DOLAR 32,5853 0.3%
EURO 35,0518 0.21%
ALTIN 2.458,730,94
BIST 9.798,910,85%
BITCOIN 20983510,58%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Osmani, “Türkiye hep yanımızda oldu”

Osmani, “Türkiye hep yanımızda oldu”

ABONE OL
24 Aralık 2022 11:31
Osmani, “Türkiye hep yanımızda oldu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosluğu’nun açılışı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Buyar Osmani’nin katılımı ile gerçekleştirildi. Osmani, ilk bağımsızlık günlerinden bu zamana kadar Türkiye’nin her zor anlarında yanlarında olduğunu söyledi.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosluğu’nun açılışı bir iş merkezinde gerçekleşti. Açılış saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Makedonya Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılışa Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yörük, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosu Eser Cevahir, Edirne İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürü Hayrullah Akdemir ve çok sayıda davetli katılım sağladı.

Açılışta Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye arasındaki dostluğun çok derin bağlara sahip olduğunu söyleyen Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, ilk bağımsızlık günlerinden bu zamana kadar Türkiye’nin her zor anlarında yanlarında bulunduğunun altını çizdi.

İki ülke arasındaki ilişkileri daha güçlendirmek için başarılı işlere imza atacaklarını kaydeden Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosu Eser Cevahir, açılışı yapılan ofisin fahri konsolosluk ofisi olmanın ötesinde iki ülke arasında yeni bir dostluk ve kardeşlik merkezi olacağını ifade etti

“TÜRKİYE, KUZEY MAKEDONYA’YA İLK BÜYÜKELÇİLİK AÇAN ÜLKE OLARAK DESTEĞİNİ GÖSTERDİ”

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile olan bağlarımız hakikaten çok güçlü bağlar. Bizim bir boyutuyla baktığımızda tarihi ve kültürel bağlarla bağlandığını görüyoruz. Bugün itibariyle baktığımızda çok kuvvetli iş bağlantılarının olduğunu, iş dünyası arasında ciddi bağlantıları olduğunu görüyoruz. Yine eğitim alanında hakikaten aramızda her geçen gün artan yüksek bir bağ görüyoruz. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin kurulduğu andan itibaren Türkiye Cumhuriyeti Devleti her zaman yanında olmuş, ilk büyükelçi ataması yapan ilk Büyükelçiliği açan ülke olarak da bu desteğini göstermiştir. Bundan sonra da ilişkilerimizin her geçen gün daha da güçleneceğini görüyoruz. Fahri konsolosluğunun her 2 ülke açısından hayırlı olmasını diliyorum. Fahri konsolosumuz Eser Bey’e başarılar diliyorum, kendisini tebrik ediyorum. Gerek şehrimiz için, gerek ülkemiz için gerek güzel Makedonya için son derece önemli bir adım olduğunu değerlendiriyoruz. Bundan sonraki çalışmalarında her zaman yanında olduğumuzu, olacağımızı özellikle vurgulamak istiyoruz” diye belirtti

“KUZEY MAKEDONYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ DOSTLUK ÇOK DERİN BAĞLARA SAHİPTİR”

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, “iki ülke arasındaki dostluğun arttırılmasına yönelik faaliyetinin bir uzantısı ve derinleşmesi olarak yeni fahri konsolosluk binasının açılışını vesile olan Fahri Konsolosumuz Cevahir Bey’den duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim.  Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye arasındaki dostluk çok derin bağlara sahiptir. Ve bu tarihi dostluk her 2 ülkenin diplomasisinde geleneksel olarak ifade edilmektedir. Bu iyi ilişkiler Türkiye Dışişleri Bakanı’yla benim aramdaki özel dostluk kurmamıza da vesile oldu. Dolayısıyla ile Edirne’deki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi vasıtasıyla kendilerine saygılarımı selamlarımı iletmek istiyorum. Aynı şekilde sayın Edirne milletvekilimizin bu tarihi anınıza katılımlarından dolayı teşekkür etmek istiyorum.  Burada şu tarihi anda Edirne’de, ilk Kuzey Makedonya fahri konsolosluğunun açılışını yapıyoruz ve bununla aslında zaten var olan derin ilişkilerimizi resmileştirmiş oluyoruz. Bu fahri konsolosluğun açılışının ileride bu var olan ilişkilerimizin geleneksel ilişkilerimizi daha da iyiye doğru gitmesi konusunda bir teşvik edeceğine inanıyorum. Bunu özellikle Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya arasında. Bir diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 30. Yılında gerçekleştirmiş bulunuyoruz. İlk bağımsızlık günümüzden bu yana her en zor anlarımızda her zaman Türkiye’yi yanımızda güçlü destekleriyle bulunmuştur. Desteğini görmüştür ve bu 2008 yılında 2 ülke arasında imzalanmış olan stratejik ortaklık anlaşmasıyla taçlanmıştır. Bundan sonra da burada açılan fahri konsolosluğunu yapan sayın Eser Beyefendinin zaten Türkiye’de çok tanınan bilinen bir iş adamı olarak şunu da belirtmek istiyorum, Makedonya’da daha da tanınan, daha da her alandan kültürel, sosyal ilişkilerde katkı sunan bir iş adamı olarak bu ilişkilerini daha da artarak devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

