DOLAR 32,5579 -0.03%
EURO 34,9230 0.08%
ALTIN 2.429,38-0,01
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2172355-0,64%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Müteahhit ve ev sahiplerine sitem etti

Müteahhit ve ev sahiplerine sitem etti

ABONE OL
16 Mayıs 2022 10:53
Müteahhit ve ev sahiplerine sitem etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği 2’inci Başkanı Namık Babacan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konut kredilerinde faiz düşürme kararı sonrası, konut fiyatlarını yükselten ev sahiplerine ve müteahhitlere sitem ederek, “Cumhurbaşkanımız faiz indirimini söyleyince bunu duyan ev sahiplerimiz, müteahhitler fiyatları yükseltmeye başladılar. Çok sayıda kişi mağdur durumda. İnsanlar bekliyor. Faizi indirdi diye sevindik bu seferde fiyatlar yükseldi” dedi.

 “DEVLET VATANDAŞA YARDIMCI OLMAK İSTİYOR, EV SAHİBİ VE MÜTEAHİTLER BİZİ ÜZÜYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı konuttaki faiz indirimi sonrası ev sahipleri, müteahhitlerin fiyatları yükseltmeye başladığını belirten Babacan, “Cumhurbaşkanımız faiz indirimini söyleyince bunu duyan ev sahiplerimiz, müteahhitler fiyatları yükseltmeye başladılar. Bu da bizi üzüyor. Çünkü devlet vatandaşına biraz yardım etmek istiyor fakat ev sahipleri ve müteahhitler biraz yardımcı olmak istemiyor. Ben öyle görüyorum. Cumhurbaşkanımız açıkladı. Ama biz faydasını görmedik. Faizi indirsen ne olacak. Faizi indirdiğin halde fiyatlar yükseliyor. Bunlara hiçbir denetim yok mu? Allah aşkına gözünüzü seveyim, müteahhit arkadaşlara mal sahibi arkadaşlara sesleniyorum. Cumhurbaşkanına da sesleniyorum, lütfen bunlara bir el atsınlar. Bu sefer vatandaş dönüyor bize emlakçı yükseltti diyor. Biz niye yükseltelim. Bizim öyle bir şansımız yok ki. Satan kişi bize talimat verirse biz ona göre hareket ediyoruz. Edirne de şu anda satılık bulmak zor. Bulunanlarda çok yüksek, kiralık olarak a bulunmayacak kadar az. Bir olay oluştu bizde anlayamadık, ne oluyor diye şok olduk şaşırdık. İnşallah hayırlısı ile bu işi el birliğiyle çözmek istiyoruz” dedi.

“EDİRNE’DE DAİRELER 2 MİLYONA ULAŞTI”

Faiz indirimi sonra ev sahiplerinin fiyat yükseltmesinin sebebini anlayamadığını söyleyen Başkan Babacan “Şu anda yeni yapılan sıfır daireler 1 milyon 500’den 2 milyona kadar daireler oluştu. Yeni güncellemeyle. Bunu zaten kaç kişi alabilecek. Bunu kredi de kullansa bu insanların gelir düzeyi 20 bin liranın altında olmaması gerek. 1 milyon veya 500 bin lira kredi kullandığı zaman, bu da neye tekamül eder. 15-20 bin lira gelir düzeyi olması gerek. Kaç kişide var bu. Talep var ama fiyatları gören insanlar durdu. Benim ilanlarımda da var. Bundan 4 ay önce 1 milyon ile 1 milyon 200 bin gibi 2+1, 3+1 daireleri satıyorduk. Ama şimdi havalar iyileşti arz-talep var diyerek faizlerin indirimi, sözde müteahhitleri rahatlatalım derken, müteahhitler ve ev sahipleri şimdi aldı başını fiyatları yükseltiyor. Devlet seni burada rahatlatmaya çalışıyor sen ne yapıyorsun. Devlet bir taraftan faizi indirdi, kardeşim ne oldu da buna 25 bin lira fark ettirdin. Şu anda bu bir fırsatçılık. Arkadaşlar bu fırsatçılığı yapmayalım. El birliğiyle bu işi kırıp saralım. Bizde zor durumdayız. Bizimde müşterilerimiz var elimizde. Satamadığımız zaman, bizim zaten buradan alan kişileri de söyleyeyim size. Yurt dışı kökenliler alıyor. Bunlarda Yunanistan ve Bulgaristan’daki Türk asıllı kişiler. Bugün Bulgaristan ve Yunanistan’ın normal vatandaşına satamıyorsun bunu. Adamlar ne güzel buraya gelip daire alıyorlar. Onlar için sıkıntı yok. Onların Euro’su yüksek. Ama bizim için sıkıntı büyük” dedi.

“EV SAHİPLERİ SİZE SESLENİYORUM; DENETLEME BAŞLARSA BAŞINIZ ÇOK AĞRIYACAK”

Müteahhit ve ev sahiplerinin devletin denetlemesi sonrası başları ağrıyacağı yönünde uyarıda bulunan Babacan, “Birde şöyle bir şey var. Sayın mal sahipleri ev sahipleri müteahhit arkadaşlar şimdi bu fiyatları bize söylüyorsunuz. Diyorsunuz ki benim dairem 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 500 bin lira oldu. Bakın arkadaşlar bakın size sesleniyorum. Bir milyon 200 bin liradan bu daireyi sattın. Bu devlet bize demeyecek mi arkadaş sen bunu 1 milyon 200 binden sattın, buna kaç paralık fatura kestin. Veya gittin kredi kullandırıyorsun. Kredi kullandırdığın zaman bu krediyi ne kadar kullandıracaksın. Sen 2 milyonluk daireye 500 bin liralık fatura keserim diyorsun, bak bunların hepsi takipte. Yarın öbür gün bunlardan başınız ağaracak. Devlet bunları takip ediyor. İkinci elde değişiklik olabilir. 5 yıl içinde fahiş fiyat artışı olursa sizden geriye dönük vergi alacaklar. Sizler bunları biliyorsunuz. Bugün Cumhurbaşkanı piyasayı rahatlatsın diye canla başla bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Fakat devlette bunları görüyor görmemezlikten gelmiyor. Bir talimat gelirse ondan ötesini sizler düşünün” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.