DOLAR 32,3312 0.24%
EURO 35,0532 -0.24%
ALTIN 2.279,410,10
BIST 8.989,132,07%
BITCOIN 22849361,61%
Edirne
18°

KAPALI

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Oto yedek parça fiyatları cep yakıyor

Oto yedek parça fiyatları cep yakıyor

ABONE OL
31 Ocak 2022 11:27
Oto yedek parça fiyatları cep yakıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

28 yıldır Edirne Sanayisi’nde oto tamir üzerine dükkan işleten İsmail Kutlu, enflasyon sebebiyle parçalara yüzde 200’e varan zam geldiğini, müşterileri mağdur etmemek için kendi kar marjlarından düştüklerini belirtti.

Yedek parça firmalarının yurtdışından parça temininde zorlanması sebebiyle elde olan parçaların aşırı pahalılanması, bakıma ya da tamire gelen müşterilerin gözünü korkutuyor. Oto tamircisi İsmail Kutlu, Edirne Belediyesi’nin alt yapı çalışmaları sebebiyle de müşterilerinin en çok araçlarının alt takımı için geldiğini ifade etti. Araç sahiplerine tavsiyelerde bulunan Kutlu, yaz kış anti friz kullanılmasını önerirken dizel araç sahiplerine de daha büyük maliyetli arızayla karşılaşmamaları için depolarının yüzde 50 ve üstü dolu olması konusunda uyardı

“ARAÇ PARÇA FİYATLARINDA YÜZDE 200’E VARAN ZAM”

Döviz kurunun düşmesine rağmen parça fiyatlarında düşüş olmaması ve yapılan zamları müşterilerine yansıtırken neden kaynaklandığını anlatamadıklarını belirten Kutlu, “Bu dükkan 28 yıldır benim. Genel enflasyondan dolayı insanlarımız bir korku içinde. Eskisi kadar Edirne Sanayisi’ne gelip arabalarını yaptıramıyorlar. Bazen gelip parasını veremiyorlar. Diyelim enflasyon yüzde 50, gelen parçalar yüzde 150-200’e varan zamlar uygulandı. Euro 20 liraya çıkmıştı, Euro 15 liraya inmesine rağmen bizim sektördeki parça fiyatları bir türlü aşağı inmedi. Mesela benim 6 ay önce 500 liraya satmış olduğum triger kayışını bin 400 liraya satıyorum. Bu bizim için üzücü. Ben fuara gittiğim zaman ithalatçı firmanın sahibi ile görüştüm. Yurtdışından parça temininde zorlandıklarından dolayı bu fiyatların yükseldiğini ve yurtdışında üretimin düştüğünden dolayı bu fiyatlar oluştuğunu söyledi. Biz bundan dolayı insanlara kendimizi anlatamıyoruz, fiyatları söylerken korkuyoruz. Aynı zamanda motor yağlarında da aynı şekilde. Ben 100 koli yağ aldım. Zamlardan önce anca 20 kolisini alabildim” dedi.

“ALT YAPI ÇALIŞMALARI SEBEBİYLE EN ÇOK BİZE GELEN ÖN TAKIM TAMİRATI”

