DOLAR 32,4481 -0.13%
EURO 34,7983 -0.53%
ALTIN 2.442,890,29
BIST 9.942,422,32%
BITCOIN 20902871,19%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Pazarkule’de yenileme başladı

Pazarkule’de yenileme başladı

ABONE OL
10 Aralık 2021 11:07
Pazarkule’de yenileme başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Yunanistan’a açılan Pazarkule Gümrük Kapısı’nda yenileme çalışmaları başladı. Edirne Valisi Ekrem Canalp, yenileme çalışmalarının gurbetçilerin dönüş sezonuna yetiştirileceğini belirterek, 3 bin 420 metrekarelik kullanım alanının 21 bin 890 metrekareye ulaşacağını, tek olan peron sayısının 3 giriş 3 çıkış şeklinde 6 perona yükseleceğini söyledi.

Pazarkule Gümrük Kapısı’nda hem kullanım alanı hem de peron sayısının artacağı yenileme çalışmaları düzenlenen törenle başladı.

“3 SINIR KAPISININ ÇALIŞMALARI SONA GELİNDİ SIRA PAZARKULE’DE”

Yer teslim töreninde konuşan Vali Ekrem Canalp, Edirne’den Avrupa’ya açılan 4 adet kara sınır kapısı olduğunu ve bunlardan 3’ünde yenileme çalışmalarında sona gelindiğini belirterek, “Sınır kapılarımızın içerisinde en sonuncusu Pazarkule’nin yenilenmesi ile ilgili çalışmalara bugün itibari ile başlamış oluyoruz” dedi.

“3 BİN 420 METREKAREDEN, 21 BİN 890 METREKAREYE”

Bugüne kadar tek peronla hizmet veren Pazarkule’nin 3 peronla hizmet vereceğine ve Edirne ekonomisine ve turizmine katkı sunacağını belirten Vali Canalp, “Pazarkule sınır kapımız sadece tek peron üzerinden, tek peron giriş ve çıkış olarak hizmet vermekteydi. Yapılmış olan bu proje çerçevesinde tek olan peron sayımız 3’e çıkacak. 3 peron giriş 3 peron çıkış olarak 6 peronluk kapasiteye ulaşmış olacağız. Şu anda hali hazırda 3 bin 420 metrekarelik kullanım alanı var. Bu alan 21 bin 890 metrekareye çıkacak. Kullanım alanı itibariyle 6 buçuk katına çıkan kapasiteye de ulaşmış olacağız” dedi.

“GURBETÇİLERİN SIKINTISI AZALACAK”

Pazarkule’de yapılan modernizasyon ile birlikte gurbetçilerin çıkış sürecinde Kapıkule’deki yoğunluğu azaltacağını dile getiren Vali Canalp, “Buradaki kapasite sınırlı olduğu için tek perondan geçiş tek perondan çıkış yapabiliyorduk. Ama buradaki kapasite 3 katına çıkmış olduğu zaman akış hızlanacak, gurbetçilerin özellikle Türkiye’den çıkış sırasında bekleme süreleri azalacak, Kapıkule üzerindeki yoğun baskı kısmen Pazarkule üzerinden gitmek suretiyle azalmış olacaktır” dedi.

“BİZ BİTİREBİLİRZ AMA YUNANİSTAN DA BİRAZ ZAMAN ALABİLİR”

Yunanistan’daki sınır kapısı çalışmasının zaman alabileceğini anlatan Vali Canalp, “Biz sınır kapılarımızın Türkiye kısmındaki modernizasyon çalışmalarını yaptıktan, kapasiteyi büyüttükten sonra komşu ülkeler yine aynı şekilde sınır kapılarının kendilerine ait olan bölümlerinde gerekli çalışmaları başlattılar ve bitirdiler. Bu Pazarkule sınır kapımız açısından geçerli olacaktır. Buradaki çalışma biraz zaman alabilir. Bizim açımızdan bu sene itibariyle buradaki çalışmayı sonlandırma imkanımız olur. Ama komşu ülkemiz Yunanistan’da yapılacak çalışma biraz zaman alır” dedi.

“TÜM İL GENEL MECLİS ÜYELERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

İl Genel Meclisi üyelerine teşekkür eden Vali Canalp, “Özel idare kendisine ait arazileri milli emlak da kendisine ait bir parseli Ticaret Bakanlığı’mıza tahsis etmek suretiyle bu alanlarda bu çalışmanın yapılmasına imkan sağlamış oldu. Buradan tüm il genel meclisi üyelerine de çok teşekkür ediyorum. Bütün meclis üyelerimizi buraya davet etik ki yapılan çalışmaları kendi gözleriyle görmesini sağlamak istedik. İnşallah Edirne’nin çok fayda göreceği, şunu söyleyebilirim bazen vermek almaktır. İl Özel İdare kendine ait olanı vermekle almış oldu. İl Özel İdare kendi olanı verdi ama Edirne bunu kat ve kat alacaktır. On yıllar boyunca almaya devam edecek” dedi.

“2023 DEĞİL 2022 TEMMUZ AYININ SONUNDA BİTİRİLECEK”

Çalışmalar boyunca gümrüğün kapatılmayacağını ve çalışmaların 2022 yılının Temmuz ayına kadar bitirileceğini belirten Vali Canalp, Çalışmalar devam ederken gümrük işlemleri devam edecek. Bir tarafından inşaatı yapacağız, sonrada inşaatı bitirdiğimiz bölgelere trafiği aktaracağız, bir taraftan gümrük işlerken bir tarafdan da inşaat işini yapacağız”dedi.

Proje Müdürü Can Efe Alpvural da projenin normalde 2023 yılının 23 Ocağında sonlanacağını belirterek, ancak kendilerinin 2022 yılının 30 Temmuz tarihinde projelerini teslim ederek, gurbetçilerin dönüşlerine yetiştireceklerini söyledi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp modernizasyonu gerçekleşen alanı ve Pazarkule Sınır Kapısı’nın görev binasını ziyaret etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.