Edirne Belediyesi tarafından Nisan ve Mayıs aylarında parklar ve yeşillik alanlarda yapılması gereken kene mücadelesi bu yıl yapılmadı. Bu nedenle şehri keneler bastı.
Edirne Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından her yıl yapılan kene mücadelesi bu yıl yapılmadı. Bu nedenle başta 15 Temmuz, Kıymet Teyze, Zübeyde Hanım, Özgür Çocuklar Parkları olmak üzere şehrin çeşitli mahallerinde bulunan parklar keneden geçilmiyor. Nisan ve Mayıs ayında yapılması gereken kene mücadelesinde sınıfta kalan Edirne Belediyesi’nin vurdum duymaz tavrı eleştirilere neden oluyor. Baharın gelmesiyle birlikte parklara çıkan Edirnelilerin kabusu olan kenelerle ilgili mücadelenin bir önce başlatılması isteniyor. Zamanında yapılmayan kene mücadelesinin sonuç vermeyeceği hatırlatıldı. Keneler başta çocuklar ve halk için ciddi sağlık riski yaratıyor.
KENELER ÖLÜMCÜL HASTALIK TAŞIYABİLİR
Öte yandan, vatandaşları kene tehlikesine karşı uyaran uzmanlar, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının keneler yoluyla bulaştığına dikkat çekti. Kenelerin insan ve hayvan vücudunda yaşayan, kan emerek beslenen ektoparazitler olduğu ifade eden uzmanlar, bahar ve yaz aylarında aktif hale gelen bu canlıların, kış aylarında ise kuytu alanlarda saklanarak varlıklarını sürdürdüklerini ifade etti. Uzmanlara göre, bir kene vücuda yapıştığında 24 saate kadar kalabiliyor ve bu süre zarfında ciddi hastalık etkenlerini insana bulaştırabiliyor.
KENE VAKALARINDA SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURULMALI
Uzmanlar, kene ile karşılaşılması durumunda vatandaşların, keneyi kendi imkanlarıyla çıkarmaya çalışmaması gerektiği uyarısında bulunuluyor. Yanlış çıkarılan kenelerin kafasının kopması veya salgı bırakması durumunda virüs bulaşma riskinin arttığı ifade ediliyor. Bu nedenle kene çıkarma işleminin mutlaka sağlık kuruluşlarında uzman kişilerce yapılması gerektiği belirtiliyor.
ÇİFTÇİ VE DOĞA SPORCULARI DAHA DİKKATLİ OLMALI
Kenelerin özellikle açık alanlarda bulunan kişiler için daha büyük risk taşıdığı ifade edilirken, çiftçiler, hayvancılıkla uğraşanlar ve doğa sporcularının korunmasız şekilde dışarı çıkmaması öneriliyor. Vücudun açıkta kalan yerlerinin örtülmesi, çorapların pantolon içine alınması gibi basit önlemlerle bulaş riskinin azaltılabileceği belirtiliyor. KKKA hastalığının belirtileri arasında ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrıları, mide bulantısı ve kusma sayılırken, ileri evrelerde iç kanamaların görülebildiği aktarılıyor.
NİSAN VE MAYIS AYLARI KENELER İÇİN EN KRİTİK DÖNEM
Uzmanlar, kenelerin çoğunlukla sıcak havalarda aktif hale geldiklerini ve park, bahçe, çayır gibi yeşil alanlarda yaygın olduklarına dikkat çekerek, keneler için Nisan ve Mayıs aylarının en kritik dönem olduğunu çünkü kenelerin bu aylarda aktifleştiğini ifade etti. Bu dönemde park ve yeşil alanlarda periyodik ilaçlama yapılmazsa yayılmaları çok hızlı olduğuna dikkat çekildi.
Haber: Harun Aker
GÜNCEL
23 Haziran 2025GÜNCEL
23 Haziran 2025GÜNCEL
23 Haziran 2025GÜNCEL
23 Haziran 2025MARMARA BÖLGESİ
23 Haziran 2025MARMARA BÖLGESİ
23 Haziran 2025GÜNCEL
23 Haziran 2025