“FAHRİ KONSOLOSLUK ÜLKELERİMİZ ARASINDA DOSTLUK VE KARDEŞLİK MERKEZİ OLACAK”

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosu Eser Cevahir “Ülkelerimiz arasında geçmişten günümüze süregelen iyi ilişkilerin ekonomik sosyokültürel ve diplomasinin farklı alanlarında daha da ileri taşınması ana hedefiyle faaliyet göstermekte olan fahri konsolosluğumuz aynı zamanda şehirlerimizde yaşayan Kuzey Makedonya vatandaşlarının tüm ihtiyaçlarına cevap vermektedir. 12 yıldır Kuzey Makedonya’da yatırımları bulunan ve eğitimden sanata, spordan sivil toplumun birçok farklı alanlarında çalışmaları olan bir iş insanı olarak önümüzdeki süreçte ülkelerimiz arasındaki ilişkileri her zaman daha yukarı taşımak için çok başarılı işlere imza atacağımıza inanıyorum. Az sonra açılışını gerçekleştireceğimiz olan ofisimiz bir fahri konsolosluk ofisi olmanın ötesinde ülkelerimiz arasında yeni bir dostluk ve kardeşlik merkezi olacaktır. Tarihten gücünü alan ve geleceğe güç veren yeni bir sayfa olacaktır. Bir kez daha tüm kıymetli misafirlerimize katılımlarından dolayı en içten teşekkürlerimi sunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye ifade etti.

“EDİRNE’DE BALKAN ÜLKELERİNİN FAHRİ KONSOLOSLUKLARI AÇILMAYA DEVAM EDİYOR”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “8 bin 300 yıllık tarihi boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bu kadim kentte, Balkanlarla ilişkilerimiz dünden bugüne bugünden geleceğe hiç heyecanını kaybetmeden, hiçbir eksilme olmadan aynı kararlılıkla, aynı istekle aynı arzuyla devam ediyor ve devam edecek. Tabii ki Edirne, cihan imparatorluğu Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış olmasının yanında tüm Balkan ülkeleriyle kültürel, sosyal, ekonomik ve insani anlamdaki ilişkilerini sürdürmekte olan bir kent. Bu bağlamda Türkiye’yi Cumhuriyetimizin Balkanlara, Balkanlar’ın da Anadolu’ya açılan kapısı olan Edirne, Balkan coğrafyasındaki bütün gönül bağlarımızı koruyan, kollayan ve yaşatan bir kent. Edirne’mizde, Balkan ülkelerinin birçoğunun fahri konsoloslukları bir bir açılmaya devam ediyor. Bundan yakın bir zaman önce sevgili ağabeyimiz sayın Salih Akgül’ün Sırbistan Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosluğu’nun açılışını yapmıştık. Bugün de dost ve kardeş ülkemiz Kuzey Makedonya’nın Fahri Konsolosluğu’nun açılışını yapıyoruz. Kuşkusuz bu büyük çoğunluğu Balkan kökenli olan Edirneliler içinde mutluluk verici, gurur bir açılış. Edirneliler olarak kentimizde Kuzey Makedonya Fahri Konsolosluğu’nun açılması, Kuzey Makedonya ve Kuzey Makedonya halkı ile olan iş birliklerimizin hem ekonomik anlamda hem sosyal hem kültürel anlamda iş birliklerimizin daha da artarak geliştirilmesine öncülük edecektir. Bu anlamda sayın fahri konsolosumuza Edirne’ye evinize hoş geldiniz diyoruz” şeklinde kaydetti.

