DOLAR 38,0593 0.36%
EURO 43,4862 2.07%
ALTIN 3.951,412,07
BIST 9.353,540,16%
BITCOIN 31211630.91714%
Edirne
10°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:50

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Milletvekili Yazgan, “Çiftçiler ekonomik zorluk içinde”

Milletvekili Yazgan, “Çiftçiler ekonomik zorluk içinde”

CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Edirne’de yaşanan kuraklık nedeniyle ayçiçeği üretiminde büyük düşüşler yaşandığını belirterek, çiftçilerin ekonomik zorluklar içinde olduğunu ve devletin acilen destek vermesi gerektiğini vurguladı.

ABONE OL
29 Ağustos 2024 17:01
Milletvekili Yazgan, “Çiftçiler ekonomik zorluk içinde”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Edirne’de yaşanan kuraklık nedeniyle ayçiçeği üretiminde büyük düşüşler yaşandığını belirterek, çiftçilerin ekonomik zorluklar içinde olduğunu ve devletin acilen destek vermesi gerektiğini vurguladı. Yazgan, “Çiftçimiz artık tarlalarını sürmek dahi istemiyor. Bu şekilde devam ederse, Trakya’da ayçiçeği ve buğday ekimi tamamen sona verebilir” dedi. Trakya Birlik’in yüzde 44 yağ oranına 20 bin lira fiyat açıkladığını hatırlatan Yazgan, bu oranın kuraklık koşullarında ulaşılmasının neredeyse imkansız olduğunu sözlerine ekledi.

“BİN METREKARE ALANDA 60-70 KİLO YAĞ İLE NEYİ ÖDEYECEK BU ÇİTÇİ?”

CHP Edirne Milletvekili Yazgan, Edirne’de yaşanan kuraklık ve çiftçilerin içinde bulunduğu duruma dikkat çekerek, “İlimizde ve Türkiye’de başka yerlerde biçimler başladı. Birkaç gündür çiftçilerimizi ve köylerimizi geziyoruz. Şehrimizin güneyinden kuzeyine kadar tüm ayçiçek ekilen yerlerde kuraklık söz konusu. Yaklaşık 1 dönüm ayçiçek ekilen yerde 100-150 kiloyu aşmayan üretim var. Yaklaşık 60 kilo, 70 kilo oranında düşen yerler var. Şimdi, daha iyi anlaşılsın diye; tabii ki bin metrekare alanda 60 kilo, 70 kilo yağdan bahsediyoruz. Bununla neyi ödeyecek bu çiftçi?” dedi.

” YÜZDE 44 YAĞ ORANI HAYAL GİBİ”

Trakya Birlik’in yüzde 44 yağ oranına 20 bin lira fiyat açıkladığını hatırlatan Yazgan, bu oranın kuraklık koşullarında ulaşılmasının neredeyse imkansız olduğunu ifade etti. Yazgan, “Çiftçilerimizle konuşuyoruz, yüzde 44 yağ oranı bir hayal gibi. Bu oran zaten tutturulamaz durumda. Çok inanılmaz bir kuraklık var. Geçen sene de kuraklık vardı, bir kilo başı kuraklık desteği verildi. Bunu kesinlikle değiştirilmesini istiyoruz. Bunun mutlak suretle kilo başından dönüm başına geçirilmesi gerekiyor. Bu yüzde 44 yağ oranı zaten bu kuraklıkta imkansız. O yüzden 20 bin lira gibi düşünmemek lazım bu fiyatı, aşağı yukarı 18 bin lira civarında olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“ÇİFTÇİ İLACI, GÜBRESİ, TOHUMU NASIL TEMİN EDECEK”

Yazgan, çiftçilerin içinde bulunduğu çıkmazı şu sözlerle dile getirdi “Bin metrekare bir alanda 60-70 litre yağ çıkartıldığında insanlar bin lira, bin 200 lira, bir dönümde elde edebilecekleri getiri. Bunun sürmesi, mazotu, mazot olmuş, geçen sene 24-25 liradan 45 liraya çıkmış. Bunun ilacı, gübresi, gelecek sene ekeceği ürünün tohumu nasıl temin edecek? Koca bir tarlada bin 500 lira ücret kazanan bir çiftçi bunu nasıl becerebilir? Ancak borçlanarak, ancak ele güne muhtaç olarak” dedi.

“ÇİFTÇİ TARLASINI ŞİRKETLERE SATMAK ZORUNDA KALACAĞI DURUMA GELMİŞ”

Yazgan, Trakya’da tarlaların büyük sermaye sahiplerine geçme tehlikesine de dikkat çekerek, “Trakya’da tarlaların başkalarına geçmesi, sermayelerin eline geçmesi için bu şekilde davranıldığını düşünmeye başladık. Çiftçimiz bu şekilde artık burada tutunamayacak, bu işi yapamayacak. Devlet arkamızda değil, kurumlar arkamızda değil. Biz de yavaş yavaş artık çocuklarımız da gelmiyor buralara. Biz de artık yavaş yavaş tasımızı, tarağımızı toplayıp şirketlere tarlalarımızı satmak zorunda kalacağız noktasına gelmişler,” ifadelerini kullandı.

“YARIN EKMEK BULAMAYACAK NOKTAYA GELECEĞİZ”

Kuraklık yardımlarının kilo başına değil, dönüm başına yapılması gerektiğini vurgulayan Yazgan, “Bu sene kesinlikle kilo başına değil, dönüm başına kuraklık yardımı yapılmalı. Sadece ‘verdik, gösteriyoruz, yanınızdayız’ tarzında değil, gerçekten önemli bir destek verilmesi lazım. Yoksa korkuyorum ki ülkede artık ayçiçeği ve buğday ekilmeyecek. Çünkü buğdayda da yüzde 128 enflasyon oranı olmasına rağmen yüzde 12 zam yapıldı. Yüzde 12 zam, geçen senenin fiyatıyla bu seneki enflasyon oranı orantılandığında neredeyse yarı fiyatı demektir. Çiftçimiz artık ekmek istemiyor. Yarın öbür gün ekmek bulamayacak noktaya geleceğiz,” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİMİZİN YANINDA DURALIM”

Hükümete de çağrıda bulunan Yazgan, “Buradan hükümet yetkililerine sesleniyorum, bir an evvel çiftçimizin yanında duralım. Onların bizi gerçekten var eden ve onlar sayesinde bu hayatı rahatça yaşadığımız gerçeğini unutmayalım ve onlara da gösterelim. Köylerde de çok ciddi çalışmalarda bulunuyoruz. Çiftçiler, ekme ihtimalimiz yok diyorlar bu şekilde. Hatta şunu söyleyeyim, 50 kilo yağ alan, 40 kilo yağ çıkacak olan birçok tarlayı biçmeyecekler. Bırakın ekmeyi, biçmeyecekler, direkt sürecekler. Hatta sürmek de istemiyorlar. ‘Ekmemiz lazım sürdüğümüzde’ diyorlar. Şu anda üzerinde ürünü bırakma noktasındalar” diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r