DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2075866-1,65%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nihayet hukuk

Nihayet hukuk

ABONE OL
30 Eylül 2022 12:09
Nihayet hukuk
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt’un Tunca Nehri kenarındaki taşkın sahasındaki tarlasına neredeyse yatağa sıfır olarak yaptığı ultra lüks villası için mahkemenin verdiği 30 gün içinde uygulanması gereken yıkım kararı 6 ay sonra uygulandı.

Edirne İdare Mahkemesi’nin yıkım kararını 23 Haziran 2015 tarihinde tebliğ alan Edirne Belediyesi 24 Temmuz 2015 tarihinde uygulaması gereken karar için 186 gün sonra dün düğmeye bastı.
Mahkeme kararının uygulanması için 4 avukatı bulunan belediye, hukukçusu olmayan Edirne Valiliği Mahalli İdareler Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı dahil bir çok kurumdan görüş sordu. Ancak tüm görüşler mahkeme kararını uygula yönünde oldu.

Edirne Belediyesi görüşleri aldıktan sonra savcılığın soruşturma açması üzerine yeni encümen kararı aldı. Bu kararı tebliğ etmek için direndi soruşturma sırasında gelen müzekkere sonrası tebligat yapıldı.

Edirne Belediyesi kararı tebliğ ettikten sonra uzun süre yıkım gününü belirlemek için direndi. Daha sonra yerleşik kuralları aşarak yaklaşık 20 gün sonra için yıkım günü belirlendi. Dün kaçak villaya giden ekipler saat 10.00’a başlaması gereken yıkıma ancak saat 15.45’te başlayabildi.

Edirne belediyesinin içerisindeki eşyaları boşaltması için verdiği 20 günlük süreye rağmen engin hoşgörüsü saatlerce eşya çıkarılması beklendi. Zıpkınkurt kaçak villasından en son tuvaletinin klozetini aldıktan sonra yıkım başlayabildi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt’a ait Tunca Nehri kıyısına neredeyse sıfır noktada bulunan kaçak villası için Edirne İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı yasal süresi geçtikten 186 gün sonra uygulandı. Edirne Belediye Başkanlığı’nın ruhsatsız olduğu için tutanak düzenlediği, ardından yıkım kararı verdiği kaçak villa ile ilgili mahkeme kararını adeta uygulamamak için her yolu denedi.

SAMSUNG CSC

Edirne Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt’un Tunca Nehri kenarında taşkın sahasında bulunan tarlasına kaçak ultra lüks villa yaptığı bilgisi üzerine harekete geçerek 26 Haziran 2012 tarihinde harekete geçerek mühürledi. Belediye ruhsatsız villayı mühürledikten sonra encümen 28 Haziran 2012 tarihinde ruhsat alınması için bir ay süre verdi. Ancak villanın nehir taşkın sahasında olması nedeniyle yasal süresi içinde ruhsatlandırılamadı. Bunun üzerine belediye encümeni 2 Ağustos 2012 tarihinde kaçak villanın yıkılmasına karar verdi.

YARGIYA GİTTİ

Edirne Belediye Encümeninin yıkım kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Zıpkınkurt soluğu Edirne İdare Mahkemesi’nde aldı. Mahkeme yıkım kararı için yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme ardından tarla sahibinin talebine uygun olarak belediyenin yıkım yönündeki encümen kararını iptal etti. Edirne Belediye Başkanlığı İdare Mahkemesi’nin yıkım kararını iptal etmesi üzerine Danıştay’a temyiz etti. Danıştay 14. Dairesi 15 Ocak 2014 tarihinde yerel mahkemenin yıkımın iptali yönündeki kararını bozdu. Danıştay’ın bozma kararına uyan Edirne İdare Mahkemesi 26 Mayıs 2015 tarihinde Danıştay’ın bozma kararına uyarak kaçak villanın yıkılmasına hükmetti. Danıştayın bozma yönündeki kararına uyarak taşkın sahasında bulunan Recep Zıpkınkurt’a ait kaçak villanın yıkılması yönündeki Edirne İdare Mahkemesi kararı belediyeye 23 Haziran 2015 tarihinde tebliğ edildi. Yasal olarak mahkemenin kararı 30 gün içinde uygulaması için hukuki süreç başladı.

NEREDEYSE ANAYASA MAHKEMESİNE SORACAKLARDI

Mahkeme kararının uygulanması için bir çok yazılı başvuruya Edirne Belediye Başkanlığı sessiz kaldı. Dilekçelere yasal süresi içinde cevap vermeyen belediye Edirne İdare Mahkemesi’nin yıkım kararını uygulamamak için değişik yollar denedi. Hiçbir mahkeme kararının yorumlanması mümkün olmamasına rağmen belediye norm kadrosunda 4 avukat olmasına rağmen, hiçbir hukukçu kadrosu bulunmayan Edirne Valiliği Mahalli İdareler Müdürlüğü’ne kararın nasıl uygulanacağı yönünde görüş soruldu. Daha sonra İçişleri Bakanlığına görüş soruldu. Bakanlık ve valilik mahkeme kararlarının uygulanması yönünde görüş bildirdi.

SORUŞTURMA AÇILDI

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma başlatarak yapılan işlemlerle ilgili bilgi istedi. Bunun üzerine yeni bir arayış içine giren belediye mahkemenin yıkım masrafları yönünde yaptığı düzeltme için 5 ay sonra karar aldı. Ancak encümenin bu kararı bir türlü tebliğ edilmedi. Savcılığın ikinci bir müzekkere ile durumu sormasından bir gün sonra son encümen kararı Zıpkınkurt’a tebliğ edilerek 10 gün süre verildi. Bu sürenin dolmasından sonra belediye kaçak binayı boşaltması ve yıkması için Zıpkınkurt’a 20 gün süre verdi ve mahkeme kararının 26 Ocak günü saat 10.00’da uygulanacağını tebliğ etti.

SON ALARAK KLOZETİ ALDI

Edirne Belediyesinin hiç kimseye tanımadığı hoşgörüye rağmen dün sabah saat 10.00’da kaçak villaya gelen yıkım ekipleri kaçak villadaki eşyaların boşaltılmadığını gördü. Bunun üzerine eşyaların boşatılması için bir kez daha saat 14.00’e kadar ek süre verildi. Bu sürede yeterli olmadı. Binada eşyalar ile kapı, cam, çerçeveler söküldü. Son olarak kaçak villada kullanılan tuvalete ait klozet çıkarıldıktan sonra yıkım saat 15.45’te başladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.