DOLAR 32,5449 0.13%
EURO 34,9416 -0.19%
ALTIN 2.439,590,15
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20979180,30%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kurtuluşun 100. yılı anıtla taçlandı

Kurtuluşun 100. yılı anıtla taçlandı

ABONE OL
26 Kasım 2022 11:25
Kurtuluşun 100. yılı anıtla taçlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin kurtuluşunun 100’üncü yılı anısına Hıdırlık Tepesine yapılan Kurtuluşun 100. Yıl Anıtı’nın açılışı törenle gerçekleştirildi.

Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı anısına Heykeltıraş Hüsnü Ertuğ Atlı tarafından yapılan 100’üncü Yıl Anıtı için Hıdırlık Tepede açılış töreni düzenlendi. Tören öncesinde Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ay yıldızlı Türk Bayrağı’nı öperek, bayrağı anıtın olduğu alana çekilmesi için Zabıta memurlarına teslim etti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 100. Yıl Anıtı’nın Jüri Başkanlığını yapan Prof. Dr. Osman İnci, bir konuşma gerçekleştirdi.

“SONSUZA KADAR 100 YILLARA DİYORUZ”

Ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü kutlayarak, “Kentlerin tıpkı insanlar gibi hafızaları vardır. Geçmişle bugünü bugünle geleceği birbirine bağlayan. Önemli yapıtlardır bunlar anılardır, anıt eserlerdir. 1997 yılından bu yana Edirne’de herhangi bir anıt, herhangi bir anıt eser yapılmadı. Kuşkusuz yüzyıllar önemlidir, bir asır diyoruz o yüzyılları gelecek kuşaklara, kentin geçmişiyle ilgili bilgiler vermek, anımsatmalar yapmak kentin hafızasında yer tutmasını sağlamak için bu tür anıtlara anıt eserlere her şeye bir ihtiyacı vardır. Bugün zaman zaman öykünerek, zaman zaman kıskanarak baktığımız dünya kentlerinin hepsinde bu tür örnekleri görmek mümkündür. Edirne bir taraftan Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapmış, diğer taraftan 100 yıldır Türkiye Cumhuriyeti’nin Serhad kenti sınır kenti olarak çağdaşlığın ve medeniyetin öncü kent rolü hep başarıyla yerine getirmiştir. İstedik ki bu 100 yılda bu kutlu yılda bu anlamlı değerli yılda kentimize barışın mutlak surette ne kadar önemli, ne kadar kıymetli ve vazgeçilmez olduğunu, gelecek nesillere de tanıyabilecek, anlatabilecek ama savaşın Atatürk’ümüzün ifadesiyle, milletin ve memleketin hayatı tehlikeye düşmedikçe, bir cinayet olduğunu anlatacak bir anıt eser kazandırmak isterim. Bu fikri ilk açtığım kişi Prof. Dr. Osman İnci’ydi. Hocamla bunu konuştuğumuzda o da heyecanlandı ben de heyecanlandım ve jüri başkanlığı görevini kendisine teklif ettiğinde büyük bir onurla ve gururla kabul edeceğini faaliyetler. Ben kendisinin tamamen bağımsız oluşturduğu jüri ile çok kısa bir sürede bütün prosedürleri tamamlayarak, bütün kurullarda gerekli izinleri gerekli onayları alarak, heykeltraşımız Ertuğ Atlı tarafından çok kısa bir zamanda bu anıt eser etmemize kazandırıldı. Ben bu vesileyle sayın Ertuğ Atlı’ya da emeklileri ve yaratıcılığı için bir kez daha Edirne halkı adına teşekkürlerimi şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIĞI GELECEK KUŞAKLARA ANLATACAK BİR ANIT”

