DOLAR 32,6045 0.39%
EURO 34,8167 0.22%
ALTIN 2.492,530,34
BIST 9.508,30-0,17%
BITCOIN 21176774,00%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Romanes için çalıştay

Romanes için çalıştay

ABONE OL
29 Temmuz 2021 12:00
Romanes için çalıştay
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Roman Gençlik Derneği Başkanı Selçuk Karadeniz, 33 harften oluşan Romanes dilinin gençler arasında konuşulmadığını ve artık unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, Edirne’de “Roman Dili ve Kültürü Çalıştayı” düzenleyeceklerini, çalıştaya ise Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Almanya’dan Bulgar kökenli Prof. Dr. Hristo Kyuchukov’un katılacağını söyledi.

Edirne Belediyesi ve Roman Gençlik Derneği’nin ortaklaşa düzenleyeceği Roman Gençlik Akademisi’nin çatısı altında 31 Temmuz Cumartesi günü düzenlenecek “Roman Dili ve Kültürü” çalıştayının lansmanı Edirne Romacted Çocuk Evi’nde düzenlendi. Düzenlenen toplantıda tüm halk 31 Temmuz Cumartesi Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenecek Roman Dili ve Kültürü Çalıştayı’na davet edildi.

“DÜNYADA ROMANLARIN KONUŞTUĞU DİL ROMANES”

Roman dili üzerine neler yapılabileceğini tartışacaklarını söyleyen Roman Gençlik Derneği Başkanı Selçuk Karadeniz, “31 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde Roman Akademik Gençlik Buluşmasını yapacağız. Roman Dili ve Kültürü Çalıştayı olacak. İki gün boyunca 12 ilden katılımcılar bizimle olacak. Katılımcılar 1 Şubat-1 Mayıs tarihleri arasında online yapılan Roman Akademi kursu öğrencileri. 10 ders yapıldı. Dünya’da romanların konuştuğu bir dil var ve Romanes alfabesi var. Romanes alfabesi 33 harften oluşuyor. Gençlerimizin bu dili konuşamadığını tek tük konuşulduğunu fark ettik. Çalışmanın ikinci ayağı Edirne’de Edirne Belediyesi desteğiyle bir çalıytay yapıyoruz. Öğrencilerle beraber Roman dili üzerine neler yapabileceğimizi tartışacağız. Anketler dağıtılacak. Ekmek, su, git, gel gibi günlük hayatta kullanılan kelimelerin kendi bölgelerinde Roman mahallelerinde nasıl söylendiği ile ilgili çalışmalar yapılıp sonunda Türkiye’de Romanes Gramer kitabının çıkartılması planlanıyor. Çalıştaya Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Almanya’dan Bulgar kökenli Prof. Dr. Hristo Kyuchukov’un da katılacak” dedi.

“HALKIMIZI HALK EĞİTİME DAVET EDİYORUZ”

Belediye olarak Romanlar için birçok konuda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, “Roman mahallelerinde dezavantajlı gruplarla uzun zamandır çalışıyorum. Edirne belediyesi olarak çok uzun zamandır roman mahallelerinde dezavantajlı gruplarla çalışıyorum. Bu konuda Edirne’de gerçekten dernekler sivil toplum örgütleri ile bir yol aldık. Pandemiden önce tiyatro okuma etkinliği gibi çocuklarımız ile etkinlikler yapıyorduk. Pandemide zoom üzerinden eğitim yapalım dedik. Trakya Üniversitesi Enstitüsünde Romanlar kitabı var. Biz olarak çok heyecanlıyız. Halkımızı Cumartesi günü saat 10’da Halk Eğitim’de yapacağımız çalıştaya davet ediyoruz. Orada romanların tarihleri, kökenleri, göç yolları, dilleri, eğitimleri ve gelenekleri ile ilgili bizlere bilgiler verilecek” dedi.

“ROMAN DİLİ UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DİLDİR”

Romanların yaşlı kesiminin vefat etmesi ile Roman dilini öğretecek insanların kalmadığını aktaran Edirne Dernekler Federasyonu Başkanı Çetin Örs, “Söz konusu çalışmanın büyük faydasını gördüm. Roman dili artık unutulmaya yüz tutmuş bir dildir. Yaşlılarımız vefat edince bu dili bize öğretecek kimse kalmadı.  Hristo Hocamızdan bazı bilgilerle tekrardan yaşatmaya çalışacağız” dedi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.