Edirne Ziraat Odası tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü sebebiyle Edirne Atatürk Anıtı’nda çelenk töreni düzenlendi. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Programa Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Edirne Ziraat Odası meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tarım sektörünün iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele ettiğini belirterek, üreticilerin sürdürülebilirliğini sağlamak adına sulama yatırımlarının artırılması, mazottaki ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gibi konularda Bakanlığa çağrıda bulundu.
“İKLİM KRİZİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNU BÖLGEMİZDE VAR”
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, tarım sektörü olarak zor günlerden geçtiklerini belirterek, “Tüm dünyada olduğu gibi bizde de iklim krizi ve iklim değişikliği sorunu maalesef bölgemizde de var. Peki bu iklim kriziyle alakalı neler yapabiliriz, neleri aşabiliriz? Bu konuyla ilgili Edirne Ziraat Odası olarak göreve geldiğimiz ilk günden sonra bir saha ekibi kurduk. Buraya danışman arkadaşlar aldık. Bu danışman arkadaşlarla birlikte tarım il müdürlüğünden emekli olmuş, saha tecrübesi olan bir abimizi de ekibe dahil ettik. Bu süreçte rutin tarla kontrolleri yapıyor saha ekibimiz. Üreticilerimizin sıkıntısı olduğunda, dertleri olduğunda telefon ettiğinde ya da bize haber verdiğinde beraber gidip saha kontrolleri yapıyoruz. Buradaki amacımız, iklim değişikliğiyle birlikte üreticilerimizin tarlasından 10 dekar, 20 dekar ya da doğru uygulama yapıldığında 50 kilo, belki 100 kiloya varan verim artışı sağlayabilmek. O yüzden saha ekibi bizim için çok önemli ve değerliydi. Önceki yıllara baktığımızda Eylül ayı gibi kanola ekimimiz başlar. Ekim ayının başı ve ortası gibi buğday yerlerimizin hazırlığı başlar ve ekilişi yapılırdı. Fakat Kasım sonuna kaldığında çok yağışlardan dolayı ekemediğimiz yıllar oldu. Bu iklim değişikliğiyle birlikte ekim dönemi Ekim ayının sonu hatta Kasım ayının ortalarına sarkmaya başladı. Yağışlarımız geç gelmeye başladı. Son yıllarda kış döneminde toprak taban suyu yeterli seviyeye gelmeyecek kadar az yağışlar almaya başladık. Doğal olarak kış yağışlarını az aldığımızda, yaz döneminde ve ilkbaharda rutin belli aralıklarla yağış almazsak verimimiz gerçekten çok kötü seviyelere düşebiliyor. Bu yıl da yine o yıllardan bir tanesi. Kış yağışlarımız yeterli seviyede değil. Ancak Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında çok güzel yağışlar aldık. Fakat Nisan’ın 15’inden sonra bir süre yağış olmadı ve buğday strese girdi. Bölgemizde bazı sıkıntılar yaşandı. Ancak son gelen yağmurla şu an için gelişimi güzel gözüküyor. Önceki yıllara göre bir nebze olsun düşüş olacaktır” dedi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı
“ÇÖMLEKKÖY BARAJI PROJESİ BAŞLADI”
Sulama çalışmalarından bahseden Arabacı “Kuraklıktan zarar görmememiz adına sulanabilir alanlarımızı çoğaltmamız gerekiyor. Bu anlamda Bakanlığımız, Tatar Köyü bölgesinde 78 bin dekar araziyi sulayacak bir yatırım yaptı. Bu yatırımın ilk çalışması geçtiğimiz günlerde başladı ve üreticilerimizi suyla buluşturmaya başladık. Birinci etap bitti. Yaklaşık 50 bin dekarlık alana su veriliyor. Bu gerçekten güzel bir projeydi. Bununla birlikte ilimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla geçtiğimiz yıl Çömlekköyü Barajı projemiz başladı. Göreve geldiğimiz günden bugüne hep dile getirdik, söyledik. Kuraklık hat safhada, iklim değişikliği öyle. Bunları çözebilmenin tek yolu sulanabilir alanları çoğaltmaktır” dedi.
