DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2066243-1,36%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Maliyetler arttı, çiçekler zamlandı

Maliyetler arttı, çiçekler zamlandı

ABONE OL
7 Temmuz 2021 11:11
Maliyetler arttı, çiçekler zamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düğün ve genel kurul yasaklarının kalkması çiçekçi esnafının yüzünü güldürdü. Ancak gider maliyeleri artan çiçekçiler ürünlerine zam yapmak zorunda kaldı. Edirne Çiçekçiler Derneği Başkanı Erdinç Sabırman, normale dönen çiçekçilerin aldıkları malzemelerde yüzde 50 ile yüzde 100 artışların yaşanması sebebiyle ürünlerine zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Düğünlerin, genel kurulların yasak olması sebebiyle işleri duran çiçekçiler, normalleşme takvimiyle düğünlerin ve genel kurulların tekrar başlaması sektörü olumlu yönde etkiledi.

“ÇİÇEK SEKTÖRÜNDE A’DAN Z’YE ZAM GELDİ”

Edirne Çiçekçiler Derneği Başkanı Erdinç Sabırman, “Bütün sektörde olduğu gibi çiçekçilik sektöründe de fiyatların artığına değinerek, “Taşımacılık yapanların mazot parası 7-8 lira oldu. Pandemi başında 4 buçuk-5 liraya mazot vardı. Elektriğe yüzde 15 zam geldi şaka gibi. Yüzde 50’ye yakın bizim fiyatlarımız arttı. Senden benden kaynaklanan bir şey değil. Naylonun fiyatı arttı, demirin fiyatı arttı, suyun fiyatı arttı, ilacın fiyatı arttı. Ben çiftçilik yapıyorum mesela gübreyi 1 liraya alıyorduk şimdi 4 liraya alıyoruz.  A’dan Z’ye kullandığımız tüm malzemelere zam geldi. Çelenge, tahtasına, kavak ağacından malzemeye, kağıdı, zımba teli, çubuklar. Mesela çubuklar pandemiden önce 3 liraydı şu an demeti 15 liraya geldi. En fazla giden orkide onlarında fiyatları çok arttı. Şu anda orkidelerimiz 250 -300 lira arası. Biz daha önce 100 liraya satıyorduk. Hollanda’da satan adamın fiyatı 10 Euro, 10 Euro 100 lira. Hani bunun vergisi, nakliyesi? Çelenklerin fiyatları arttı. 100 liraydı şu an 150 lira oldu. Mecburen artıyor, yapabilecek bir şeyimiz yok arttırmamak için. Normalde 100 lira yaparsın çalışırsın boşa” dedi.

“PANDEMİ ÖNCESİNDE ALDIĞIMIZ ÇİÇEKLERİ PANDEMİYLE BERABER ÇÖPE ATTIK”

Pandemi başlamadan 1 gün önce alınan çiçeklerin komple çöpe gittiğini söyleyen Başkan Sabırman, “Müşteriler normalleşmeden önceki fiyatları düşünerek geliyordu. Fiyatların artışını gördüklerinde ‘bu ne?’ Diyor. Ama yapacak bir şey yok. Elimizde olan bir şey değil. Hepimiz markete gidiyoruz, aldığım şampuan 7 liraydı pandemide şu an 25 lira. Şimdi 25 lira. Bir şampuana verilip yıkanır mı? Herkes kan ağlıyor. Bu iş sonra ne olacak, inşallah iyi olur. Pandemiden bir gün öncesinde mal aldık. Ertesi gün pandemi başladığı Mart’ta. Toptancımız 1 gün gelmeseydi o malı almayacaktık ve atmamış olacaktık. Dükkanımız boşaldı mecbur aldık. Müşteriye ne diyeceğiz geldiğinde, mecbur alıyoruz. 8 Mart Kadınlar Günü’nde yüzümüz gülmüşken, tek tek yavaş yavaş çöpe attık resmen”dedi.

“ŞU ANDA SIKINTIMIZ YOK, AMA DAHA SONRASINI BİLEMEYİZ”

Pandemi sürecinin çiçek sektörünü ciddi etkilediğini ama normalleşmeyle birlikte işlerin açıldığına değinen Sabırman, “Şu anki süreç iyi. Hafta sonu düğünler bizi kalkındırdı. Ama daha sonra ne olacak bilemem. Düğünler fazlalaştı, yapılmamış kongreler yapılmaya başlandı, çiçek yollamak istiyorlar. Şu anda sıkıntımız yok. Bilemiyorsun bu hastalık, kimsenin elinde bir şey yok. Birisinin elinde anahtar olsa kapatsın bunu. Ama öyle bir şey değil ki, hastalık bu yapamıyorsun bir şey. Mesela bizde Edirne Çiçekçiler derneği olarak bizde kongremizi yapamadık. Pandemide yasaktı zaten. Mecbur yapmamız lazım” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.