Edirne Belediyesi’nin alt yapı çalışmaları sebebiyle kazılan bir çok yerde sürücülerin araçlarında ön takımların büyük zararlar gördüğünü, bu çıkan sonucun kendilerine yaradığını fakat üzüntü duyduklarını kaydeden Kutlu, “Fakat büyük bir sıkıntı var sanayimizde. Para dönmüyor. Edirne sanayi sitesinin yolları bozuk, bir de Edirne Belediyesi’nin yapmış olduğu alt yapı çalışmalarında kendi şahsi fikrime göre planlaması bence çok yanlış. En azından tadilatları mahalle mahalle yapıp, bitirip diğer mahallelere geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Bundan dolayı kendi aracımın ön takımını da bozdum ki benim aracın ön takımı çok pahalı. Şu anda sanayimizde yapmış olduğumuz en fazla tamirat ön takım. Amortisör, rot başı rot kolu gibi şeyler. Geçen gün müşterim çukura girip araç lastiğini yardı, lastik sordu bin 200 lira dediler. 500 lira olan lastik bin 200 lira olmuş. Bence acilen Edirne’nin alt yapısının tamamlanması lazım. Şu açıdan bakarsak belediye başkanı belki bizim ekmeğimize yağ sürüyor ama bizde müşterinin parasını alırken üzülüyoruz. 6 ay önce yapılan ön takım tekrar bozuluyor. Ben bundan dolayı amortisör gibi malzemeleri getirmemeye başladım. Çünkü garantiye sokamıyorum çukurdan dolayı, karşı taraf ret verecek” dedi.

“DİZEL ARAÇ SAHİPLERİ 20 BİN LİRA MASRAF İSTEMİYORSA DEPOSU YÜZDE 50 ÜSTÜ DOLU OLMASI GEREK”

Dizel araç sahiplerine büyük masraflarla karşılaşmaması için uyardı bulunan İsmail Kutlu “Aşırı zamlardan sonra yurtdışı kaynaklı malzemelerin gelmemesinde dolayı Türkiye’deki enflasyondan sonra insanlarımız araçlarına yeterince yakıt alamıyor.  Özellikle dizel araçlar için söylüyorum. Vatandaşlarımız bunu bilsin önemli bir konu, dizel araç kullanan insanlar yakıt depolarına çeyrekten aşağı düşürmesinler. Genelde yarım ve üstü kullanmaya çalışırsalar daha faydalı olur. Çünkü az yakıtla giden araçların, dizeldeki yakıtta su katkısı fazla olduğu için alt tabakada birikiyor. Bu sefer az yakıt kalınca suyla beraber pompa ve enjektöre geçiyor. Enjektör pompayı bozuyor, 15-20 bin lira masraf çıkıyor. Ama yakıt depoda fazla olur ise onunla karışıp buhar olup daha çabuk dışarı atılıyor. Bu konuyu özellikle vatandaşlarımızın dikkat etmesini istiyorum. Onların faydasına” dedi.

“ARAÇ BAKIM KONTROLLERİ VE YAZ KIŞ ANTİ FRİZZ ÖNEMLİ”

Araç sahiplerinin arada bir ustalarına araçlarını kontrol ettirmelerinin faydalı olacağını, yaz ve kış aylarında anti frizz in önemli olduğuna değinen İsmail Kutlu “Yeni nesil araçlarda her yıl bakım olması gerekiyor. Özellikle bu kış aylarında. Geçtiğimiz gün bir markanın servisinden müşteri geldi. Bakım yapılan araca anti friz konulmamış. Motor burada dondu. Anti frizz yaz ve kış muhakkak olmasını istiyorum. Erken ısıtma ve erken soğutma işine yarıyor. Motor içindeki kireçlenmeyi de engelliyor. Araç bakımlarında yüzde yüze varan zamlar var. Biz bunun yüzde yüz değil, yüzde 60’ına yakını uygulamaya çalışıyoruz müşteri zorlanmasın diye. Kar marjımızdan aşağı çekiyoruz, mağduriyet yaşanmasın diye. Araç sahipleri araçlarındaki sıkıntı ileri düzeye gitmeden kontrole girmeli. Arada bir ustalarına uğrayıp yağını, suyunu sağı solunu kontrol etmelerini tavsiye ederim. Her 20 bin kilometrede müşterilerimize arabalarını rot balans ayarına götürmelerini söylerdik. Şimdi yeni nesil araçlarda kimse yapmıyor. Ancak araç arıza yaptığı zaman götürüyorlar. Erken kontrol ile hem lastik ömrü uzun olur hem yolda emniyetli giderler” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.