“BU YIL SUYLA İLGİLİ SIKINTILAR YAŞANABİLİR İNŞALLAH YAĞIŞLAR DEVAM EDER”
Bu yıl suyla alakalı problemler oluşabileceğini dile getiren Arabacı, “Çeltik bölgesi dediğimizde, Tunca Nehri üzerindeki sulamalarda birtakım sıkıntılar yaşandı. O bölgede verim düşüşleri oldu. Ama il genelinde baktığımızda çok ciddi bir verim kaybı yaşanmadı. Bu yıl da suyla ilgili ciddi bir sıkıntı olabilir diye düşünüyoruz. Ama inşallah yağışlar devam eder, böyle bir sıkıntı yaşamayız” diye kaydetti.
“BAKANLIKTAN TALEBİMİZ ÜRETİCİLERİN ALDIĞI MAZOTTAN ÖTV VE KDV ALINMAMASI”
Üreticileri için KDV ve ÖTV alınmaması çağrısında bulunan Hüseyin Arabacı, “Şu an alınan son kararla yeni ekilişlerimiz devam ediyor. Maliyet dediğimizde, bizim maliyetleri düşürmek adına Eylül ayı gibi arazi ve toprak hazırlıklarına başlıyoruz. Kanola ekimi, Ekim ayında; buğday ekimi Şubat ayında bazı bölgelerde başlıyor. Mart, Nisan ayında devam eden ayçiçek ekimi ve Mayıs ayında da çeltik ekimimiz var. Yani üreticimiz Eylül ayında başlıyor ve yıl boyunca emek veriyor, masraf ediyor. Bu anlamda bakanlığımızdan taleplerimiz olacak. Şu an belirlenen planlı ekilişle alakalı mazot gübre desteği adı altında, ismi değiştirilerek yine mazot ve gübre desteği veriliyor. Ama biz diyoruz ki, maliyetlerimizi düşürmek adına üreticilerimiz ve bizlerin bakanlıktan talebi, mazottaki ÖTV ve KDV’nin üreticiden alınmaması. Neden? 2025 yılı ekilişimize 2024’ün Eylül ayında başladık ve bunun mazot desteğini 2026’nın Ocak–Şubat aylarında alacağız. Yani bu parayı 13–14 ay sonra alıyoruz. Biz de bakanlıktan talep ediyoruz: Bu desteği, mazottaki ÖTV’yi ve KDV’yi bizden hiç almayın. Yapılan masraf üreticimizin cebinden çıkmasın. Tarımdaki sürdürülebilirlik, ailesinin geçimi ve kendi sürdürülebilirliği açısından üreticimize destek olsun diye bakanlıktan talep ediyoruz” diye konuştu.
“SÜTLER 5-6 TONDAN 500-600 KİLOYA DÜŞTÜ”
Süt üreticilerinin verimindeki ciddi düşüşün altını çizen Arabacı, “Hayvancılık ciddi anlamda azalıyor. Üreticilerimizle konuşuyorum. Köyde 5 Ton, 6 ton süt toplayan köylerimizde bu rakamlar 500 kilo–600 kilo sütlere düştü. O yüzden hayvancılıkta ciddi anlamda düşüşler başladı. Ufak aile işletmelerinin desteklenmesi anlamında Sayın Valimizin, İl Müdürümüzün şu an güzel çalışmaları var. Hayvancılıkla ilgili bu çalışmaları elimizde tutup devam ettirerek, üreticilerimizi ve küçük aile işletmelerini destekleyecek projeleri bakanlıktan talep ediyoruz” şeklinde kaydetti.
Hüseyin Arabacı’nın 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nü kutlayarak bitirdiği konuşması sonrası toplu fotoğraf çekimi sonrası program sona erdi.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025