Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Edirne Şube Başkanı Filiz Çakar, Tıp Bayramının 106’ıncı yıldönümünde de 14 Mart Haftasında mücadeleye devam ettiklerini belirterek, sağlık çalışlarının taleplerini bir kez daha meydanlardan haykıracaklarını ve iş bırakacaklarını söyledi.
SES Edirne Şube Başkanı Filiz Çakar 14 Mart Tıp Bayramına yönelik yaptığı açıklamada, 14 Mart Sağlık Haftasını mücadele ile bayrama dönüştüreceklerini söyledi.
Sağlık kurumlarının şirketleşmesine, halkın sağlığının paraya tahvil edilmesine,
Performans -güvencesizlik- şiddet kıskacı ile faturanın sağlık emekçilerine kesilmesine, Tıp Bayramının 106’ıncı yıldönümünde de 14 Mart Haftasında mücadeleye devam edeceklerini belirten Çakar, 14 Mart’lar Bayrama dönüşsün diye Sağlık Mücadele Haftası diyoruz” dedi.
14 Mart’ların Bayrama dönüşsün diye “Sağlık Mücadele Haftası” dediklerini belirten Çakar, “Bizlerde bugün coşkulu kutlamalar yapmak isterdik. Bu özel günü eylemler ile karşılamak istemezdik. Fakat sorunlarımız gün geçtikçe katmerleşiyor. Bu sistem hizmeti üreten biz sağlık emekçilerinden ve hizmeti alan parçası olduğumuz halkın yararına değil” dedi.
Sağlık çalışanlarının ekonomik, özlük ve demokratik hakları için mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Çakar, taleplerini şöyle sıraladı:
“Sağlık emekçilerine ek ödeme yerine, emekliliğe yansıyacak şekilde yoksulluk sınırının üzerinde temel ücret ödenmelidir. Vergi dilimleri yüzde 10’da sabitlenmelidir. Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) uygulanan yönetmelik geri çekilmeli ve sağlık çalışanlarının taleplerine uygun bir düzenleme yapılmalıdır. Emekliliğe yansımayan döner sermaye, teşvik gibi ücretler vergi dilimi dışında bırakılmalıdır. Üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır. Fiili hizmet süresi zammı artırılmalı, 8 yıla kadar uygulanmalıdır. 3600’den 7200’e kadar kademeli ek gösterge uygulanmalıdır. Güvencesiz ve sözleşmeli çalışma kaldırılmalı, kadrolu personel istihdam edilmelidir. Fazla çalışma ve esnek çalışma kaldırılmalı, zorunlu nöbet ücretleri saat ücretinin en az iki katı olmalıdır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için yeni ve etkili bir ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ çıkarılmalıdır. İşten çıkarılan sağlık çalışanları derhal görevlerine iade edilmelidir. Sağlık hizmeti için katkı payları ve ilave ücretler kaldırılmalıdır. Özel hastanelere verilen teşvikler kaldırılarak, kamu sağlık kurumlarına yönlendirilmelidir. Kreşler açılmalı, sağlık emekçileri çocukları ile işleri arasında tercih yapmak zorunda bırakılmamalıdır. Vardiya çıkışlarında sağlık emekçileri için güvenli ulaşım sağlanmalıdır.”
Çakar, bu taleplerin yalnızca sağlık çalışanları için değil, aynı zamanda halkın sağlık hakkının korunması için de önemli olduğunu belirterek, “Başka bir sağlık sistemi mümkün. Mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Haber: Mehmet Güzey
GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
10 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025