 101’inci yılını düzenleyeceği “Kurtuluş Konseri” ile kutlayacak. Ünlü sanatçı Kıraç bu akşam en güzel şarkılarını Edirneliler için söyleyecek. Saraçlar Caddesi’nde gerçekleştirilecek olan konser saat 21.00’de başlayacak.

Öte yandan 25 Kasım Edirne’nin kurtuluşu nedeniyle Vali Yunus Sezer ve Belediye Başkanı Recep Gürkan birer kutlama mesajı yayımlayarak, Edirne halkının kurtuluş bayramını kutladılar.

Edirne Valisi Yunus Sezer

VALİ SEZER, “BALKANLARIN BARIŞ VE HUZUR KENTİ ”

Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’nin Kurtuluşunun 101’inci yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, “Balkanların barış ve huzur kenti olan Edirne’mizin düşman işgalinden kurtuluşunu 101. yılını kutlamanın onurunu, gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Vali Sezer, mesajında şunları söyledi; “1912 yılında Balkan ülkelerinin Osmanlı İmparatorluğuna karşı giriştiği savaşta, Edirne Müdafi Şükrü Paşa kumandasındaki askerlerimiz şehri kahramanca savunmuş ancak 155 günün sonunda Edirne’miz için o acı günler yaşanmaya başlamıştır.

Tarihinin en karanlık ve acı günlerini bu dönemde yaşayan Edirne, işgalle birlikte Sarayiçinde binlerce evladını bu topraklar uğruna şehit vermiştir. Milletimizin cesaretinin her noktasına nüfuz ettiği ve Şehitlerimizin kanları ile yoğrulan bu topraklar 25 Kasım 1922 de TBMM kuvvetlerince işgalden kurtarılarak tekrar vatan toprağı yapılmıştır.

Şimdi bizlere düşen görev, 101 yıl önce kan ve gözyaşı ile binlerce şehit verilerek yeniden vatan toprağı yapılan Serhat kenti Edirne’mize sahip çıkarak, ecdat yadigarı bu güzel şehri tarihini, kimliğini, kültürünü, değerlerini koruyup, gelecek nesillere aktarmaktır. Edirne’miz bu topraklara, semalarında dalgalanan ay yıldızlı bayrağına, sonsuza dek sahip çıkmaya ve korumaya devam edecektir.

Edirne’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere kahraman gazilerimizi ve aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı, rahmet ve minnetle anıyor, o karanlık günlerde canı pahasına vatanına sahip çıkan Edirne halkına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan

“ESARETİN ZİNCİRİNİ KÜLE ÇEVİREN ÖZGÜRLÜK ATEŞİ 101 YAŞINDA”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Edirne’nin Kurtuluşunun 101. yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajında şunları söyledi;

“Bir cihan imparatorluğu olan Osmanlı’nın, 92 yıl boyunca ikinci başkentliğini yapmış, lakin Cumhuriyet’ten önce son dört kez işgale uğramış olan Edirne, bütün tarihi boyunca Anadolu’yu, Balkanlardan ve Avrupa’dan gelecek işgallere, istilalara karşı savunmuş ve korumuştur. Bu kadim kent Mondros Mütarekesi ile işgal tehdidini tekrar yaşamıştır. Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sadece 3 gün sonra Edirne’nin bağrından çıkardığı 4 yiğit ile 4 Edirneli kurtuluş savaşının ilk kıvılcımını yakmıştır.  Daha hiç kimse hiçbir şeyin farkında değilken direnişin ilk kıvılcımı olan Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurmuşlardır. 2 yıl işgal altında kalan Edirne, 24 Kasım 1922’de; Türk Milleti’nin bağrından çıkmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından son kez kurtarılarak gerçek sahiplerine; Türk Milleti’ne, Edirnelilere teslim edilmiştir. Mudanya Ateşkes Mütarekesi’yle 25 Kasım 1922 yılında, bir daha terk edilmemek üzere ebedi Türk Yurdu olarak adını tarihe yazdırmıştır.

Edirne şehri bulunduğu coğrafi konumu, çevresel faktörler ve siyasisi bir merkez olması nedeniyle tüm emperyalistlerin, tüm düşmanların hep gözünün üzerinde olduğu bir şehir olmuştur. Bu özelliği nedeniyle Edirneliler, bütün tarihleri boyunca Fatih’ten bugüne dek adeta bir kalkan görevini görmüş ve Türk yurdu, Türk coğrafyasını savunmak için her an hazır, her an güçlü olmuşlardır.

Bugün içinde özgürce yaşadığımız bu topraklar, çok şey yaşamasına rağmen, çok acılar çekmesine rağmen asla ve asla özgürlüğünden vazgeçmemiştir. Düşmana, esarete boyun eğmemiştir. İşte bu özelliğiyle Edirne, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden bir an bile olsun ayrılmamış, Cumhuriyetin değerlerine, Atatürk’ümüzün ilke ve devrimlerine sıkı sıkı bağlı kalmıştır. 100. yılını kutladığımız Cumhuriyete gönülden bağlı olan Edirneliler, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ışığında ayrılmayarak, ay-yıldızlı bayrağımızı sonsuza kadar dalgalandırmaya, yüzünü aydınlığa döndürmeye, geleceğe umutla bakmaya devam edecektir. Geçmişimizden, tarihimizden aldığımız güçle dün olduğu gibi bundan sonra da Edirne’mizi turizmde, ekonomide ve eğitimde dünya kentleriyle yarışacak bir kent haline getirmek adına durmadan, yorulmadan çalışacağız; Atatürk’ün ilke ve devrimleri ışığında yolunu aydınlatan, bilim, teknoloji ve fen alanında ülkemize değer katacak nice nesiller yetişmek adına mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu fikirleri ve devrimleriyle yolumuzu aydınlatan, farklı kültür ve inançtaki insanları vatan adı altında tekrar bir araya toplayarak, bu cennet topraklarda özgürce yaşamamızı sağlayan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda bir kez daha saygıyla eğiliyor; Malazgirt’ten Edirne Savaşları’na; İstanbul’un Fethinden Çanakkale’ye; Çanakkale’den Kurtuluş Savaşı’na; Kurtuluş Savaşı’ndan 15 Temmuz’a kadar bu toprakları vatan yapmak için canını, kanını, veren tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum”

Haber: Mehmet Güzey

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.