DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2077342-1,85%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Özçetin, “EYT’de prim eşitsizliği giderilsin”

Özçetin, “EYT’de prim eşitsizliği giderilsin”

ABONE OL
13 Ocak 2023 11:46
Özçetin, “EYT’de prim eşitsizliği giderilsin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkan Vekili Orhan Özçetin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi çerçevesinde BAĞ-KUR’lu ile SSK’lı arasındaki prim gün sayısı eşitsizliğinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkan Vekili Orhan Özçetin, esnafın EYT düzenlemesine ilişkin beklentilerine yönelik açıklamada bulundu.

Sabahın ilk ışıkları ile kepengini açan esnafın gecenin geç saatlerine kadar 18 saat çalışmakta olduğunu belirterek, sosyal güvenlik Bağ Kur kaydı olan esnafın bugüne katar sosyal güvence birliği sağlanamadığı için EYT’den esnafların yararlanamadığını söyledi.

Esnafların 9 bin iş gününde, SSK’lıların 7 bin 200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaşın emekli olduğunu belirten Özçetin, şunları söyledi;

“Ama esnaf olduğu zaman 9 bin günde oluyor. Aradaki prim gün sayısı çok önemli. Bu sosyal güvence birliğinin yapılmasının en önemli görevi aynı şemsiye altında, ayrım yapmadan sosyal devlet ilkelerine göre aynı haktan esnafımızda yararlanmalıdır. Yani işçiler 5 bin prim günü ile emekli olabilmekte, esnafımız 9 bin prim günü ile emekli olabilecek. Emeklilik için gereken prim gün sayılarındaki farklılık Anayasası’nın eşitlik ilkesine aykırı. EYT düzenlemesi kapsamında bu farklılık mutlaka ortadan kaldırılmalıdır.

2000 yılından önce vergi kaydı olduğu halde BAĞ-KUR kaydı olmayan çok sayıda esnafımızın mağduriyetleri devam etmektedir. 2000 yılından önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde BAĞ-KUR kaydı olmayan esnafımıza bu sürelerinden faydalanma imkanı verilmeli. EYT’li esnafımızın mağduriyetinin çözülmesi için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan gerekli açıklamayı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.