DOLAR 32,4758 -0.04%
EURO 34,7564 -0.63%
ALTIN 2.442,420,27
BIST 9.932,912,22%
BITCOIN 20938151,25%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Pehlivan Heykeli açıldı

Pehlivan Heykeli açıldı

ABONE OL
9 Temmuz 2021 14:01
Pehlivan Heykeli açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediyesi tarafından meydana uymadığı gerekçesiyle kurul onayı ile geçtiğimiz yıl yıkımı gerçekleştirilen Saraçlar Caddesi’ndeki Sevda Çeşmesi’nin yerine konulan Pehlivan Heykeli düzenlenen törenle açıldı.

Prof. Dr. Heykeltıraş Tankut Öktem’in 1973 yılında yaptığı Pehlivan Heykeli tamamlanarak açılışı gerçekleştirildi.

Pehlivan Heykeli’nin açılışını, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Ağası Seyfettin Selim, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan ve İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir gerçekleştirdi.

Kırmızı kurdele kesilerek yapılan açılışta bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı söylendi.

Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Başkan Gürkan, “Heykeli buraya taşımaktan Edirneliler adına gururluyum, mutluyum. Buradaki çekim noktası bu eser sayesinde Prof. Dr. Tankut Öktem’in adını ve tarihi değerimiz Kırkpınar’ı tüm Dünya yılın 365 günü duyacak” dedi.

Yılda 5,5 milyon turistin ziyarete geldiği Edirne’de daha önceleri Saraçlar Caddesi’nde Kırkpınar’la ilgili hiçbir objenin bulunmadığını aktaran Başkan Gürkan, “Biz Edirne’nin bu çok değerli markası Kırkpınar’la, Edirnelilerin gururu usta heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından yapılan 48 yaşındaki bu muhteşem Kırkpınar Anıt Heykeli’ni yerli – yabancı herkesle buluşturmak istedik” dedi.

“PROF. DR. ÖKTEM, 1973 YILINDA YARIŞMAYA KATILIR VE ONUN TASARLADIĞI ANIT HEYKEL BİRİNCİ OLARAK SEÇİLİR

“Bugün tarihin imbiğinden süzülerek gelen ve Türk’ün Ata sporu unvanını hakkıyla alan Kırkpınar’ımızın 660’sının açılışını gerçekleştirdik” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Gürkan şunları söyledi;

“Bugün yine bir yıllık aradan sonra Sarayiçi’nde, Er Meydanı’nda dualı çayırda davul-zurnalar vurmaya, çalmaya ve pehlivanlar kol bağlamaya başladılar. Edirne Belediyesi, Cumhuriyetimizin 50. Yılında, 1973’te hem Cumhuriyet’in 50. Yılını onurlandırmak hem de Edirne’nin en değerli iki sembolünden biri olan Tarihi Kırkpınar Güreşleri’ni geleceğe taşımak için bir anıt heykel yarışması düzenlendi. Bu anıt heykel yarışmasında hemşerimiz, gururumuz, İlhan Koman ve Tankut Öktem olan gururlarımız heykeltıraşlarımızdan Tankut Öktem bu yarışmaya katılır ve onun tasarladığı anıt heykel birinci olur. 1973’te Bedesten’in önüne konulan Kırkpınar Anıt Heykeli zaman içerisinde yol kotlarının yükselmesi ve etrafının daha dolmasıyla adeta görünmez, bilinmez, duyulmaz hale gelir.

“KIRKPINAR’A EV SAHİPLİĞİ YAPAN EDİRNE’DE, SARAÇLAR CADDESİ’NDE KIRKPINAR’LA İLGİLİ HERHANGİ BİR OBJE BULUNMAMAKTAYDI”

Şu anda bulunduğumuz Saraçlar Caddemiz, Edirne’ye yılda gelen 5,5 milyon turistin neredeyse yüzde 95’inin mutlaka geçtiği, dolaştığı bir caddedir bir noktadır. Ama gelin görün ki, Kırkpınar’a ev sahipliği yapan Edirne’nin her turistin her Edirnelinin geçtiği bu caddede Kırkpınar’la ilgili hiçbir objesi, hiçbir sembolü, hiçbir anıtı bulunmamaktadır. Biz Edirne’nin bu çok değerli markası Kırkpınar’la, Edirnelilerin gururu usta heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem’in bu 1973 yılında yapmış olduğu Kırkpınar Anıt Heykeli’ni buluşturmak istedik.

“BU HEYKEL PROF. DR. ÖKTEM’İN USTALIĞINI SİMGELERKEN, PEHLİVAN’IN GÜCÜNÜ DÜNYA’YA HAYKIRIYOR”

Açılışını yapacağımız 48 yaşındaki bu muhteşem Kırkpınar Anıt Heykeli bir tarafıyla Tankut Öktem’in ustalığını simgelerken, onu bütün Dünya’ya haykırırken, diğer taraftan da Kırkpınar’da kol bağlayan o yiğitlerin, o cesur yüreklerin, o kahraman akıncıların heybetini, azametini, gücünü tüm Dünya’ya haykırmaktadır.

“BU ÇEKİM NOKTASI, PROF. DR. ÖKTEM’İ VE KIRKPINAR’I TÜM DÜNYA’YA DUYURACAK”

Prof. Dr. Tankut Öktem’i bir kez daha rahmet ve minnetle anarken Cumhuriyetimizin 100. Yılına yaklaştığımız 2021 yılında bu heykeli buraya taşımaktan da Edirneliler adına da mutluyum, gururluyum. Burada oluşturacağımız çekim noktasıyla da Tankut Öktem’in bu eseri hem Tankut Öktem’in adını hem de Edirne’nin değeri Kırkpınar’ı tüm Dünya’ya yılın 365 günü tanıtmaya devam edecektir. Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

Bu konuşmanın ardından Vali Canalp ve beraberindekiler, kırmızı kurdeleyi keserek Pehlivan Heykeli’nin açılışını gerçekleştirdi ve daha sonra heykel gezildi.

Hemen ardından Vali Canalp ve beraberindekiler, heykelin hemen yanında açılan ve minik öğrenciler tarafından resmedilen, birbirinden güzel resimlerin olduğu resim sergisini gezdiler.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.