DOLAR 32,5772 0.18%
EURO 34,7227 0.14%
ALTIN 2.417,69-0,60
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21690430,01%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Saygın, “Kadın cinayetleri artarak devam ediyor”

Saygın, “Kadın cinayetleri artarak devam ediyor”

ABONE OL
9 Mart 2023 10:35
Saygın, “Kadın cinayetleri artarak devam ediyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle, Eğitim İş Edirne Şubesi açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada Eğitim İş Edirne Şubesi Genel Sekreteri Gonca Saygın, 2002 yılında 66 kadının cinayete kurban gittiğini, bu sayının 2023 yılında 8 bine ulaştığını belirtti.

“DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜN 166.YILI”

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün baskıya ve eşitsizliğe karşı öfkelerin haykırıldığı gün olduğunu dile getiren Eğitim İş Edirne Şubesi Genel Sekreteri Gonca Saygın, “8 Mart 1857 yılında New York’ta tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadın düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için greve gitti. Greve müdahale edilmesi sonucu 129 kadın işçi yanarak öldü. 1910 yılında 2. Enternasyonal Kadın Konferansı’nda, 17 Mart 1970 yılında ise Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak ilan edilmiştir. O günden beri tüm dünyada, 8 Mart Emekçi Kadınların sömürüye, baskıya ve eşitsizliğe karşı öfkelerini haykırdığı mücadele günü olarak anılmaktadır. Ancak aradan geçen 166 yıla rağmen Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir kez daha ayrımcılık ve şiddete karşı eşitlik mücadelesindeki kadınların seslerini duyurma çabalarının gölgesinde kalmaktadır. İktidara geldiği günden bu yana Türkiye’deki demokrasi ortamını giderek daraltan AKP, kuşkusuz en büyük darbelerden birini kadın hakları konusunda vurmuştur” diye konuştu

“2002 YILINDA CİNAYETE KURBAN GİDEN KADIN SAYISI 66’DAN 2023 YILINDA 8 BİNE YÜKSELDİ”

Kadınların Türkiye’deki yaşadığı tabloyu değerlendiren Gonca Saygın, “Kadına nasıl giyineceğini, nasıl güleceğini, ne kadar doğuracağını dayatan, dayatabileceğini düşünen zihniyetin yönettiği 2023 Türkiye’sinde karşımıza çıkan acı tablo şudur: Kadın cinayetleri giderek artmış, katillerin sadece takım elbise giydiği için ceza indirimleri alması, bu artışta hatırı sayılır bir rol oynamıştır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 66 kadın cinayetlere kurban gitmişken, ardan geçen 21 yılda katledilen kadın sayısı 8 bine dayanmıştır. Kadına şiddet oranlarında, insanlığın utançtan boynunu bükeceği kadar büyük bir artış yaşanmıştır. Tehdit aldığını, canından endişe duyduğunu devletin kolluk kuvvetlerine bildiren kadınların bile katledilmesi, umursamazlığın acı göstergeleri olmuştur. Türkiye, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusunda OECD ülkeleri arasında ilk sırada gelmektedir. OECD ülkeleri ortalaması yüzde 21,6 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 38’dir” dedi.

“DEMOKRASİ KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ SAĞLANMADAN GERÇEKLEŞMEZ”

Gonca Saygın “Eğitim-İş olarak vurguluyoruz: Kadın-erkek eşitliği, sadece kadınların sorunu değil, uygarlaşmada bir eşiktir. Kız çocuklarının okumalarına ayrıca önem veren, onları sosyal hayata katan, onlara dünya ülkelerinin birçoğundan önce seçme ve seçilme hakkı vererek eşit bireyler olduğunu ilan eden Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyete yakışmayan tabloyu değiştirmek, Cumhuriyet devrimlerini rotası kabul eden her yurttaşın görevidir. Bu nedenle acilen: İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulanmalı, kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalı, kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmeli, kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalı, kız çocuklarının okullaşma oranını artıracak önlemler alınmalı, biz inanıyoruz ki gerçek bir demokrasi, kadın erkek eşitliği sağlanmadan gerçekleşemez. Kadınların hayatın her alanında ve erkeklerle eşit haklara sahip olduğu, her türlü şiddetin ortadan kalktığı, kadın cinayetlerinin son bulduğu, çocuk yaşta evliliklerin ve çocuk istismarının olmadığı bir dünya için mücadeleyi sürdüreceğiz.  Yeryüzüne barışı, çağdaşlığı, inceliği ve sayısız güzelliği kadınların getireceğine inanıyoruz, yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” diye noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.