DOLAR 32,5644 0.23%
EURO 34,9905 -0.02%
ALTIN 2.445,570,40
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20914170,02%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Otellerde bir dönem sona eriyor

Otellerde bir dönem sona eriyor

ABONE OL
14 Ocak 2020 10:35
Otellerde bir dönem sona eriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Otellerde yeni dönem başlıyor. Artık otelde konaklayan misafirlerin kimlik fotokopileri alınamayacak. Edirne White Blue Otel Müdürü Oğuz Artık, kimlik fotokopisi alınmamasına yönelik kararın, otellere toplu girişlerde sıkıntı yaratacağı ve zaman kaybına neden olacağını belirtti.

5 yıldızlı otelden pansiyona kadar birçok konaklama sektöründe artık vatandaşın kimlik fotokopisi alınmayacak. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre kimlik fotokopisi alınmaması kararı birçok otel ve pansiyonun tepkisini çekti. Otel ya da pansiyonun kayıt bölümü önünde oluşacak kuyruk ve kaybedilecek zamanın önlenmesi adına önceden alınıp, müşterilerin odalarına yerleşmesinden sonra kayıt işleminde kullanılan fotokopiler hem otel çalışanlarına hem müşterilere zaman kazandırdığı öğrenildi.  Ancak alınan kararla artık müşterilerin kimlik fotokopisi alınamayacak ve kayıt esnasında müşteriler resepsiyon kısmında beklemek zorunda kalacak. Edirne’de White Blue Otel’de Müdür Oğuz Artık “fotokopi çekmediğimiz takdirde bu da olumsuz tarafını teşkil ediyor. Fotokopi çekmediğimiz zaman misafirlerimizi otel girişlerinde lobide bekleme süreleri daha uzun olacak. Bu durum misafirlerimize yansıyacak” dedi.

“BU OTEL MÜŞTERİSİNE YANSIYACAK”

White Blue Otel Müdürü Oğuz Artık, “Otellerde konaklayan misafirlerin kimlik fotokopisi yönünden kaygılarını anlayabiliyoruz. Bu kaygılar tamamen bu değişikliklerin olumlu yönlerinden ziyade olumsuz yönleri de var tabi ki. Olumlu tarafları şu şekilde otelimize gelen misafirlerimizin girişlerinde boşuna beklemeleri olmuyor. Aldığımız kimlik bilgileri ile yapılan işlemleri biz müşterimizi odasına yerleştirdikten sonra yapıyoruz. Ancak fotokopi çekmediğimiz takdirde bu da olumsuz tarafını teşkil ediyor. Fotokopi çekmediğimiz zaman misafirlerimizi otel girişlerinde lobide bekleme süreleri daha uzun olacak. Bu durum misafirlerimize yansıyacak. Otellerin işlem politikalarında pek bir değişiklik olmayacaktır. Mesela küçük bir tur geldiğinde münferit olarak. Daha önceden rezervasyonu olmayanlar için bizim politikamız ilk önce oda planlarını yapıyoruz. Oda kartlarını verdikten sonra kimlik fotokopilerini çekip misafirimizi bekletmeden odalarına yerleştiriyoruz. Kalan işlemleri kimlik bildirim sitemine girişlerini fotokopideki kimlik bilgileri üzerinden emniyet sistemine giriyoruz. Kendi sistemimize kayıtlarını yapıyoruz. Eğer fotokopi çekmezsek misafir işlemleri yapana kadar beklemek zorunda kalacak. Bu süre çok uzun bir süre olmaz ancak tur girişlerinde aksaklıklara neden olur” dedi.

“OTELLERDE FOTOKOPİLER YA İMHA EDİLİR YA DA MÜHÜR VURULUR”

Müşterilerden alınan fotokopilerin imha edildiği ya da mühür vurularak geçersiz hale getirildiğini söyleyen Oğuz Artık “Fotokopi çekildiğinde kişisel ilgilerin korunma politikası şu şekilde işliyor; gün sonunda kimlik fotokopileri imha ediliyor. İmha edilmediği yerlerde ise bu politika çekilen fotokopilerin üzerlerine mühür vuruluyor. Sadece otel konaklama politikası için kullanılmıştır şeklinde belirtilir. Bu mühür vurulduktan sonra başka hiçbir kurumda, işletmede kullanılamaz. Fotokopi üzerinden yeni bir bilgi yaratılamaz. Aldığımız kimlik bilgileri ile emniyetin bil sistemine TC kimlik numarası yazıldığında tüm bilgileri çıkıyor. Oda numarası, araç plakası ile birlikte emniyetin sistemine kaydını yapıyoruz. Bu da emniyetin kişinin hangi odada ne zaman giriş yaptığını bilmesi için zorunlu bir işlem zaten. Bu işlemi 5 yıldızlı otelden en ufak pansiyona kadar hepsi yapmak zorunda” şeklinde konuştu.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.