DOLAR 32,5204 0.08%
EURO 35,0057 -0.11%
ALTIN 2.436,570,03
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2089682-0,55%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Lisanslı depoya ilgi artıyor

Lisanslı depoya ilgi artıyor

ABONE OL
16 Ağustos 2021 12:10
Lisanslı depoya ilgi artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, lisanslı depoculuğa üreticiler tarafından ciddi ilgi olduğunu belirterek, lisanslı depo kapasitelerinin 62 bin 500 tona çıktıklarını ve 7 bin 200 tonluk yer kaldığını söyledi.

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, üreticiler tarafından her yıl giderek ilgi gören lisanslı depoculuğa yönelik açıklamalarda bulundu.

Lisanslı depo kapasitelerini artırarak 62 bin 500 tona çıktıklarını belirten Öztürk, geçen yıl ayçekirdeği ile beraber kapasitelerinin 25 bin ton civarı dolduğunu söyledi.

Bunu bölgedeki geçen yıl yaşan kuraklıkla birlikte düşük verime bağlayan Öztürk, önümüzdeki süreçte kısa bir zaman sonra ise depolarının yüzde yüz doluluk oranına ulaşacağını söyledi.

“LİSANSLI DEPOYA CİDDİ İLGİ VAR”

Öztürk “Bu yıl lisanlı depoya üreticimiz adına ciddi bir ilgi olduğunu görüyoruz. Bu da bizleri sevindiriyor. Lisanslı depoculuğun ana amacında üreticinin ürünlerinin harman döneminde fiyatların düştüğü dönemde lisanslı depolar marifeti ile depolanması. Buradaki ürünleri teminat göstererek kendilerine ucuz finansman sağlayarak ilerleyen günlerde değerlendiği dönemde satmasını sağlamaktı. Biz Edirne’de kendi bölgemizde bunun tam olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bir çok bölgede daha çok fabrikacıların, un fabrikalarının, yem fabrikalarının yada tüccarların mallarıyla dolan lisanslı depolar bizim lisanslı depomuzda üreticinin malları ile doluyor. Şu anlama gelmiyor, sadece üretici buraya mal koysun değil, ama bunun belirli bir orantısının olması gerekiyor. Ve de bu orantının içinde üreticinin malının olması bu projenin de sağlık çalıştığının göstergesi. Edirne’de de lisanslı depomuzda bunu çok net görüyoruz. Bu da sevindiğimiz kısımlardan bir tanesi” dedi.

“KISA ZAMANDA YÜZDE YÜZ DOLULUK ORANINA ULAŞACAĞIZ”

7 bin 200 tonluk yer kaldığını aktaran Borsa Başkanı Öztürk, “Şu anda lisanslı depo kapasitemizi en son artışla birlikte 62 bin 500 tona çıkarttık. Lisanslı depomuzda geçen yıldan kalan 11 bin 400 ton malımız vardı. Bu yıl 36 bin 310 ton mal aldık bugüne kadar. Daha mal girişleri devam ediyor. Takribi 7- 7 bin 200 tonluk yerimiz kaldı. Burada da depolarımızın tamamını full dolduramıyoruz ürün gruplandırması olduğu için. Benim tahminim kısa bir zaman içinde yüzde yüz doluluk oranına neredeyse geleceğiz. O da sevindiğimiz kısımlardan bir tanesi” dedi.

“GEÇEN SENE VERİM DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN 25 BİN TONA ULAŞMIŞTIK”

Rekoltenin yüksek ya da düşük olmasıyla depoların doluluk oranının artıp düştüğünü kaydeden Öztürk, “Geçen seneki aldığımız rakam 22 bin ton civarındaydı. Ondan sonra ayçekirdeği ile beraber 24-25 bin tonlara ulaşmıştık. Geçen sene bölgemizde verimlerimizin düşük olması çok net bir şekilde lisanslı depolarımıza da yansımış oldu. Burada lisanslı deponun ilgi görmesinin iki tane sebebi var. Biri, bölgedeki rekoltenin ne olduğu yüksek olduğunda depolama miktarımız artıyor, ikincisi de piyasada oluşan fiyatlara göre üreticinin hemen satmak ya da lisanslı depoya bırakmak gibi tercihi ile şekilleniyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.