DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20638000,62%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kuvayı Milliye Bulvarı ve Soner Tuna Sokağı açıldı

Kuvayı Milliye Bulvarı ve Soner Tuna Sokağı açıldı

Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi yolundan itibaren yaklaşık 3 km uzanan caddeye Kuvayı Milliye adının verildiği Bulvar ve Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Soner Tuna'nın adının verildiği sokağın törenle açılışı gerçekleşti.

ABONE OL
20 Mart 2024 17:02
Kuvayı Milliye Bulvarı ve Soner Tuna Sokağı açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi yolundan itibaren yaklaşık 3 km uzanan caddeye Kuvayı Milliye adının verildiği Bulvar ve Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Soner Tuna’nın adının verildiği sokağın törenle açılışı gerçekleşti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın katıldığı törende, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okunması sonrası Kuvayı Milliye Bulvarı’nın açılışı gerçekleşti.

“BU BULVAR EDİRNE TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK EN ÖNEMLİ GEÇİŞ NOKTALARINDAN OLACAK”

Törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “Bugün 10 yılda Edirne’ye kazandırdığımız kalıcı yatırımlardan olan Kuvayı Milliye Bulvarı’nın açılışını yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin Serhat şehri, batı sınırı, kalesi olan Edirne’ye, o kurtuluş savaşımızın kahramanlarımızın isimlerinin olduğu uzun geniş bir bulvar yakışır diye bu zamanı bekledik. Yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 25 metre genişliğindeki bu bulvar, güney çevre yolu ve sağlık yolundan sonra Edirne’nin trafik sorununu, trafik yoğunluğunu azaltacak en önemli geçiş noktalarından birisi olacak. Önümüzdeki süreçte bu bulvarın şehir trafiğindeki önemini daha da iyi yaşayacaklar ve fark edecekler. Bunca isim varken niçin Kuvayı Milliye Bulvarı dedik? Çünkü bu kent varlığı Cumhuriyet’in varlığına bağlı bir kent. Cumhuriyet’in ilanından önceki 100 yıla bakarsanız, Edirne neredeyse hep işgallerle geçirmiş bir şehir. Kuvayı Milliye’nin ulusal kurtuluş savaşını kazanarak bu toprakları vatan yapmasına ve ilelebet payidar kalacak Cumhuriyet’i kurana kadar. Edirneliler unutmasın, bu topraklar Cumhuriyet’in kuruluşunun ilk adımının, ilk işaret fişeğinin, ilk çoban ateşinin yakıldığı topraklardır. Burada özgürce yaşıyorsak Kuvayı Milliye’yi kuran tam bağımsız Türkiye’yi kuran Mustafa Kemal Atatürk’tür. İstedim ki, öyle bir çivi çakalım Edirne’nin tam kalbine, en işlek yerine, onu hiç kimse buradan çıkaramasın, sökemesin. Cumhuriyetin evlatları gencecik filizler buradan geçerken Kuvayı Milliye’nin ne olduğunu araştırsın öğrensin. Yaşasın tam bağımsız Cumhuriyet” dedi.

Konuşmanın ardından kurdele kesimi ile Kuvayı Milliye Bulvarı açılışı gerçekleşti.

“SONER TUNA’NIN İSMİ SOKAKTA YAŞAYACAK”

Edirne Belediyesi tarafından, Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi 53 yaşında hayatını kaybeden Soner Tuna’nın adının verildiği Fatih Mahallesi 7. Sokak için açılış töreni düzenlendi. Törene Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Başkan yardımcıları Selçuk Çakır, Ertuğrul Tanrıkulu, Yaver Tetik, Hakan İşcan ve Ressam Soner Tuna’nın aile, sevenleri ve mahalle sakinleri katıldı. Tören saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

“ONU TANIYIP BU TABELAYI GÖRENLERİN ANILARI CANLANACAKTIR”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “Hepimiz istiyoruz ki, bizden sonra da ölüm gerçeğini bildiğimiz için, bunu değiştiremeyeceğimizi de bildiğimiz için, bizden sonra isimlerimizin anılmasını, yaşamasını, yaşatılmasını istiyoruz. Soner diyorum çünkü çok sevdiğim birlikte görev de yaptığım, birlikte de çalıştığım üniversitede çok değerli bir arkadaşımızdı. Hatta onun o meşhur çizgileriyle 2. Beyazıt Külliyesi’nde de benim genel sekreterliğim döneminde bir sergide açmıştık. Edirne’nin değerlerini, Edirne için düşünen, ortaya bir şeyler koyan, yaratan ve Edirne’yle bir anlamda özdeş olmuş isimleri sonsuza kadar yaşatmak temel görevi belediyeciliğin. Bu bağlamda bugün ben de mutluyum. Mekanı cennet olsun, ışıklar içinde uyusun. Bu tabelayla onu tanıyanlar geçerken gördüğünde anılarını canlandıracaklar. İsmiyle yaşasın” şeklinde ifade etti.

“EDİRNELİ OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORDU”

Soner Tuna’nın eşi Ebru Tuna ” Biz bugün burada sevgili Soner Tuna’ya sevgi olarak bağımızı göstermek üzere, vefamızı göstermek üzere toplanmış bulunuyoruz. Hiçbir insanın gidişine alışılmıyor. Yani o boşluk hep kalıyor. Sadece kabulleniş var. Boşluklar dolmuyor. Alışmak diye bir şey yok. Sadece kabulleniyorsunuz.  Soner İstanbul’dan buraya geldiğinde bahsettiği Edirne’de yaşamak ve Edirneli olmaktan mutluluk duyuyordu. Edirne sevgisini her zaman dile getirirdi. Ben sokağa adını veren Edene Belediye Başkanı’nın ve tüm çalışanlarına Tuna ailesi ve sevenleri adına teşekkür ediyoruz. Unutulmamak güzel bir şey” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Soner Tuna’nı isminin verildiği sokağın açılışı gerçekleşti.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.