DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20840242,47%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Meclisin iradesi yok sayılıyor”

“Meclisin iradesi yok sayılıyor”

ABONE OL
27 Ekim 2021 12:33
“Meclisin iradesi yok sayılıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, ve CHP Edirne İl Genel Meclisi Grup Sözcüsü Şenol Kılıç, Pazarkule Sınır Kapısı’nın Ticaret Bakanlığı’na devredilmesi ile ilgili CHP Edirne İl Başkanlığı’nda ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Düzenlenen toplantıda Edirne Valisi Ekrem Canalp’in Pazarkule’de ki alanın devrolmadan ihale tarihi vermesini yanlış bulduklarını, il genel meclisinde apar topar alınan kararlarla meclisin iradesinin yok sayıldığı ifade edildi. Ayrıca toplantıda Pazarkule’de ki alan ile Kapıkule’deki otopark alnının takas kararının, Edirne halkının menfaati için iptal edilerek, hiçbir talep olmaksızın Ticaret Bakanlığı’na devredildiği aktarıldı.

“İL GENEL MECLİSİ TAPUDA MEMUR GİBİ HER EVRAĞI İMZALAMAK ZORUNDA HİSSEDİYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, “Halkın seçtiği 2 buçuk yıldır görev yapan meclisimiz son dönemde neredeyse tapuda bir memurun tasdik ettiği evraklar gibi her evrakı imzalamak, oylamak zorunda olduğunu hissetmeye başladı. Çünkü anlık gelen kararlar, tartışmaya açılamayan kararlar, düşünemediğimiz vakitler olduğu gibi kendi aramızda da acaba bu gündem maddesinde neler yapılmak isteniyor diye habire fırtınalı günler yaşadık. Son zamanlarda bugün gelen bir evrakın meclisten yarın geçirilmesi talepleri, bu daha önce İl Genel Meclisi’ne gelen krediden tutunda Havsa, Uzunköprü Organize Sanayi, lojistik bölgeler gibi bizim alacağımız kararları ters düşürmeye yönelik hareketler içinde olduğunu uzun zamandır hissediyorduk. Ama Edirne’ye yatırım anlamında hiçbir şeye engel olmama anlamında sesimizi çıkarmıyorduk. Özellikle dün Pazarkule gümrük kapısının genişletilmesiyle ilgili meclisimiz bir irade aldı. Bizde Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak CHP İl Genel Meclisi grubu, 28 kişilik İl Genel Meclisi’nin ittifak hariç sadece CHP’nin 15 tane meclis üyesi var. Yaklaşık 3 aydır, Pazarkule’nin önündeki tapusu İl Özel İdare’ye ait olan yaklaşık 50 dönüm civarındaki imarlı arsanın Gümrük Ticaret Bakanlığı’na emriyle alakalı bugün meclisimizin ortak iradesiyle oy birliğiyle geçen bir karardır bu. Bu karar Edirne’miz adına güzel bir karardı. Bu kararı biz grup olarak da zaten geçirecektik. Fakat 2-3 aydır acaba Edirne adına farklı bir şeyler yapabilir miyiz diye. Biz Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na Pazarkule’nin önündeki arsayı verelim, Kapıkule’de yapımı hazır İl Genel Meclisi bütçesinden harcanmış alanı Edirne İl Genel Meclisi’ne katalım, yani karşılıklı takas olsun ki Edirne halkı da bu işten kayıp yaşamasın. Oy birliğiyle Gümrük Ticaret Bakanlığı’na devri için karar aldık. Hayırlısı olsun. Edirne’nin ticareti anlamında çok önemli karar” dedi.

“YERİN DEVRİ OLMADAN İHALE YAPMANIN MANTIĞI NEDİR?”

