DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20650340,47%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Muhtarlar günlerini kutladı

Muhtarlar günlerini kutladı

ABONE OL
19 Ekim 2022 17:30
Muhtarlar günlerini kutladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de 19 Ekim Muhtarlar Günü, Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı.

Kentte 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle sabah saatlerinde tören düzenlendi. Edirne Köy ve Mahalle Muhtarları Federasyonu binası önünde toplanan muhtarlar, buradan kortej oluşturarak belediye bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü.

Anıta çelengin sunulmasının ardından muhtarlar, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşımızı okudular.

Törene Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş ve meclis üyeleri, Edirne İli Köy ve Mahalle Muhtarları Federasyonu Başkanı Sedat Tosun, Edirne Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İrfan Tasmalı, Edirne Köy Muhtarları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatih Kıyga ve çok sayıda muhtar katılım sağladı.

“MUHTARLIK KANUNUYLA İLGİLİ YENİ BİR DÜZENLEME İSTİYORUZ”

Törende konuşan Edirne Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İrfan Tasmalı, muhtarın bir kanaat önderi olduğunu belirterek, “Bulunduğu bölgenin dertlerini kurumlara ayaklarıyla, dilleriyle götüren kişilerdir. Biz kurumların her zaman kapısında vatandaşımız için isteklerde bulunmaktayız. Muhtarlarımızın hele hele büyükşehir olduktan sonra dertleri biraz daha büyüdü. Yeni bir yasaya ihtiyaçları var. Büyük şehirlerdeki köyler mahalleye dönüştü. Mahalleye dönüşünce de bütçeleri oluşmadı, bütçeleri yok. Her gelen partilerin genel başkanları, muhtarların konularına özellikle değiniyorlar. Gerçekten de ihtiyaç var. Bu konu ülkemizin gündeminde olması gereken. Gündeminde olması gereken ve yasaların bir an önce çıkması gereken bir konu. Onun için ben meclisimizden, Cumhurbaşkanımızdan, muhtarların bu özlük haklarıyla ve muhtarlık kanunuyla ilgili yeni bir düzenlemenin yapılmasını şahsım ve muhtar arkadaşlarımın adına arz ediyorum. Pandemide ve öncesinde vefat eden muhtar arkadaşlarımız var. Allah rahmet eylesin diyorum. Sayın Belediye Başkanıma şunu önemle arz etmek istiyorum. Ölen tüm mahalle muhtarı arkadaşlarımın görevinin başında her mahallesinde bir sokağa, bir caddeye adını verdi. Bu bizim için çok mutluluk veren bir konu. Gerçekten muhtarımızın adının yaşaması orada yaşayanlara da biz muhtarlara da bir övünç kaynağı olmaktadır. Şahsım ve belediye meclisinde bulunan tüm meclis üyelerine belediye başkan yardımcılarına bu konuda çok teşekkür ediyorum” dedi.

“MUHTARLIK, 194 YILDIR HİZMET VEREN ONURLU BİR MÜESSESEDİR”

Edirne Köy ve Mahalle Muhtarları Federasyonu Başkanı Sedat Tosun da muhtarlık müessesesi bin 829 yılından günümüze kadar 194 yıldır hizmet veren, yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden, halen hizmetleri devam eden çok onurlu bir müessese olduğunu dile getirerek, “Edirne ve ilçelerinde 253 Köy ve 95 Mahalle Muhtarı olmak üzere 348 muhtar görev yapmaktadır. Köyünde ve mahallesinde saygınlık gören vatandaşı ile Devletin arasında köprü vazifesi yaparak işleri kolaylaştıran ve hızlandıran, Devletinin gidemediği, göremediği, duyamadığı toplumsal veya kişisel sorunların çözümü için özveri ile çalışan hiç bir siyasi dayanağı olmayan, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve şanlı Türk Bayrağımızın altında yaşayan vatandaşlarımız için, hiç bir menfaat beklemesi ve çalışma saati belli olmayan, gecesini gündüzüne katarak 7-24 çalışan saygın kişinin adı Muhtardır. 19 Ekim 2015 tarihinde muhtarlar günü olarak ilan ederek değerimize değer katan Sayın Cumhur Başkanımız, Recep Tayyip Erdoğan’a ve Yüce Türkiye Büyük Millet Meclisine ayrıca, Bu günkü kutlama programında, bizleri destekleyen, Edirne Valimiz Sayın Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a, Edime Belediye Başkanımız Sayın Recep Gürkan’a emeği geçen herkese şahsım ve tüm Muhtarlarım adına sonsuz teşekkür ederim. Ülkemizde yaklaşık 50 bin 278 Muhtarımızın ve siz değerli Muhtarlarımın aynı zamanda bu görevi daha önceden ifa eden ve de ebediyete intikal eden muhtarlarımızın da, Muhtarlar günü kutlar hepinizi saygı ve hürmetle selamlarım” dedi.

“MUHTAR DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR”

Edime Köy Muhtarları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatih Kıyga ise muhtarlık müessesinin, Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kurumlardan biri olduğuna dikkat çekerek, “Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının gereksinimlerinden biri olan en temel katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmekte, daha anlaşılır bir ifade ile Devlet vatandaş arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Muhtarlığın 193 yıllık Merkezi/Yerel idareyi temsil eden kurumları arasında toplumsal barışın sağlandığı müesseselerden biri olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti Mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek Çözüm merkezidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Muhtar, demokrasinin temel taşıdır. Bugünü bizlere “Muhtarlar Günü” olarak hediye eden başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve teşekkürlerimizi sunuyor, tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor ve meslektaşlarıma çalışmalarında başarılar diliyorum” şeklinde sonlandırdı

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların gerçekleştirilmesi sonrası muhtarlar toplu hatıra fotoğrafı çektirmesiyle program sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.