DOLAR 32,5883 0.35%
EURO 34,8690 0.36%
ALTIN 2.504,560,82
BIST 9.675,811,59%
BITCOIN 20990031,22%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Poşetin 25 kuruş kalması doğru yöntem değil”

“Poşetin 25 kuruş kalması doğru yöntem değil”

ABONE OL
29 Aralık 2022 12:24
“Poşetin 25 kuruş kalması doğru yöntem değil”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Resmi gazetede yayımlanan plastik poşet kullanım fiyatının 38,5 kuruş olarak duyurulmasının ardından Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör değerlendirmede bulundu.

Yayımlanan kararla marketlerde alınan 1 plastik poşet fiyatı vatandaş için 25 kuruş olarak kalırken, marketler devlete 38,5 kuruş ödeyecek. Aradaki 13,5 kuruşluk farkı ise marketler karşılamış olacak. Çıkarılan kararın plastik poşet kullanımı düşürmeyeceğini belirten Başkan Süleyman Yaşagör, “bu yöntem plastik poşet kullanımını, çevrenin kirlenmesini önleyecek yöntem değil. Alışkanlığını ortadan kalkması için poşet kullanımının önüne geçilebilmesi için muhakkak ücretlerinin daha yüksek seviyeye çekilmesi gerekir. Maliyeti arttırıcı unsurlar satışlara yansıtılır bir şekilde. Dolayısıyla burada vatandaş etkilenmiş olacaktır” dedi.

“25 KURUŞTA KALMASI ÇEVRE KİRLENMESİ ETKİLEYECEK BİR YÖNTEM DEĞİL”

25 kuruşluk poşet fiyatının doğayı korumayacağını, vatandaşların bol bol poşet kullanmaya devam edeceğine dikkat çeken Başkan Süleyman Yaşagör “Bu yöntem şeyi azalmayacak, yani poşet kullanımını azaltacak, çevrenin kirlenmesini önleyecek bir durum değil öyle ele alırsak. Yani bizim savunduğumuz fikir zaten poşetlerin kullanılmaması dolayısıyla çevremizi, suyumuzu, toprağımızı korumamız açısından kullanılmaması önemli. Yani tüketicilerin mümkün olduğu kadar kullanmaması önemli. Poşet fiyatı 25 kuruşla tutulduğu zaman tabii ki marketleri de etkileyecek. Ama neticede vatandaş bol bol poşet kullanmaya devam edecek. Bu alışkanlığına devam edecek. Alışkanlığını ortadan kalkması için poşet kullanımının önüne geçilebilmesi için muhakkak ücretlerinin daha yüksek seviyeye çekilmesi gerekir”dedi

“MARKETLER BU MALİYETİ VATANDAŞA YANSITACAK, DEVLET GERİ DÖNÜŞÜMLÜ POŞET İÇİN DESTEK VERMELİ”

38,5 kuruş olan poşet maliyetinin 25 kuruşunu vatandaş kalan kısmı ise marketlerin karşılaması yönünde kararda, bu aradaki farkı marketlerin vatandaşa yansıyabileceğini kaydeden Başkan Yaşagör “Maliyet arttırıcı unsurdur. Marketler içinde, yani ticaretin kuralı var. Maliyeti arttırıcı unsurlar satışlara yansıtılır bir şekilde. Dolayısıyla burada vatandaş etkilenmiş olacaktır. Poşet kullanımının azalması açısından biz fiyatlandırmasını destekliyoruz. Yani poşet kullanımının çok fazla bir katkısı yok veya kullanılacak poşetlerin doğaya uygun şekilde olmasını tavsiye ediyoruz. Bugün marketlerde devletin yani fiyatlandırma yaparken bile doğada çözülebilirliği olan poşetlerin kullanıldığı takdirde ücretsiz olacağının önü açılmalı. Geri dönüşmlü poşetler için işletmelere destek verilsin, doğayı kirletmecek doğada daha çabuk çözüme birliği olan poşetlerin kullanılması teşvik edilmeli” diye belirtti.

“NE DEDİYSEK O”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Plastik poşet fiyatı değişmedi. Vatandaşlarımız için plastik poşet yine 25 kuruş. Marketlerin devletimize ödeyeceği ve çevre projelerimizde kullandığımız plastik poşet geri kazanım katılım payı 38,5 kuruş olarak belirlendi. Yani ne dediysek o” şeklinde ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.