“MAKEDONYA HALKI YAPILAN ANKETTE YÜZDE 80 DOST ÜLKEOLARAK TÜRKİYE’Yİ SEÇTİ”

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal “Kuzey Makedonya bizim dost kardeş ülkemiz. Hem oradaki soydaşlarımız hem de Kuzey Makedonya halkıyla her gün ilerleyen ilişkilerimiz var. Bende milletvekilliğini sürecince pandemiye rağmen 4 yıllık milletvekilliği süresinde 3 kez Kuzey Makedonya’da bulundum. Meclis başkanımız tabii ki daha önce Kuzey Makedonya’daydı. Kendilerinin de selamları var inşallah bir dahaki ziyaretinizde. Kendileri de burada olurlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın Balkanlara bir ziyareti olacak ve bu ziyaret kapsamında da Kuzey Makedonya’ya gitmeyi planlıyor. Sayın bakanımızla az önce konuştuğumuzda Kuzey Makedonya’da yapılan bir ankette dost ülke olarak hangi ülkeyi görürsünüz dediklerinde yüzde 80 Türkiye demiş güzel Makedonya Halkı. Ben tekrar buradan memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Eminim Türkiye’de duygular aynı. Edirne’de, fahri konsolosluğunun açılması, 2 ülke arasındaki ekonomik, ticari, kültürel, ilişkilerin daha da ileriye gitmesine vesile olacaktır. Ben burada Eser Bey’e çok teşekkür ediyorum. Kendisine ilişkileri daha ileriye taşımak için her türlü desteği vermeye tabii ki hazırız” dedi.

“ÜLKELERİMİZ ARASINDAKİ KÖKLÜ İLİŞKİLERE VE DOSTLUĞA BÜYÜK ÖNEM VERMEKTEYİZ”

Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yörük “Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nu önceden planlanan programı nedeniyle maalesef bu etkinliğimize katılamadılar.  Türk Halkı’nın ve Türk Hükümeti’nin zihninde ve gönlünde Kuzey Makedonya ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Kuzey Makedonya da yaşayan Türk asıllı halk ile Türkiye’deki Makedonya kökenli vatandaşlarımız 2 ülkeyi birbirine daha da yakınlaştıran bir rol oynamaktadır. Baba tarafından dedeleri yaklaşık 4 asır Doyran Köyü civarında yaşamış bir hemşehriniz olarak bunu memnuniyetle de burada ifade etmek isterim. Ülkelerimiz arasındaki köklü ilişkilerimize ve dostluğumuza gerçekten büyük önem vermekteyiz. İkili ilişkilerimizi her alanda güçlendirmek için iş birliğimizi sürdürmekteyiz. Bu yıl Kuzey Makedonya ile pek çok üst düzey temaslarda bulunmaktan memnuniyet duydum. Türkiye, Kuzey Makedonya’nın malumunuz Avrupa Birliği’ne katılımını başından beri desteklemektedir. Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği görüşmelerine başlamasından dolayı da tekrar sizleri tebrik ediyoruz. Katılım müzakerelerinin de sorunsuzca sonuçlanmasını yürekten diliyoruz. Edirne’de, kuzey Makedonya fahri konsolosluğunun açılması, ilişkilerimizin tüm alanlarda geliştirilmesine yönelik karşılıklı siyasi irademizin somut bir göstergesidir. Böylelikle Türkiye’nin batıya açılan kapısı konumundaki Edirne’de toplam 5 fahri konsolosluk faal hale gelmiş durumdadır. Tabiatıyla fahri konsoloslar, halklar arası olduğu kadar ülkeler arası ekonomik ve ticari ilişkilerini de geliştirilmesine çok önemli katkılar sunmaktadır. Bu bağlamda saygıdeğer iş adamımız fahri konsolosu sayın Eser Cevahir’i yürekten destekliyoruz ve ülkelerimiz arasındaki iş birliğini güçlendirmek üzere çalışmalarında kendisine başarılar diliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Kuzey Makedonya Edirne Fahri Konsolosluğu’nun açılışı kurdele kesimiyle gerçekleşti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.