Hıdırlık Tabyası’ndan sonra o konumun Anıt Tepe olduğunu ve burayı Edirne’nin kurtuluşunun 100.yılının anıtıyla tekrar taçlandırmak istediklerini kaydeden Başkan Gürkan “Sevgili Edirneliler, bu anıtın buraya yapılmasındaki nedenlerden biri şudur, Edirne 7 tepesi olan bir şehirdir. Üzerinde bulunduğumuz Hıdırlık Tepesi, Balkan Savaşı’nda karargah olarak görev yapmış, vazife yapmış Hıdırlık Tabyası’na ait bir tepedir. Hıdırlık Tabyası geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından tekrar restore ederek Balkan Tarihi Müzesi haline getirilmiş ve bu tepe Anıt Tepe haline gelmiştir. Burası imara açık bir alan değil. Burada bir yapılaşma falan istemiyoruz. Ama bu tepenin bu anlamdaki kutsiyetini ve kalıcılığını korumak adına da burayı Hıdırlık Tabya’dan sonra ikinci bir anıtla kurtuluşunun 100.yıl anıtıyla da taçlandırmak istedik. Bulunduğu hakim nokta nedeniyle şehrin her tarafından görülen, Kapıkule Sınır Kapısı’na ve Yunanistan tarafından da görülen bir nokta olması bizim tercihlerimizdeki en önemli etkenlerden birisi oldu. Bu anıtın özgürlüğün, bağımsızlığın ne demek olduğunu bizden sonraki nesillere de bizden sonraki genç kuşaklara da en iyi şekilde anlatacağına ve bir rehberlik görevi yapacağına eminim. Ulusumuzun kurtarıcısı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapmak için şehit olan bütün evlatlarımızı bir kez daha rahmetle, minnetle ve şükranla yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Bu anıt Türk Milleti’nin bağımsızlığını, Türk Milleti’nin özgürlüğünün ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu ülke için gözünü kırpmadan canını vermesine bir sembolüdür. Kentimize, Edirne’ye, bize ve bağımsızlığımıza özgürlüğümüze armağan olsun, bayramımız kutlu olsun” diye söyledi.

 

“BU ANITA BAKTIĞIMIZDA TÜRK İSLAM BİRLİĞİNİN DEVAM ETMESİ İÇİN BİRLİK VE BERABERLİĞİ HATIRLATMASI GEREKİR”

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık da şehrimizin sonsuza kadar özgürlük ve bağımsızlık içerisinde yaşayacağını belirterek, “Bize bugünleri armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını şükranla yad ediyorum. Tabi Edirne çok kadim bir şehir, aslında Türk İslam medeniyetinin birçok unsurunu burada başımıza ne yöne çevirirsek çevirelim görebileceğimiz bir adeta müze şehir. Bugün de bu müze şehri bir 100.yıla ait bir damga daha vuruluyor bir nokta daha temas ediliyor. Bu kıymetli bir çalışma. Bizim açımızdan bundan sonrasıyla ilgili ne denilebilir? Bu anıta baktıkça ne yapmamız lazım? Bu anıtın bize ne atlatması lazım, onları düşünmemiz gerekiyor. Bu anıta baktıkça aslında bu coğrafyada var olacaksak her zaman güçlü olmak zorunda olduğumuzu görmemiz gerek. Bu anıta baktıkça bu coğrafyada Türk İslam medeniyeti devam etsin istiyorsak birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerektiğini bize hatırlatması lazım. Yine ilerlemek için çok çalışmamız gerektiğini, özellikle bu anıtın bize vurguladığını değerlendiriyor. Dolayısıyla bir asıra yakın süre Edirne başkentlik yapmış önemli bir medeniyete başkentlik yapmış bir şehir. Bu kadim şehir gün gelmiş 1829’ dan 1922 yılına kadar 4 kez işgale uğramış. Demek ki bir yerlerde bazı işler doğru yapılmamış ya da doğru gitmemiş. Bizim geçmişten alacağımız derslerle geleceğe çok daha özgüvenli ilerlememiz gerekiyor. Bu noktada hakikaten Edirne’nin bugüne kadar atılmış Cumhuriyet döneminde çok önemli adımları var. Bundan sonra atılması gereken yapılması gereken çok önemli işler olduğunu değerlendiriyoruz. Burada önemli olan birlik ve beraberlik içerisinde huzur ve güven içerisinde kardeşçe bu coğrafyada el birliğiyle hem Edirnemizi hem ülkemizi yüceltecek çalışmalara imza atan bilmektir. Ben bu eserin şehrimize hayırlı olmasını diliyor, tekrar kurtuluş savaşımızın başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarını saygıyla minnetle yad ediyor, hepinize saygılar sunuyorum, sağ olun” diyerek noktaladı.

Açılış konuşmaları sonrası tüm şehitler için dua edildi. Dualar sonrası Edirne’nin kurtuluşunun 100.yılında yapılan anıtın açılışı gerçekleşti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.