Devir olmadan ihale tarihinin açıklanmasına anlam veremediğini ve Çevre Vakfı’nda harcanan tutarların nasıl harcandığını soran Başkan Pekcanlı “Dün Vali Gazetecilere verdiği haber üstüne, bu toplantıyı yapılıyoruz. Kasım ayında buranın ihalesi yapılacağı. Buranın devri olmadan ihale tarihini dün ilan ettiler. Bizim anlamak istediğimiz bu. Biz burada ret kararı verseydik Cumhuriyet Halk Partisi’ni boşa düşürüp Fatma Hanım’ın dediği gibi Edirne’deki yatırımlara engel olmaya çalışıyorlar. Bizim öyle bir niyetimiz yok. Biz CHP olarak karar aldık. Pazarkule’nin devri ile ilgili olumlu beyanımız olacak diye. Biz bu toplantıyı meclisten önce yapıp Edirne Halkı’na müjdeyi verebilirdik. Meclisin iradesine ipotek koymak istemedik. Ama dün Sayın Vali toplantıda buranın ihale ilanına kadar her şeyi söylüyor. Yerin devri olmadan ihale ilanı yapmanın mantığı nedir? Biz siyasi parti ayırmadan, meclisin iradesi olduğuna inanıyoruz. Ama bazı kararları komisyon üyelerine sevk ettik. Bugün bir evrak geliyor sanki il genel meclisinden bu kararın çıkacağına dair garanti var. Çıkartmazsanız aleyhinize propaganda başlıyor. Biz Edirne Halkı adına bütün meclisin bu tarz apar topar alınan kararlarla yok sayıldığını görüyorum. Aylardır. Sorduk Çevre Vakfı’nın paraları nasıl harcanıyor? Çevre Vakfı’nın ciddi bir geliri olduğu söyleniyor. Çevre Vakfı’nın mütevellit heyetinde kimler var. Buradan kazanılan paralara kimsenin hayır dediği yok. Ne şartlarda alım yapılıyor? Bunlarla alakalı açıklama bekliyoruz” dedi.

“KAÇ EDİRNELİ ÇALIŞACAK BURADA?”

Pekcanlı, “Beklentim Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bu yeri devredecek. TOBB’a bu işi ihale edip yaptıracak, daha sonra bekleyeceğiz, kaç Edirneli çalışacak burada. TOBB’a devri sonrası Edirneli gençlere iş kapısı açılacak mı bunu da takip edeceğiz” dedi.

“BEDEL TALEP ETMEKSİZİN TİCARET BAKANLIĞI’NA DEVRİ GERÇEKLEŞTİ”

3 Kasım’daki ihale için karşılıklı takas kararını iptal ederek bedel beklemeden Pazarkule alanını devir kararı aldıklarını söyleyen Mehmet Geçmiş “İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş “Tarafsızlığım söz konusu. Eylül ayında biz Pazarkule Gümrük sahası alanının İl Özel İdaresi’ne ait olan yaklaşık 15 dönümlük yerin, Kapıkule’de otopark olarak işletilen alt yapı ve üst yapısının Özel İdare imkanlarıyla geliştirdiğimiz ve gurbetçilerin hizmetine sunduğumuz alanın Ticaret Bakanlığı’ndan devri karşılığı karar aldık. İl Başkanım, siz bu takası vermezseniz 3 Kasım’da ihaleyi yapamayacaklar, ihale yapılmazsa 8 yıl bekleyen ihale bir 8 yıl daha mı bekler, o kamuoyunun takdirinedir.  8 yıl burada bir işlem yapmadılar. Tahsis amacının dışına çıktı. Şimdi yeni talep aldık. Bizde Kapıkule’deki yeri verin takas yapalım. 28 İl Genel Meclis üyemizin ortak kararıyla çıktı bu. Eylül ayında takas karşılığında aldığımız kararı iptal ettik, hiçbir bedel talep bulunmaksızın Ticaret Bakanlığı’na Pazarkule Sınır Kapısı’ndaki alanın Gümrük genişleme alanı olarak ihalesinin yapılması, Ticaret Bakanlığı’na devrini gerçekleştirmiş olduk” dedi.

 “İL GENEL MECLİSİ NOTER DEĞİLDİR”

İl genel meclisine ani kararlar gönderildiğini, meclisin de Edirne menfaati için bu kararları hemen alamayacağını ve meclisin noter olmadığını dile getiren CHP Edirne İl Genel Meclis Grup Sözcüsü Şenol Kılıç, “Bu şehre yapılacak yatırımların her zaman arkasında durduk. Hiçbir zaman için Edirne’ye yapılacak yatırımları engelleme gibi anlayışın içinde olmadık. İl genel meclisi sizin seçtiğiniz bizler tarafından Edirne Halkı’nın menfaatini korumak görevimiz. Bir anda kararlar veriliyor. Biz bu kararları doğru dürüst tartışmadan, sizlerin menfaatini ne kadar koruyabiliriz. Bu anlamda İl Genel meclisi noter değildir. Kaldır parmağı, indir parmağı değildir. Bizim yapmamız gereken tartışarak, doğru adımları Edirne adına atmaktır. Bugün güzel bir karar alındı. Keşke karar alınmadan önce daha tartışma imkanı olsaydı. Bakalım neler olacak, takipçisi olacağız” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.