Uluslararası Müzeler Günü kapsamında, Osmanlı İmparatorluğu döneminde tedavülde olan yabancı paraların yer aldığı “Devlet-i Aliyye’de Geçerli Olan Ecnebi Paraları” başlıklı sergi ziyaretçilere kapılarını açtı. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Nihan Özen ile Batuhan Ziya Turgut’un akademik çalışmalarından derlenen sergi, Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu.
“MÜZELER TOPLUMUN HAFIZASI GEÇMİŞLE GELECEK ARASINDA KÖPRÜDÜR”
Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, “18 Mayıs Dünya Müzeler Günü. Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığımızın teması, hızlı değişen toplumlarda müzecilik faaliyeti. Biz de Edirne Müzemizin Necmiye Etnografya Müzesi’nde bugün çok önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyoruz. Öncelikle bizimle bu güzel çalışmalarını paylaşan kıymetli hocalarıma teşekkür ediyorum. Bugünkü sergimizde, Devlet-i Aliyye’de nümizmatik dediğimiz paraların dolaşımını anlatıyoruz. Osmanlı coğrafyası, sahip olduğu konum itibarıyla aynı zamanda İpek Yolu ticaretinin üzerinde bulunduğu için birçok medeniyetin burada ticari anlamda, finans piyasası dediğimiz bugünkü anlamda kullandığı paralar yer almakta. Bugünkü sergimizin ana teması, hem hızlı değişen toplumlarda müzecilik hem de Devlet-i Aliyye. Osmanlı’nın hakim olduğu coğrafyada kullanılan para türleri gerçekten çok ilginç. Kıymetli çalışmalarını şehrimizde paylaştıkları için koordinasyonu yürüten Dinçer Hocamıza, Yasemin Hocamıza, Ömer Hocamıza teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Müzeler Günü ve Müzeler Haftası nedeniyle tüm müze yöneticilerine, müze çalışanlarına emekleri için teşekkür ederiz. Müzeler, toplumların hafızası, geçmişle gelecek arasında bir köprüdür. Bugünkü sergiye ev sahipliği yapan Necmiye’yi anlatacak olursak: Necmiye, Edirne Sarayı’nın baş bileycisidir ve bu konak ona aittir. Dolayısıyla Necmiye Etnografya Müzesi, bizim Rumeli düğünlerimizi anlatmaktadır. Bir tarafıyla da latife yapacak olursak, Rumeli’de bir düğün; başlık parası, düğün harcamaları. Sergideki paralar, dukalar, Venedik dukası, riyaller hep birlikte sergileniyor. Gerçekten sahip olduğumuz kültürel zenginliği, kültürel mirası burada kültür sanat severlerle, müzelerimizin devamlı ziyaretçileriyle paylaşmak istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın şehrimizde sahip olduğu müzelerde hafta boyunca tüm ziyaretçilerimizi bekliyoruz” diye konuştu.
“OSMANLI DÖNEMİ HARİCİNDE YABANCI PARALARDA MEVCUT”
Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Dinçer Savaş Lenger, “Osmanlı dünyasında gümüş ve altın olduğu müddetçe her türlü para genel-geçer. Başlık parasını da verginizi de her türlü askeri ödemeler bile yabancı para ile yapılabiliyordu. Bu sergiyi Nihan Özen ve Batuhan Ziya Turgut hazırladılar, ben sadece onlara hoca olarak süpervizörlük yaptım. Önemli olan bilginin paylaşılması” diye ifade etti.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
05 Temmuz 2025GÜNCEL
05 Temmuz 2025GÜNCEL
05 Temmuz 2025GÜNCEL
05 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
05 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
05 Temmuz 2025GÜNCEL
05 Temmuz 2025