DOLAR 32,4656 -0.1%
EURO 34,7964 -0.63%
ALTIN 2.441,350,22
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2074949-1,25%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meme kanserine dikkat çekildi

Meme kanserine dikkat çekildi

ABONE OL
13 Nisan 2022 11:04
Meme kanserine dikkat çekildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Üyesi, Trakya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı ve Türkiye Meme Hastalıkları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atakan Sezer, dünyada her 3 dakikada bir kadına meme kanseri tanısı konulduğuna dikkat çekerek, dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında meme kanserinin geldiğini söyledi. Sezer, ayrıca, kanser riskini azaltmak için egzersiz ve Akdeniz usulü beslenme önerisinde de bulunarak, tarama ve kontrollerin de aksatılmadan yaptırılması gerektiğini ifade etti.

1-7 Nidan Ulusal Kanser Haftası ve 7-13 Nidan Dünya Sağlık Haftası kapsamında Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı iş birliğiyle ETSO Konferans Salonu’nda meme kanseri farkındalık seminer düzenlendi. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİMİZE SİZLERİ BEKLİYORUZ”

Ardından konuşan Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İshak Yıldırım kronik hastalıkların Dünya’da ve Türkiye’de bir numaralı ölüm sebeplerinden olduğuna dikkat çekerek, “ İkinci sırada ise kanserler yer almaktadır. Yüzde 90’ının çevresel kaynaklı olduğu, sadece yüzde onunda genetik altyapının bulunduğu bir kanser için erken teşhis ve tanımının önemi çok büyük. Özellikle bu dönemde kanser tarama eğitim merkezlerimiz, Aile Sağlığı Merkezlerimiz, hatta ikinci basamak hastanelerimizde kanser taramalarını yapmaya devam ediyoruz. Ve bu yaptığımız taramaların sayılarını artırmamız gerekiyor. Erken teşhis edilen kanser, daha uzun ve kaliteli bir yaşam olarak bizlere geri dönüyor” dedi.

“MEME KANSERİ AİLEDEN BİZE BİZDEN ÇOCUKLARIMIZA MİRAS KALIR”

Meme kanseri serüveni isimli sunumuyla katılımcıları bilgilendiren Trakya Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Üyesi, Trakya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı ve Türkiye Meme Hastalıkları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atakan Sezer, “Baktığınız meme tarihsel olarak her şeyin içinde. Meme annelik demek, birçok şeyi simgeliyor, emzirmek beslemek. Meme üzerine bir hastalık olduğunda bakıyorsunuz sanıyorsunuz ki sadece kadınları ilgilendiriyor. Aslında tüm aileyi ilgilendiriyor. Bu hastalık gelecek kuşaklara miras kalan bir hastalık. Baktığınız zaman her 4 kadından biri meme şikayeti ile doktora başvuruyor. Bu çok enteresan bir istatistik. Dünyada her 3 dakikada bir kadına meme kanseri tanısı konuyor. Dünyada ve ülkemizde en sık gözüken kadınlardaki kanser maalesef meme kanseri. Meme kanserinin her 10 kanserden bir tanesi kalıtımsal. Her kanser genetiktir ama bazıları kalıtımsaldır. Aileden bize miras kalır, bizde çocuklarımıza miras bırakırız. İşte genetik mutasyon dediğimiz şey bu. Maalesef kilo ile meme kanseri arasında ilişki var. Daha önemlisi menopoz öncesi kilo vererek meme kanserinin azaltılması konusunda çalışmalar söz konusu fizik aktivite çok önemli. Bütün gün koşturmak fizik aktivite değil. Fizik aktivite günde 10 dakika egzersiz, 15 dakika hızlı tempo ile yürüyüşle riski azaltacağımızı biliyoruz” dedi.

Programa Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Onursal Başkanı Dr. Ayten Canalp, Edirne Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Müdürü Hicran Bali ve çoğunluğu kadınlardan oluşan davetliler katılım gösterdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.