DOLAR 32,5202 0.09%
EURO 34,9400 -0.22%
ALTIN 2.437,770,08
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20932630,05%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Rusya-Ukrayna krizi sulama yatırımının önemini gösterdi”

“Rusya-Ukrayna krizi sulama yatırımının önemini gösterdi”

ABONE OL
16 Mart 2022 10:07
“Rusya-Ukrayna krizi sulama yatırımının önemini gösterdi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya-Ukrayna krizi ile beraber vatandaşların yağ konusunda panik olduğunu söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Türkiye’nin şu an ayçiçeği yağı sorunu olmadığını üreticilerin bu zamanlarda ayçiçeği ekimine başlayacağını ifade etti.

Türkiye’nin kendi yağını yüzde 60 gibi oranla çıkardığını, kalan açığı ise Rusya ve Ukrayna’dan temin edildiğini belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, sulama yatırımlarının hızlandığında kendi ihtiyacının yüzde 60’tan yüzde 100’e çıkabileceğini söyleyerek “Bizim böyle bir durumda kendi kendimize yetebilmemiz, kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için, dış ülkelere bağımlı kalmamak adına bölgemizdeki sulama yatırımlarına ağrılık verilmesi gerektiği bir kez daha gözler önüne seriliyor. Yatımlar bir an önce hızlanır ve dış ülkelere bağımlı kalmayız diye umuyorum” dedi.

“YAĞ TEDARİĞİNDE BİR SIKINTI YOK”

Ayçiçeği yağı için Rusya ve Ukrayna savaşı ile vatandaşların tedarikte sorun yaşayacağı sebebiyle panik olduğunu ancak yetkililerin yağ konusunda sorun olmadığı bilgisini hatırlatan Hüseyin Arabacı “Şu anda Ayçiçeği ekim dönemine geldik sayılır. Havaların açmasıyla birlikte üreticilerimiz Ayçiçeği ekimine başlayacak. Ukrayna ve Rusya arısında çıkan çatışmadan dolayı bir panik oldu. Marketlerde yağ kalmayacak diye tüketicilerimiz marketlere yoğunlaştı. Şu anda yetkililerimiz böyle bir sıkıntı olmadığını söylüyorlar.  Savaş durumunun ne olacağı ne kadar süreceğini tahmin etmek zor. Önümüzdeki yıl sıkıntı yaşarmayız diye şimdiden bir yorum yapmak yanlış olur. Şu an için bizim bütün önlemlerimiz alındığını şu an bir sıkıntımızın olmadığını görüyoruz.  Bölge olarak da biz yakın bir zamanda ekime başlayacağız. İhtiyacımızın yüzde 50-60’sını çıkaran bir ülkeyiz. Biz yağ açığımızı genelde Ukrayna ve Rusya üzerinden karşılıyorduk. Bu ülkelerde ne olur şimdiden kestirmek çok zor. Bu ülkeler olmadığında başka ülkelerden tedarik olabilir mi? Başka ülkelerden de tedarik olabilir” dedi.

“SULAMA YATIRIMLARI İLE DIŞA BAĞIMLI KALMAYIZ

Dış ülkelere bağımlı olmanın yaşatacağı sorunu herkesin gördüğünü, sulama yatırımları ile şu anda ayçiçeği yağının yüzde 60’ken yüzde 100’e çıkarak dış bağımlılığı kaldırabileceğimizi vurgulayan Hüseyin Arabacı “Bizim böyle bir durumda kendi kendimize yetebilmemiz, kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için, dış ülkelere bağımlı kalmamak adına bölgemizdeki sulama yatırımlarına ağrılık verilmesi gerektiği bir kez daha gözler önüne seriliyor. Bizim burada yeri geliyor sene kurak geliyor. 50- 150 kilo ayçiçeği alıyoruz. Sulama yatırımlarımızı daha hızlandırırsak biz bugün 150 kilodan değil en az 350 kilodan bahsediyor oluruz. Bu da yüzde bizim yüzde 50-60 değil de yüzde 80 yüzde 100’e varan kendi ihtiyacımız karşılayacağımız anlamına gelir. Şu anda acilen sulama yatırımlarına biraz daha ağırlık verilmesi ve sulama yatırımlarının hızlandırılması gerektiğini düşünüyorum. Biz fikirlerimizi söylüyoruz. Bakanlığımız da bunları görüyor. Yeterli gerekli müdahaleleri yapıp inşallah bu yatırımları çoğaltarak üreticilerimiz su ile buluşturur.  Bu sene kurak geçti acaba ne alırız değil de bu sen 350 mi 400 mü alırız diye konuşmamız gerekiyor. İnşallah bunlar ile ilgili çalışmalar yapılır. Yatımlar bir an önce hızlanır ve dış ülkelere bağımlı kalmayız diye umuyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.