DOLAR 32,4491 -0.14%
EURO 34,8095 -0.57%
ALTIN 2.441,840,25
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2077947-0,99%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Maliyetler desteklerle karşılanmalı”

“Maliyetler desteklerle karşılanmalı”

ABONE OL
17 Haziran 2022 10:18
“Maliyetler desteklerle karşılanmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, açıklanan buğday fiyatının bugün nispeten iyi görünse de girdi fiyatlarına gelecek zamlarla, maliyetlerin artmasıyla eriyip gideceğini savunarak, tarımsal üretimin devamlılığı için girdi bazında artan maliyetlerin desteklerle karşılanması gerektiğini belirtti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, düzenlediği toplantıda açıklanan buğday alım fiyatına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“BAZI BÖLGELERİMİZDE TMO AKTİF DEĞİL, ÇİFTÇİ DESTEK PRİMİNDEN FAYDALANAMAYACAK”

Geçen yıl 17 Mayıs’ta açıklanan buğday alım fiyatının bu yıl 19 gün gecikmeli olarak 5 Haziran’da açıkladığını belirten Yanılmaz, “Bilindiği üzere Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Kızılcahamam’da yapılan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 30. İstişare Toplantısı’nın kapanış konuşmasında TMO’nun 2022 ürünü ekmeklik kırmızı sert buğdayın tonunu 6 bin 50 liradan alacağını söyledi. Erdoğan, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan ve buğdayını Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satan çiftçilere ayrıca ton başına 1000 lira alım primi ödeneceğini belirtti. TMO’nun 2022 ürünü arpa alım fiyatını ise ton başına 5 bin 500 lira olarak açıklandı. Ürününü TMO’ya satacaklara ton başına 500 lira da destek primi ödenecek. Böylece çiftçimiz ürettiği buğdayı TMO’ya satacak çiftçi ton başına toplamda 7 bin 50 lira, arpada ise 6 bin lira almış olacak. Ancak, bazı bölgelerimizde TMO alım merkezleri aktif olmadığından çiftçimiz bu destek primlerinden TMO’ya satış yapamayacağından faydalanamayacak. Örneğin şu anda Süloğlu ilçemizde TMO’nun alım merkezi aktif değildir” dedi.

“AMAÇ TMO’YA ÜRÜN AKIŞINI TEŞVİK ETMEK”

Yanılmaz, “Öncelikle bugüne kadar ki uygulamada ürününü ister Toprak Mahsulleri Ofisi’ne, isterse özel sektöre, tüccara satsın üreticilere ton başına 100 lira destekleme primi yapılıyordu. Ayrıca, üreticiler dekar başına mazot, gübre, sertifikalı tohum kullanım desteği alıyordu. Bu yıl ilk kez Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürün satanlara buğdayda ton başına bin lira, arpa da 500 lira ilave destek verilecek. Tüccar veya özel sektöre ürün satanlar bu desteği alamayacak. Burada amaç anladığımız kadarıyla TMO’ya ürün akışını teşvik etmek” dedi.

“ÇİFTÇİLERİN ENDİŞESİ PRİM DESTEKLERİNİN ÇOK GEÇ ÖDENMESİ YÖNÜNDE”

Prim desteklerinin bu yıl Sonbahar ayında yatacağını ancak herhangi bir resmi tarih göremediklerini vurgulayan Yanılmaz, “TMO bu yıl düzenli alım yapsa da sayın hükümet yetkililerinin açıkladığı ton başına bin liralık alım priminin 2022’nin sonbahar aylarında ödeneceği, bu konuya ilişkinde resmi ödeme tarihi ile ilgili bir açıklamayı göremiyoruz. Geçen yılki benzer bir durum bu sene yaşanır mı? Açıklanan 6 bin 50 liralık fiyat piyasanın biraz altında. Ama üzerine bin lira prim eklenince sanki piyasa ile uyumlu bir fiyat ortaya çıkıyormuş gibi bir algı oluşturulmaktadır. Ancak üreticimizin beklediği fiyat ve bizim talebimiz maliyetlere göre 8 bin -8 bin 500 liraydı. Fakat şu anda çiftçilerimizin bütün endişesi açıklanan primin diğer destekler gibi çok geç ödenmesi yönündedir. Toprak Mahsulleri Ofisi bu destek alım priminin Sonbahar’ da ödeneceğini duyurdu. Çiftçi buğdayı teslim ettikten sonra ürün bedeli ile birlikte 10 günde desteğini alabilse belki destek alım primi daha cazip olabilirdi” dedi.

“FİYATLAR BUGÜN İYİ, ANCAK GİRDİ FİYATLARINA ZAMLARLA ERİYİP GİDECEKTİR”

Bugün iyi görülen buğday alım fiyatının buğday kullanılan ürünlere zam olarak yansıyacağı ve girdi maliyetlerine gelen zamlarla eriyip gideceğini aktaran Yanılmaz, “Buğday fiyatının artması un, ekmek, makarna, bulgur unlu mamuller ve buğdayın kullanıldığı tüm ürünlere mutlaka zam olarak yansıyacaktır. Ayrıca hem buğday hem de arpa fiyatının artması, aynı zamanda yem hammaddesi olarak da kullanıldığı için besicilerin, süt hayvancılığı yapanların maliyetleri önemli oranda artacak. Buna bağlı olarak da et, süt, yoğurt, ayran, peynir gibi süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin de zamlanmasına neden olacaktır.  Hayvancılık sektörü açısından büyük sıkıntı olacaktır. Özetle, buğday ve arpa alım fiyatları nispeten de olsa belki bugün iyi görünebilir, yarın girdi fiyatlarına gelecek zamlarla, maliyetlerin artmasıyla eriyip gidecektir. Bu nedenle üretimin sürdürülmesi, tarımsal üretimin devamlılığı için girdi bazında artan maliyetler desteklerle karşılanmalıdır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.